BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisOfise dönüş mücadelesinde işçiler patronlara karşı----

Ofise dönüş mücadelesinde işçiler patronlara karşı

Ofise dönüş mücadelesinde işçiler patronlara karşı
19 Eylül 2022 - 18:17 www.finansgundem.com

İş dünyasında patronlar ve çalışanlar arasında amansız bir ofise dönüş mücadelesi var. CEO’lar çalışanlarının pandemi sonrası ofise dönmesini isterken çalışanlarsa evde çalışma kültürünün yaygınlaşmasını talep ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Patronlar ve çalışanlar, iş dünyasında çalışma biçiminin ne yönde ilerleyeceği konusunda bir anlaşmazlık içerisindeler. Ofise geri dönmek isteyen CEO'lar, uzaktan çalışmanın sona erdiğini öne sürüyor. Çalışanlar, pandemi korkularının azalmasına rağmen esnek çalışma konusunda ısrar ediyorlar.

Fortune’un haberine göre iki tarafın da haklı olduğu yönler var. Bu ay yayınlanan veriler, uzun zamandır tahmin edilen ofise dönüşün birkaç başarısız denemeden sonra ciddi anlamda gerçekleşmeye başladığını gösteriyor. Ancak ne kadar ileri gideceği henüz belli değil ve çok az sayıda şirket yakın zamanda pandemi öncesi normalliğe dönmeyi bekliyor.

WeWork'ün küresel gayrimenkul başkanı Peter Greenspan, geçtiğimiz hafta Bloomberg'e verdiği demeçte, "Eylül ayı, iki buçuk yıldır lanse edilen ofise gerçek dönüş gibi hissettiriyor. Bu tatilden sonra, bu yazdan sonra ofise dönün dendiğini duymuşsunuzdur" dedi. Ancak Greenspan firmasının son verileri ışığında bu dönemdeki ofise dönüşün “öncekilerden çok daha güçlü” olduğuna dikkat çekti.

ABD İşçi Bayramı'ndan sonraki hafta, WeWork'ün dünya çapındaki 700 ofis lokasyonundaki rezervasyonlar haftalık ortalamaya kıyasla %20 artarken, uluslararası alanda ofislere girişlerde kullanılan kart basma işlemleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %70 arttı.

Bu arada, New York'taki ofislerin geçtiğimiz hafta neredeyse yarısı doldu. ABD'deki ofislerde anahtar kartı kaydırmalarını izleyen bir güvenlik firması olan Kastle Systems'e göre, bu oran geçen hafta %38, bir önceki hafta ise %34,5’ti. Ayrıca, güvenlik firması verilerine göre ABD çapında ofis doluluğunun ilkbahardan bu yana pandemi öncesi seviyelerin yaklaşık %40'ında sabit kaldığı bildiriliyor. Bu oran pek bir normale geri dönüş anlamı taşımasa da firma bu seviyelerin "önümüzdeki aylarda yükseleceğinden" emin.

Ofise dönüş talepleri

Bu arada CEO'lar, uzaktan çalışmayı giderek daha fazla reddediyor, günlerinin sayılı olduğunu öne sürüyor ve çalışanların ofise geri dönmesinde ısrar ediyor.

Bu ayın başlarında, BlackRock CEO'su Larry Fink, firmasının çalışanlarını ofise geri çağırma konusunda “daha sert bir çizgi izleyeceğini" söyledi. Çalışanlarına, haftada üç gün ofise gelmeleri gerektiği, istisnalar nadir olacağını ve "resmi onay" gerektireceğini açıkladı. Fink, uzaktan çalışmanın ABD'de işgücü verimliliğinin düşmesinin bir nedeni olduğunu ve ofise dönüşün ülkenin rekor enflasyonunu düşürmeye yardımcı olacağını savundu.

CNBC'nin haberine göre, Tesla CEO'su Elon Musk, Mayıs ayında "uzaktan çalışmanın artık kabul edilemez" olduğunu söyledikten sonra, devamsızlıklarla ilgili ayrıntılı haftalık raporlar aldığını açıkladı. Musk değişimden memnun olmayan çalışanların, "başka bir yerde çalışıyormuş gibi davranmaları" gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu arada finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, JPMorgan CEO'su Jamie Dimon, geçen ay uzaktan çalışmaya yönelik uzun süredir seslendirdiği eleştirisine devam etti ve bu çalışma yönteminin daha az dürüst ve ertelemeye daha yatkın bir ortam yarattığını söyledi. JPMorgan nisan ayında, çalışanlarının yaklaşık yarısının tam zamanlı olarak ofise dönmesi gerektiğini ve geri kalan %40'ının zamanlarını bölüştürebileceğini, haftada üç gün yüz yüze çalışmanın genel beklenti olduğunu söyledi.

Uzaktan çalışmaya inananlar da var

Şirketler, çalışanları çeşitli avantajlarla ofise geri döndürmeye çalışıyor, ancak çalışanların pandemiden önce yaptıkları gibi veya patronların istedikleri gibi ofisleri dolduracaklarına dair çok az işaret var.

Bu yaz ABD, Avustralya, Fransa, Almanya, Japonya ve İngiltere'de 10.000'den fazla çalışanın katıldığı bir anket, Future Forum Pulse, bu çalışanların sadece %20'sinin ofiste tam zamanlı olarak dönmek istediğini ve bunun iki yıldır yapılan anketin en düşük noktası olduğunu ortaya koydu.

Future Forum Baş Yöneticisi Brian Elliott, “Günümüzün işyeri ortamı esneklik etrafında toplanıyor. Bu olmadan çalışanlar güçlü bir yıpranma riski altında kalıyor" açıklamasında bulundu

Birçok çalışan Musk’ın görüşlerinin aksine ofislerdeki dikkat dağıtıcı ortamdan uzakta evlerinde çalışırken daha üretken oldukları konusunda ısrar ediyor. Geçen hafta Partnership for New York City tarafından yayınlanan bir ankete göre, işverenlerin çalışanlarının ofise dönme konusunda neden olumsuz olduklarına dair verdikleri cevapların en önemlisi buydu.

İş gücünde kültür değişimi

Ofise dönüş mücadelesinde en belirleyici nokta ise ekonomi. Olası bir resesyon denklemi tamamen değiştirebilir ve daha fazla çalışanı ofise geri dönmeye zorlayabilir.

Gayrimenkul uzmanı Stephen Ross haziran ayında yaptığı açıklamada "Bir resesyona girerken veya iş piyasası biraz daha sıkılaştıkça, çalışanlar da işlerini sürdürmek ve geçimlerini sağlamak için ne gerekiyorsa yapmaları gerektiğini fark edecekler” dedi.

Bu tahminin doğru olup olmadığı ve ekonominin nereye gideceği henüz belli değil. Ancak pandemi işleri o kadar derinden değiştirmiş olabilir ki, bir resesyon bile önceki düzeni geri getiremeyebilir.

Fortune’un haberine göre fütürist yazar Brian David Johnson konuyla ilgili, “İşgücünü temelden değiştiren küresel bir olay söz konusu. Uğraştığımız şey bir kültür değişikliği" açıklamasında bulundu.

Ofise ‘hayır’ diyenler, kovulacaklarından emin

 

Citi’den genç bankacılara tatil gibi ofis

 

New York Times’ta ‘ofise dönüş’ krizi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)