BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMutluluk odaklı alışverişin 5 formülü----

Mutluluk odaklı alışverişin 5 formülü

Mutluluk odaklı alışverişin 5 formülü
26 Aralık 2023 - 16:59 www.finansgundem.com

Sezgisel olarak paranın ve maddi karşılığı olan malların iyi bir yaşam getirdiğini hissederiz ancak bilim, temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra artan gelirin ve lüks malların genel yaşam memnuniyetini çok az artırdığını söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüzyıllar boyunca insanlığın peşinde koştuğu ebedi soru daima gerçek mutluluğu neyin getirdiği olmuştur. Ancak bu arayış, filozofların kitaplarını ve şairlerin şiirlerini doldururken cevap hala belirsizliğini koruyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, hemen herkes ‘para’nın mutluluğunu getirdiğine inansa da, bilim, temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra artan gelirin ve lüks mal ve imkanların yaşamdan alınan hazzı ve genel olarak mutluluğu çok az etkilediğini söylüyor.

Mutluluk bilimi ve satın alma türleri

Araştırmalar, belirli alanlardaki bilinçli satın almaların ise memnuniyeti güvenilir bir şekilde artırdığını ortaya koyuyor. Bilinçli harcama, tüketicilikten ziyade refaha hizmet ediyor. Julianna Summers’ın New Trader U’da yer alan makalesi, beş kategoride mutluluğu artıran satın almaların ardındaki bilimsel gerekçeleri araştırıyor: Mallarla ilgili deneyimler, sağlık ve refah öğeleri, zaman kazandıran hizmetler, hobiler ve yaratıcı ürünler ile eğitim ve kişisel gelişim kaynakları. Bu alanlarda bilinçli satın almalar sayesinde daha iyi ve mutlu bir yaşam sürmeye daha da yaklaşmak mümkün gözüküyor.

Belirli satın alımları incelemeden önce, satın almaların mutluluğu nasıl etkilediğini kavramak gerekiyor. Sosyal bilimciler, satın almayı maddi ve deneyimsel olmak üzere iki türe ayırıyor. Maddi mallar, bizi sahiplenme yoluyla zenginleştiren fiziksel ürünleri içeriyor. Deneyimsel satın almalar ise yaşam deneyimleri ve anılar sağlıyor.

Pazarlamacılar 20. yüzyılda maddi tüketiciliği artırdıkça, bilim artık deneyimlerin ödenen paraya göre daha kalıcı mutluluk verdiğini gösteriyor. Hedonik yani bencil uyum olgusu, maddi malların vurduğu mutluluğun neden hızla azaldığını açıklıyor. Sahipliğe alıştıkça, arzular bir sonraki satın alma işlemine devrediliyor. Bunun aksine, deneyimsel neşe, sadece olayın kendisinden değil, öncesinde alınan zevkten ve sonrasında yeniden yaşanan anılardan kaynaklanıyor. Deneyimlere, hobilere, eğitime ve sağlığa odaklanan dikkatli satın alma ile refahınızı ve mutluluk seviyenizi artırmak daha makul gözüküyor.

Sahip olmak üzerine deneyimler

Araştırmalar, deneyimlere harcanan paranın, maddi mallara kıyasla mutlulukta daha kalıcı artışlar sağladığını doğruluyor. Bunun bir nedeni, daha önce bahsedilen hedonik adaptasyonu içeriyor. Gösterişli yeni bir arabayı satın almanın getirdiği mutluluk, gündelik bir gerçeklik haline geldikçe hızla kayboluyor.

Buna karşılık, Kapadokya’da hayatta bir kez yaşanabilecek bir balon yolculuğunun verdiği keyif hala devam ediyor. Ek olarak, deneyimler sosyal bağlantıları, kişisel gelişimi ve kimliği ve yaşamın anlamını güçlendiren anıları teşvik ediyor. Bilim, benzersiz yerlere seyahat etmenin ve heyecan verici etkinliklerden keyif almanın, ruh halinizi ve yaşam doyumunuzu artırmada en önemli getiriyi sağladığını gösteriyor.

Sağlık ve refah

Kapsamlı araştırmalar, sık egzersiz, yeterli uyku, besleyici diyet ve stres yönetimi gibi sağlıklı davranışları, artan mutluluk ölçümleriyle ilişkilendiriyor. Sağlığın iyileştirilmesi,, refahı, bilimsel olarak doğrulanmış çeşitli yollarla artırıyor. Fiziksel aktivite, ruh halini iyileştiren nörotransmiterleri uyaran BDNF adı verilen endorfin ve proteinlerin salınmasına neden oluyor. Kaliteli beslenme, beyin fonksiyonu ve zihinsel sağlık için faydalı bileşikler sağlıyor.

Sağlığı teşvik eden seçimler aynı zamanda genel bir öz bakım ve öz saygı duygusunu da geliştiriyor. Kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığına yaptığı yatırım, mutluluk bakımından, kişiye ömür boyu katlanarak kalıcı bir şekilde karşılığını veriyor.

Zaman kazandıran hizmetler

Araştırmalar, zaman kıtlığı ve yaşam stresi hislerini daha düşük mutluluk seviyeleriyle ilişkilendiriyor. Bir görevden diğerine koşarken saatlerimizin sıkışık ve yetersiz olduğunu hissettiğimizde, daha fazla kaygıya, daha az yaşam tatminine ve daha kötü bir sağlığa maruz kalıyoruz.

Zamandan önemli ölçüde tasarruf sağlayan hizmetleri satın almak, günlük stresi azaltmamıza ve daha anlamlı ve ruh halimizi yükselten faaliyetlere yatırım yapmak için boş saatler kazanmamıza olanak tanıyor. Bilim ve sezgilerimiz, zaman yoksunluğu hissinin azalmasının ve kaygının azalmasının mutluluğa önemli ölçüde katkıda bulunduğunu doğruluyor.

Hobiler ve yaratıcı çıkış yolları

Çok sayıda araştırma, hobilere ve yaratıcı faaliyetlere katılmanın mutluluk, yaşam doyumu ve refahta ölçülebilir kazanımlarla ilişkilendirildiğini gösteriyor. Odaklanma ve dikkat gerektiren ve becerilerimizi zorlayan eğlenceler, sanat dalları, bilimsel olarak doğrulanmış ruh hali iyileştirmeleri ve stres azaltma faydaları olan bir akış durumu oluşturuyor.

Ek olarak, yaratıcı yayınlar, kendini ifade etmenin değerli bir yolunu sağlıyor. Resim yapmak, şiir yazmak, müzik yapmak ya da bahçıvanlık ruhumuzu besleyebiliyor. Enerjimizi bir amaca yönlendirmek ve benzersiz benliğimizi yansıtan başarılar yaratmak için doğuştan gelen insan ihtiyaçları nedeniyle, hobi faaliyetleri bu gereksinimleri güçlü bir şekilde karşılıyor.

Eğitim ve kişisel gelişim

Bir spor arabadan veya yeni tasarım bir çantadan daha az gösterişli olsa da, eğitime ve kişisel gelişim faaliyetlerine yatırım yapmak mutluluğu güçlü bir şekilde artırıyor. Bilgimizi, becerilerimizi ve amaç duygumuzu genişletmek için zihnimizi zorlamak, hayatı sürekli olarak değerli kılıyor.

İlgilendiğiniz konulardaki kurslara kaydolmak, canlı derslere ve sınıflara katılmak ve hatta eğitici YouTube videolarını izlemek, yaşam memnuniyetinde ölçülebilir kazanımlar sağlıyor. Öğrenme yoluyla, özgüveni ve öz yeterliliği teşvik eden yetkinlikler geliştirmek de mümkün oluyor.

Potansiyelimizi daha fazla hayata geçirdikçe moralimiz yükseliyor ve hayat yolculuğumuz aydınlanıyor. Yemek pişirme eğitimlerinden kodlamaya ve pozitif psikoloji derslerine kadar tüm eğitim harcamaları, mağazalardan satın alınamayacak mutluluk getirileri sağlıyor.

Yılbaşı alışverişleri için uyarı: Tüketiciler bu oyunlara dikkat!

 

Sosyal medya alışverişleri için önemli uyarı

 

Mutluluk disiplinli olmaktan mı geçiyor?

 

Para gerçekten mutluluk getiriyor mu?

 

Türkiye’de para mutluluk getiriyor mu?

 

Finansal mutluluk için 3 adım

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)