BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMülakatlarda maaş pazarlığı nasıl yapılmalı?----

Mülakatlarda maaş pazarlığı nasıl yapılmalı?

Mülakatlarda maaş pazarlığı nasıl yapılmalı?
14 Şubat 2024 - 17:03 www.finansgundem.com

İş görüşmelerinin en zor konularından birisi maaş pazarlığıdır. Goldman Sachs’ta masanın diğer tarafında yüzlerce adayın mülakatına giren işe alım uzmanı Chanelle Howell bu konuda önemli ipuçları veriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir iş görüşmesinde çalışacağınız işin ne kadar ödediğini öğrenmek çoğunlukla kolay değildir. Ancak CNBC’nin konuyla ilgili haberi yeni işinde ne kadar alacaklarını merak edenler için oldukça kullanışlı bir ipucu sunuyor.

Wall Street bankası Goldman Sachs’ın, yatırım devi Bridgewater Associates’in ve kendi danışmanlık firmasının yüzlerce mülakatında görev alan işe alım uzmanı Chanelle Howell adayların basit bir soruyla ne kadar kazanacaklarını öğrenebileceklerini söylüyor.

İşe alım uzmanı adaylar için şöyle bir örneğe yer veriyor: 100 bin dolar ila 150 bin dolar yıllık maaşı aralığı olan bir pozisyona başvurulduğu düşünülürse adayın şu tür bir soru olması uygun olabilir:

“100 bin dolarlık bir adayı 150 bin dolarlık adaydan ayıran beceri ve deneyimlerin neler olduğunu söyleyebilir misiniz?"

Bu soru adayın işe alım uzmanından firmanın tazminat stratejisini açıklamasını sağlayabilir. Bu noktada mülakat görevlisi örneğin, aralığın en üst ucundaki bir adayın bu alanda belirli birkaç yıllık tecrübeye sahip olduğunu, belirli sayıda insanın yöneticisi konumunda olduğunu, belirli projelere liderlik ettiğini veya belirli becerilerde uzman olduğunu söyleyebilir.

Bu bilgiler daha sonra kendinizi için bir pazarlık stratejisi olarak kullanabilir ve özgeçmişinizdeki becerileri ve başarıları gündeme getirebilirsiniz. Howell adaylar için kilit unsurun pozisyon için değerli olan nitelikleri mülakat boyunca tekrarlamak olduğunu belirtiyor. Bu sayede başvuru sahibi pozisyon için yıldız bir aday olduğu konusunda işe alım uzmanını ikna edebilir.

Howell, "Kilit nokta, potansiyel işvereninize neden bu denli bir maaşı hak ettiğinizi tam olarak değerlendirmeye zorlamak ve ardından hikayenizi bunun etrafında oluşturmaktır" diyor. İşe alım uzmanı diğer bir deyişle “İşverenin size cevap vermesini sağlayın” diyor.

Maaş aralığını bilmiyorsanız ne yapmalısınız?

Çalıştığınız pozisyonun maaş aralığını bilmiyor olsanız bile Howell’a göre adayların başvurabilecekleri uygun yöntemler bulunuyor. Howell şirketlerin ücret konusunda şeffaf olmaları gereken ABD’deki yeni yasal düzenlemelere dikkat çekiyor ve adayların, “Bu pozisyon için maaş aralığınızı paylaşabilir misiniz?” sorusunu sormayı tavsiye ediyor.

Howell bu stratejinin koçluk yaptığı adaylar için her seferinde işe yaradığına dikkat çekti. İşe alım uzmanı, pazarlama alanında çalışan bir adayının bu strateji sayesinde ilk teklifte %20’lik bir maaş artışı elde ettiğini söyledi. Bu oran adayın yeni işinde 15 bin ila 20 bin dolarlık bir yıllık maaş artışına denk geliyor.

Ancak işe alım uzmanı mülakat sırasında adayın kendisini “en iyi aday” olarak tanıtabilmesinin de önemli olduğunu ekliyor.

Yine de bazı iş tanımları adaylara yardımcı olmayacak derecede geniş maaş aralıklarını gösterebilir. Bu gibi durumlarda adayın yine diğerlerinin ötesinde olan özelliklerini tanıtması gerekiyor.

Örneğin işe alım sorumlusu maaş aralığının en yüksek seviyesinin onlarca yıllık tecrübeye veya henüz sahip olmadığınız bir kıdem düzeyine sahip birileri için ayrıldığını söyleyebilir. Howell bu durumda medyan ücret seviyesinin ne olmasının beklendiğini ve nitelikli bir adayın bundan biraz daha fazla öne çıkabilmesi için ne yapması gerektiğini sormasını öneriyor.

Howell ayrıca temel ödeme aralığının her zaman toplam tazminatları dikkate almadığını hatırlatıyor. Yani imza bonusu, performansa dayalı bonuslar ve ücret eşitliği gibi unsurlar mülakatın daha sonraki aşamalarında müzakere edilebilir.

Pandemi sonrası yükselişlerin ardından ücret artışlarının yavaşlama eğiliminde olduğunu hatırlatan Howell bu pazarlığın özellikle önemli olduğunu belirtiyor.

Howell, sonuç olarak işe alım görevlisi veya işe alım müdürüyle yaptığınız ilk mülakatların sonunda kendi çerçevenizi oluşturmak ve “neden daha fazla parayı hak ettiğinizi belirtmek” için bu bilgi kırıntılarını sunacağını söylüyor. İşe alım uzmanı adayların bu süreçte doğru bilgileri bulması ve kullanması gerekeceğini sözlerine ekliyor.

İş mülakatlarında hangi sorular sorulmalı?

 

Yapay zekanın faturası çalışanlara kesiliyor

 

'Ofise dönüş'e ofisler engel oluyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)