BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMerkez'den görevden almalar sürecek!----

Merkez'den görevden almalar sürecek!

Merkez'den görevden almalar sürecek!
13 Haziran 2014 - 07:25 www.finansgundem.com

Merkez Bankası kadroları yenileniyor. Giden 5 yöneticinin ardından gözler PPK'da...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz politikası nedeniyle eleştirdiği Merkez Bankası'nda büyük bir kabuk değişimi yaşanıyor. Bu kapsamda önceki gün aralarında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın özel kaleminin de bulunduğu 5 üst düzey isim görevden alınırken, gözler bu koltuklara yapılacak atamalara çevrildi. Merkez Bankası, yeni dönemde yasal değişikliğe gerek kalmadan 81 ilin nabzını tutarak daha gerçekçi bir faiz politikası izleyecek. Yatırımların önünde bariyer olmak yerine büyümeyi destekleyecek bir tutum ortaya koyacak.

YENİ ATAMALAR YAPILACAK

Sabah'dab Hazal Ateş'in haberine göre, Merkez Bankası Banka Meclisi, görevden alınan isimlerin yerine yapılacak atamalar için kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Görev değişikliklerinin bununla da sınırlı kalmayacağı Para Politikası Kurulu'nda (PPK) da değişikliğe gidilebileceği belirtiliyor. Başçı, bu görevden almaların ardından pazartesi günü Konya Ticaret Odası'nda yapacağı sunumla kamuoyunun karşısına çıkacak. Başçı'nın önceki hafta Bakanlar Kurulu'nda yaptığı 1.5 saatlik sunumun ardından Konya'dan vereceği mesaj ve 24 Haziran'da yapılacak Para Politikası Kurulu'ndan çıkacak Faiz kararı piyasaların da yönünü belirleyecek.

81 İLİN NABZI TUTULACAK

Başbakan Erdoğan'ın "yetti artık" eleştirisine iş dünyası da destek veriyor. Geçen yıl 21 ilde başlatılan reel sektöre yönelik saha çalışmasının kapsamı genişletildi. Faiz politikasında enflasyon gerekçesine sığınan Merkez Bankası, 21 pilot bölgenin ardından 81 ilin nabzını tutacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, hükümetin büyüme, istihdam, tasarruf, yatırım, üretim başta olmak üzere ekonomik büyüklüğün esas alındığı mesajı dikkate alınacak.

BAŞÇI: MERKEZ BAĞIMSIZ

Merkez Bankası'nın faiz politikası Meclis gündemine de taşındı. Konuya ilişkin soru önergesine yanıt veren Başçı, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu yaparak, "Merkez Bankası görevlerini yerine getirirken, bu amaçlara ulaşma doğrultusunda alacağı kararları doğrudan kendisi belirleme yetkisine sahiptir. Kullanacağı para politikası araçlarını öncelikle fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek temel amacına ulaşmak için belirlemektedir" yanıtını verdi. Merkez'in finansal istikrarı da gözettiği belirten Başçı, şu bilgileri verdi: "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun süreceği belirtilmiştir. Alınan bu karar sonrasında oluşan para politikası duruşu altında enflasyonun 2015 ortaları itibarıyla yüzde 5 hedefine ulaşacağı öngörülüyor."

"BAĞIMSIZLIĞA MÜDAHALE YOK"

Ekonomi kurmayları, Merkez Bankası'na bir müdahalenin söz konusu olmadığını belirterek, fiyat istikrarıyla çelişmemek koşuluyla hükümetin büyüme, istihdam politikalarına destek vermesi görevini anımsattı. Ekonomi kurmayları, Merkez'in Türkiye'nin büyümeye devam edebilmesi için ihtiyaç olan yatırımların da dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • başlık13 Haziran 2014 14:37

    başlık söyle değişse daha iyi olur: bağımsız merkez bankasında, parti odaklı kadrolaşma sürecek, atanacak daha fazla adam kalmayana kadar.