BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMerkez için Çetinkaya ismi gündemde----

Merkez için Çetinkaya ismi gündemde

Merkez için Çetinkaya ismi gündemde
11 Aralık 2015 - 06:39 www.finansgundem.com

Başçı'nın MB'deki görev süresi 19 Nisan'da sona eriyor. “Yerine kim gelecek?” sorusu gündemde. Piyasalarda ilk konuşulan isim ise Murat Çetinkaya

Erdem Başçı’nın 19 Nisan 2016 tarihinde görevinin dolacak olması piyasalarda, “Merkez Bankası’nın başına kim gelecek” sorusunu gündeme getirdi. Neşe Karanfil'in Hürriyet'te yer alan kulis haberine göre Başçı’nın tekrar atanma ihtimalinin zayıf olduğu belirtiliyor.

Piyasalarda ilk konuşulan isim Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya. Piyasa uzmanları, Banka içinden atanacak bir ismin piyasalarda daha çabuk kabullenileceğini ifade ettiler.

Kuveyt Türk’ten Merkez Bankası’na gelen Çetinkaya, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile aynı okuldan mezun. Davutoğlu, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi bölümlerinden mezun. Çetinkaya da Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu. 

İÇERDEN ATANIR MI?

2000 yılındaki krizden bugüne kadar Merkez Bankası Başkanlığı’na içerden başkan atandı. Süreyya Serdengeçti uzun yıllar Merkez Bankası’nda çalıştı, 2001 yılında başkan oldu. Serdengeçti’nin ardından başkanlığa getirilen Durmuş Yılmaz da uzun bir dönem boyunca Merkez Bankası’nın çeşitli kademelerinde görev yaptı. Durmuş Yılmaz’ın görev süresinin dolmasının ardından başkanlığa başkan yardımcılarından İbrahim Turhan’ın mı yoksa Erdem Başçı’nın mı getirileceği uzun bir süre kamuoyunun gündeminde kaldı. Erdem Başçı, Bilkent Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaparken 2003 yılında Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığına, 2011 yılında ise Merkez Bankası başkanlığına getirildi. Başçı, eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın çocukluğundan itibaren arkadaşıydı. Başçı’nın görev süresi 19 Nisan 2016 tarihinde dolacak. Başçı’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sık sık eleştirmesinden ve Ali Babacan’ın kabine dışı kalmasından dolayı tekrar göreve getirilme ihtimali zayıf bulunuyor. Yerine yapılacak atamanın ise içerden olup olmayacağı merak ediliyor. Geleneğin devam etmesi halinde içerden yapılacak bir atamada şu anda en şanslı görünen isim de Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya olarak dillendirilmeye başlandı. 

BAKANLAR KURULU KARARI

Merkez Bankası kanununun 25. maddesine göre başkan, Bakanlar Kurulu kararı ile 5 yıllığına atanıyor; 5 yılın sonunda yeniden atanabiliyorlar. Başkanın yüksek öğrenim görmüş, maliye, iktisat ve bankacılık alanlarında bilgi ve tecrübe sahibi olması şartı aranıyor.

MURAT ÇETİNKAYA KİM?

1976 doğumlu olan Murat Çetinkaya, Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans yaptı. Bankacılık hayatına Albaraka Türk’te başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. 2003 yılından itibaren Halk Bankası’nda görev alan Çetinkaya, Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı ve Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. Çetinkaya 2008 yılından Başkan Yardımcılığına atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası’nda Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Çetinkaya, 2012 tarihinden itibaren Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Murat Çetinkaya’nın da görev süresi 29 Haziran 2016 tarihinde doluyor.
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bigboss13 Aralık 2015 14:20

    piyasa ve iktisat bilgisi olmayan kıt beyinliler buraya gelip faiz konusunda saçma sapan yazıyor, gülüyorum ama ağzımla değil!

  • Sanayici13 Aralık 2015 09:50

    Başçı gitsin de kim gelirse gelsin ... Yıllardır yüksek faizle ocağımıza incir dikti !

  • Fenerli11 Aralık 2015 18:52

    Mesut Pektaş sabıkalı, o olmayacaktır. Başçı devam ediyor ama ekibi değişiyor. Beştepede görüşmeler bitti bile :)

  • serkan11 Aralık 2015 16:48

    EN GÜÇLÜ ADAY MESUT PEKTAŞ İBB ESKİ GENEL SEKRETERİ

  • yakışır11 Aralık 2015 11:42

    sosyoloji ve edebiyat mezunuymuş tam bu işlerin adamı

  • Sivri biber11 Aralık 2015 10:47

    Yiğit veya Burhan Kuzu veya mehmet metiner 3 lusu beraber faizi 0 indirir daire ve villa satışı patlar herkezin 15 veya 20 dairesi olur mutlu huzurlu padisahimiz la yaşarız calismaya gerek yok kiraya verir evleri yazın miamide kışın alper de tatil yapar safariye çıkarız

  • Alakası yok11 Aralık 2015 08:43

    MB'ye gelecek isim Müsiad kökenli bir ekonomist. Bu haber hedef şaşırtma.