BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMerkez Bankası bağımsız mı?----

Merkez Bankası bağımsız mı?

Merkez Bankası bağımsız mı?
13 Mart 2015 - 07:29 www.finansgundem.com

Milliyet ekonomi yazarı Selva Demiralp bugünkü köşesinde Fed'den örnek vererek Merkez'in bağımsızlığına değindi

FINANSGUNDEM.COM

Son günlerde ülkemizin gündemi faiz tartışmaları. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bazı bakanlar Merkez Bankası'na yönelik çok sert eleştirilerde bulundular. Bu eleştirilere piyasa ani tepki gösterdi. Geçtiğmiz gün Erdoğan, Başçı'dan brifing aldı. Bu toplantı sonrası verilen olumlu mesajlar piyasası sakinleştirdi. Tüm bunlar yaşanırken akıllara takılan bir soru vardı. Merkez Bankası bağımsız mı? Milliyet ekonomi yazarı Selva Demiralp bu sorunun yanıtını köşesinde Fed ile kıyaslayarak yanıtlamaya çalışmış... İşte Demiralp yazısının bir kısmı;
...

Eğer bir ülkede siyasilerin para politikasına yönelik verdiği demeçlere finansal piyasalar tepki veriyorsa o ülkede merkez bankası bağımsızlığı zayıf demektir. Çünkü verilen tepki, merkez bankasının atacağı adımları siyasi demeçlere göre ayarlayacağı beklentisini yansıtır. Piyasa beklentileri de çoğu zaman rasyoneldir.

Fed’de çalışan iki arkadaşımla ABD’deki politikacıların Fed ile ilgili verdikleri demeçlere piyasaların verdiği tepkiye baktık. Elde ettiğimiz bulgular piyasaların siyasi demeçleri tamamen göz ardı ettiğini yönündeydi. Ardından bir de Fed’in faiz kararlarında bu demeçlerin etkilerini inceledik. Piyasa beklentileriyle tutarlı bir şekilde Fed’in de siyasi demeçlere cevap vermediğini tespit ettik.

Bu bulgular ışığında kendimize soralım: Türkiye’de son dönemde Merkez ile ilgili yapılan siyasi yorumları ve bu yorumlara piyasaların verdiği tepkilerini değerlendirdiğimizde “TCMB bağımsızdır” diyebilmek mümkün mü? Piyasalar boş yere tepki verir mi?
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bb14 Mart 2015 17:15

    Merkez bankasının bağımsızlığı gibi bir saçmalığa inanılacak değil herhalde. Merkez bankası ortakları kimler ve kimlere hizmet ediyor acaba açıklanmalı ve şeffaflık esas olmalıdır. Merkez bankası ülkenin gelişmesini ve dşük enflasyonu hedeflemelidir. Ancak, bağımsız diyerek milletin cebindekileri para babalarına hortumlatmamalıdır. Hele ki finansçı geçinen ağzı kalabalıklara prim yaptırtmamalıdır. Bunlar zaten para babalarını kolluyorlar. Yani hp güçlünün yanındalar.