BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMaaşınızı artırmanın en iyi yolu iş değiştirmek----

Maaşınızı artırmanın en iyi yolu iş değiştirmek

Maaşınızı artırmanın en iyi yolu iş değiştirmek
02 Ağustos 2022 - 16:43 www.finansgundem.com

Yüksek enflasyonla düşen alım gücü, maaşların yetersiz kalmasına neden oluyor. Maaşınızı artırmanın en iyi yolu ise iş değiştirmek gibi gözüküyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya ekonomisi yüksek enflasyonla boğuşuyor. Teknik olarak resesyona giren ABD ekonomisi, özellikle tüketicilerin gelecek kaygılarını artırıyor. Alım gücü iyice düşen tüketiciler, maaşlarına yapılan zamların yüksek enflasyon oranlarını yakalayamamasından şikayetçi. Neyse ki bunca kötü haber arasında hala sıcaklığını koruyan iş gücü piyasası, işsizlik rakamlarının düşük ve istihdam verilerinin genel şartlara nazaran pozitif seyretmesine izin veriyor. İş gücü piyasasındaki olumlu hava, maaşlarından memnun olmayanların, iş değiştirerek bu sorunun üstesinden gelmesinin en iyi yol olduğunu gösteriyor.

İş değiştirenlerin maaş artış oranı yüzde 10

Forbes’tan Ethan Steinberg’ün haberine göre, iş değiştirmek gerçekten de kazandırıyor. ABD merkezli düşünce kuruluşu Pew’in yeni yayınladığı analiz, pandeminin ikinci yılında iş değiştiren çalışanların yarısının maaşlarında yaklaşık yüzde 10’luk bir artış sağladığını ortaya koyuyor. İş değiştirmeyip yerinde kalan çalışanların maaş zammı ortalaması ise enflasyona göre düzeltilmiş haliyle yüzde 2’lik bir kayba karşılık geliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, şirket değiştirmenin, aynı işverenden zam istemekten daha büyük ücret artışı sağlayacağı uzun zamandır konuşulan bir konu olarak öne çıkıyor. Hükümet verilerinden elde edilen yeni analiz, 2021 yılının başlarından itibaren çalışanların büyük çoğunluğunun istifa ettiği Büyük İstifa döneminde yüksek enflasyon ve rekor faiz oranlarının iş piyasasını sarsması sonucu, iş değiştirenlerle iş değiştirmeyenlerin servetlerinde büyüyen bir uçurum olduğunu ortaya koyuyor.

İş değiştirenlerin yüzde 60’ının maaşı enflasyona ezilmiyor

Pew Araştırma Merkezi’nin yayınladığı araştırmada, 2021 yılı Nisan ayı ile 2022 yılı Mart ayı arasında iş değiştiren çalışanların yüzde 60'ının, enflasyona göre ayarlanmış ücretlerinde bir yıl önceye göre ücretlerinde artış yaşadığını söyleyen iş değiştiren çalışanların yüzde 51’inden daha yüksek bir maaş artışı elde ettikleri belirtiliyor. Araştırmaya göre, aynı dönemde iş değiştirmeyen çalışanların reel ücretlerinde artış bildirenlerin payının ise yüzde 54’ten yüzde 47’ye düştüğü ifade ediliyor. Farkın çok fazla olduğunu kabul etmek gerekiyor. Pandeminin ikinci yılında iş değiştiren işçilerin yarısı maaşlarında yüzde 9,7 artış görürken aynı işte kalan ortalama bir çalışan ise yüzde 1,7 kayıp yaşıyor.

Ekonomi yavaşlıyor

Pew, hükümet verileri üzerinden yaptığı analize ek olarak 6.174 ABD’li yetişkin ile iş arama planları hakkında bir anket daha yapıyor. Bu anket, ekonominin yavaşladığına dair endişeleri ortaya koyma özelliği taşıyor. Buna göre, ankete katılan çalışanların yüzde 22’si altı ay içinde yeni bir iş aramayı planladıklarını söylerken yüzde 37 gibi daha büyük bir oranda katılımcı ise iş bulmanın zor olacağını belirtiyor.

Pew analizini yöneten Rakesh kochhar, “İş gücü kıtlığı hakkında duyduklarımızla hem çelişen hem de çelişmeyen durumun bir özeti bu. Sahadaki duyguyu yansıtan bu rakamlar aynı zamanda insanların ileride ne olacağını düşündüklerine dair bir içgörü özelliği de taşıyor” diyor.

Kochhar, pandeminin ilk yılında reel ücret artışı bildiren iki grup arasındaki farkın istatistiksel olarak pek bir anlamı olmadığını söylüyor. Kochhar, “Yani, ilk aylarda işini değiştiren çalışanların bunu istemeden yapmış olma ihtimali de oldukça yüksek. Bu da yeni işlerinin çoğunda neden daha yüksek maaş alamadıklarını açıklıyor” diyor.

Ancak Kochhar’a göre Büyük İstifa devreye girince, iş değiştirenlerin faydalarının arttığı görülüyor. Kochhar, bulgular, işverenlerin yeni kişileri işe almak için mücadele etmesinin sıkı iş gücü piyasasının bu yeni kişilere nasıl daha büyük bir maaş vereceğinin bir başka göstergesi olduğunu belirtiyor.

Çalışanların artan özgüveni

İş görüşmeleri firması Riva HQ CEO’su Ben Cook, “Genel anlamda çalışanlar patronlarından giderek daha fazla para istiyor. Ancak mevcut görevinizde büyük artış oranları elde etmek genellikle zor oluyor ve zorluk da çalışanları başka fırsatlar aramaya itiyor” diyor. 2021 yılı boyunca başka iş fırsatları genellikle yüzde 10 ya da daha fazla maaş artışıyla birlikte gelirken Cook’a göre, artan maaş oranları üzerinde en önemli etkiye, çalışanlar arasında yeni yeni oluşan özgüven neden oluyor.

50 milyon kişi iş değiştirecek

Pew analizi, 2022 yılının ilk çeyreğinde, çalışanların ortalama yüzde 2,5’inin her ay işlerini bıraktığını ortaya koyuyor. Bu, tüm yıl içinde yaklaşık 50 milyon kişinin işini değiştirebileceğini gösteriyor. ABD’li yetişkinlerle yapılan anket, siyahi ve Hispanik çalışanların, gençlerin ve lise diploması olmayanların iş değiştirme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra iş değiştirenlerin yaklaşık yarısının çalıştıkları sektörü de değiştirdikleri gözleniyor.

Online istihdam piyasası ZipRecruiter Baş Ekonomisti Julia Pollak, iş gücü piyasası faaliyetlerinde derin ve yaygın bir düşüş görmediklerini söylüyor. Pollak, normal şartlarda bir resesyonda görülmesi gerekenin ise tam da bu olduğunun altını çiziyor.

Yüksek maaş ve tükenmişlik

Pollak ve ekibi, Nisan ayında yayınlanan ve son altı ay içinde yeni bir işe başlayan 2.064 ABD’li yetişkinle yaptığı ankette, eski işlerini gönüllü olarak bırakan yeni işe alınanların yüzde 69’unun yeni bir işveren altında daha yüksek maaş aldıklarını tespit ediliyor. Ankette ayrıca 2021 yılında işini bırakan birçok çalışanın bunu daha yüksek ücret için yaptığı ancak diğerlerinin öncelikle tükenmişlikten kaçmak için bu yolu denediği belirtiliyor. İş değiştirme nedeni ne olursa olsun, daha yüksek ücret genellikle bir yan ürün olarak kabul ediliyor.

İş değiştiren çalışanların maaşı yüzde 22 arttı

 

Enflasyondan en çok onlar etkileniyor

 

Gıda fiyatları düşüyor, enflasyon baskısı azalıyor

 

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 4 hafta sonra geriledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)