BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEnflasyondan en çok onlar etkileniyor----

Enflasyondan en çok onlar etkileniyor

Enflasyondan en çok onlar etkileniyor
01 Ağustos 2022 - 15:21 www.finansgundem.com

Enflasyon, ABD’li düşük gelirli gençleri vurmaya başladı. Finansal baskı hisseden gençlerin kredi kartı ve taşıt kredisi faturaları görülmemiş bir hızla yükseliyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon, genç ve düşük gelirli Amerikalıların finansmanını zorlamaya başlıyor. Yüksek enflasyon nedeniyle harcama maliyetleri artan gençlerin kredi kartı ve taşıt kredisi faturaları çığ gibi büyüyor. Gençler, pandemi öncesinden bu yana görülmemiş bir hızda kredi kartı borcu biriktiriyor.

Tüketici kredi puanlaması sistemi VantageScore tarafından 12,5 milyon ABD’linin kredi dosyasından oluşan rastgele bir örnekleme göre, 25 yaş ve altı kişilerin kredi kartı bakiyelerinin yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında arttığı gözleniyor. Reuters’tan Elizabeth Dilts Marshall’ın haberine göre, buna karşılık, toplam nüfusta bu artış oranı yüzde 11 olarak gerçekleşiyor. Birinci sınıfa dahil olmayan borçlular veya kredi notu 660’ın altında olan kişiler için ise bakiyelerin aynı dönemde yaklaşık yüzde 25 oranında arttığı tespit ediliyor.

Kredi kartı borçları hızla büyüyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, pandemiyle birlikte banka hesapları teşviklerle dolan, öğrenci kredisi geri ödemelerinde sunulan öteleme imkanı ve pandemi dönemine has tasarruflarla aylar boyunca toz pembe bir ekonomik iklim altında yaşayan tüketicilerin harcama limitlerinin sınıra dayandığı görülüyor. Aylardır tüketicilerin sağlıklı finansal yastıkları olduğu ve yüksek enflasyona ve yavaşlayan ekonomiye rağmen harcamalarında bir kısıtlamaya gitmedikleri kabul edilen ABD’li tüketiciler arasında özellikle genç ve düşük gelirli kesim, finansman anlamında zorlanmaya başlıyor.

VantageScore başkanı Silvio Tavares, bazı Amerikalıların seyahat etmek ve dışarıda yemek için finansmanlarını aşırı genişlettiklerinin ve kredi kartlarına daha az ödeme yaptıklarının gözlendiğini söylüyor. Bu veriler, FED’in tüketicilerin kredi ödeme güçleri ve pandeminin ilk yılında daha tutumlu olma eğilimleriyle çelişiyor. “Tüketici güçlü, bilançoları güçlü ve borç geri ödemesinde de tarihsel ortalama göre güçlü” diyen Tavares, yine de endişe duyulan alanlar olduğunu belirtiyor.

Aylardır tüketicilerin sağlıklı finansal yastıkları olduğu ve yüksek enflasyona ve yavaşlayan ekonomiye rağmen harcamalarında bir kısıtlamaya gitmedikleri düşünülen ABD’li tüketiciler arasında özellikle genç ve düşük gelirli kesim, finansman anlamında zorlanmaya başlıyor.

Suç oranları yakından izlenmeli

Veriler, ekonominin ikinci çeyrekte beklenmedik şekilde daralmasıyla, ABD tüketici harcamalarının son iki yıllık dönemde en yavaş hızda büyüdüğünü gösteriyor. Walmart ve Procter & Gamble gibi perakende şirketlerine göre de yükselen fiyatlar tüketicilerin isteğe bağlı harcamalarını kısmalarına neden oluyor. Tavares, fiyatlardaki hızlı yükselişin gençleri ve kredi notu düşük olan borçluları finansal anlamda epey zorlayabileceğini söylüyor. VantageScore’a göre, birincil olmayan borçlular arasında, vadesini 30 günden fazla aşan kredi kartı ve otomobil kredilerinin yüzdesi de artıyor. Veriler, kredi kartı temerrüt oranlarının gençler ve birincil olmayan borçlular için pandemi öncesi seviyelerine geri döndüğünü gösteriyor. Tavares, suç oranlarının ise henüz endişe verici seviyede olmadığını ancak yakından izlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Borcun büyük bölümü taşıt kredilerinden

Tüketici kredi derecelendirme kuruluşu TransUnion da, enflasyonun yüksek kalması durumunda kredi kartı temerrüt oranlarının bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 8’lik seviyesinden 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 8,4'e yükselebileceğini tahmin ediyor.

TransUnion'a göre, birincil olmayan bir müşterinin sahip olduğu ortalama borç, 2022'nin ilk çeyreğinde ipotekler hariç 22.988 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Bu rakam, toplam borcun, bir yıl önceki 22.461 dolar seviyesinden de, ABD'de pandemi başlamadan önceki yani 2020 yılının ilk çeyreğindeki 22.970 dolar seviyesinden de yüksek olduğu anlamına geliyor.

Taşıt kredileri, 2021 yılında artan otomobil talebi ve kredilerin fiyatının ve süresinin artmasıyla bu borcun önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Resesyon beyaz yakalıları vuracak

 

FED kaynaklı bir resesyon, enflasyon hastalığından daha kötü bir ilaç olabilir

 

İnişli çıkışlı bir resesyona hazır olun

 

ABD'de orta sınıf köşeye sıkıştı

 

Fed üyesinden enflasyon açıklaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)