BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKüresel yatırımcılar bankalara güven tazeledi----

Küresel yatırımcılar bankalara güven tazeledi

Küresel yatırımcılar bankalara güven tazeledi
17 Ekim 2022 - 18:25 www.finansgundem.com

Yıl boyunca devam eden kriz beklentilerine rağmen dayanıklılığını koruyan bankalar güçlü bilançolarıyla yatırımcılara güven verdi. Yatırımcılar yeniden banka hisselerindeki fırsatlara odaklanmayı değerlendiriyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Üçüncü çeyrek bilanço sezonunda bankaların beklentileri aşmasıyla birlikte yatırımcılar nihayet paralarını muhafaza eden bankalara tekrar güvenmeye başladı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre cuma günü başlayan bilanço sezonunda JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo gibi finans devleri raporlarında mali açıdan iyi durumda olduklarını gösterdi. Cuma günü borsalarda düşüş görülmesine rağmen bankaların çoğu günü pozitif bölgede tamamladı. Wall Street devlerindeki bu pozitif görünüm pazartesi de devam etti. Bank of America ve BNY Mellon bilançosuyla beklentileri aştı ve iki bankanın da hisseleri açılışta %5’in üzerinde yükseldi.

Finans devleri beklendiği üzere şirket evliliği ve satın alma sözleşmelerinin ve halka arz faaliyetlerinin durmasıyla kârlarında keskin bir düşüş gördü. Ancak Barron’s’un haberine göre bu açığın büyük bir kısmı daha yüksek faiz oranlarının sağladığı net faiz getirilerindeki çift haneli artışlarla telafi edildi.

2022 başında banka yatırımcıları ABD Merkez Bankası’nın Faiz artırımlarının sektör için bir nimet olacağını bekliyordu. Ancak yatırımcılar, aynı zamanda hızla yükselen faizlerin ekonomiyi resesyona sürükleyeceğinden endişe ediyorlardı. Bu son bilanço raporları, daha yüksek faizlerin bankaların bilançolarına yardımcı olduğunu gösterdi. Banka yöneticileri resesyon risklerinin farkında olduklarını belirtirken ve bankaların resesyona dayanacak kadar güçlü bilançolara sahip olduklarına dair güvence verdi.

Bu çerçevede, yatırımcılar neyin yanlış gidebileceği konusunda endişelenmek yerine bankalarda neyin doğru gidebileceğine bakmaya daha istekli görünüyor.

Banka hisseleri fırsat vadediyor

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’ndeki banka hisselerini barındıran SPDR S&P Bank ETF’si bu yıl %15 düştü. Ancak birçok büyük bankanın hissesi çok daha kötü bir performans gösterdi. JPMorgan ve Bank of America hisseleri yıl boyunca üçüncü çeyrek bilançosuna kadar yaklaşık %30 düştü. 

Her iki Banka hissesi dokuz kat ileriye dönük kazançla işlem görmekteydi. Söz konusu hisseler, geleneksel olarak 12 kata yakın ileriye dönük kazançla işlem yapıyorlar. Bu değerlemelerde, yatırımcılar kabaca %3'lük temettü verimi elde ediyorlar.

Yakın vadede, yatırımcılar faiz oranına daha duyarlı bankalara, yani oranlar arttıkça net faiz geliri üzerinden en büyük bilanço genişlemesini görecek olan banka hisselerine (NII) odaklanmak isteyeceklerdir.

Wells Fargo Menkul Kıymetler Analisti Mike Mayo cuma günü yaptığı açıklamasında yıldan yıla NII hisselerinin %23 oranında arttığını ve net faiz marjlarının (NIM) 23 puan yükseldiğini söyledi.Bankalar önünde sonunda tasarruf sahiplerine ödeme yapmak için baskı hissetmeye başladıklarında NIM'ler üzerinde baskı görebilir. Ancak bu etkinin de minimum düzeyde olacağı öngörülüyor. Mayo banka yatırımcıları için sadece dördüncü çeyrek için beklenen rakamları yıllıklaştırarak 2023 için güçlü NII seviyeleri bekliyor.

Analist PNC Finansal Hizmetler fonu için NII oranının %14 büyümesini bekliyor.

Hangi bankalar tehdit altında?

Haberde banka yatırımcılarının hangi hisselerden uzak durması gerektiği konusunda tavsiyelere yer verildi. Gelirlerinin büyük bir kısmını şirket evliliği ve satın alma (M&A) ve ticaret bankacılığına dayandıran bankalara dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Morgan Stanley, yatırım bankacılığı gelirindeki %55'lik düşüş nedeniyle bilanço sonrasında hisselerinde %5’lik düşüş gördü. Habere göre bu düşüş 2022 yılında sözleşmelerdeki yetersizlik ve rakip bankalardaki yatırım bankacılığı gelirlerindeki benzer düşüş göz önüne alındığında Wall Street için sürpriz olmadı.

Ancak Morgan Stanley’nin daha saf bir yatırım bankası ve varlık yöneticisi olması, sermaye piyasaları yavaşladığında bankanın kârlılığının da azalması anlamına geldi. Barron’s’un haberinde ‘şimdilik bankacılığın temellerine dönüşün’ işe yarayan haline geldiği belirtildi.

Morgan Stanley ikramiyeleri yüzde 15 düşürüyor

 

ABD borsaları yükselişle açıldı

 

Borsa tarihi zirvesinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)