BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKüresel istihdam piyasasında diplomasız çalışan trendi----

Küresel istihdam piyasasında diplomasız çalışan trendi

Küresel istihdam piyasasında diplomasız çalışan trendi
18 Ocak 2024 - 18:29 www.finansgundem.com

Yapay zekanın ve teknik bilginin yükselişe geçmesiyle birlikte şirketler işe alımlarında dört yıllık üniversite diploması şartını yumuşatıyor. Gerekli becerilere sahip ‘yeni-yakalı’ çalışanlar üniversite mezunlarının bir adım önüne geçebiliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İşgücü piyasası soğuyor olabilir, ancak özellikle ‘yeni-yakalı’ işçiler için önümüzde önemli fırsatlar var.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, küresel istihdam piyasasında ‘yeni-yakalı’ olarak tabir edilen kesim, yüksek vasıflı işçilerden oluşuyor ücret skalasında üst seviyede maaşlar alabiliyor. Ancak bu kesimin üniversite diplomasına sahip olması bir zorunluluk değil.

Yaklaşık 10 yıl önce IBM’in eski CEO’su Ginni Rometty tarafından ilk kez ortaya atılan bu kesim ileri derecede beceriler gerektiren ancak mutlaka yüksek öğrenim gerektirmeyen bir dizi pozisyonda çalışanları ifade ediyor.

Rometty 2016 yılında yaptığı açıklamada, “Yeni-yakalı işler geleneksel bir üniversite diploması gerektirmeyebilir. En önemli olansa bu çalışanların bulut bilişim teknisyenliği ve hizmet sunum uzmanlığı gibi meslekleri karşılayacak becerilere genellikle mesleki eğitim yoluyla sahip olmalarıdır” ifadelerine yer verdi.

CNBC’nin haberine göre gerçekten de dört yıllık eğitimin önemi bir derece parlaklığını kaybediyor olabilir. Üniversitelerin artan maliyetleri ve balonlaşan öğrenci kredisi bakiyeleri daha fazla öğrencinin yatırımlarının getirisini sorgulamasına sebep oluyor.

Öğrenciler işgücüne geçiş için daha doğrudan bir bağlantı ararken ABD merkezli National Student Clearinghouse Araştırma Merkezi Genel Müdürü Doug Shapiro daha kısa vadeli eğitim programlarına doğru bir geçiş yaşandığını belirtiyor.

ABD federal göstergeleri de ticaret okulu öğrencilerinin okuldan sonra diploma arayan meslektaşlarına göre daha yüksek olasılıkla istihdam edildiğini gösteriyor. Üstelik üniversite mezunlarına göre çalışma alanlarıyla ilgili bir meslek bulma olasılıkları da çok daha yüksek.

Teknoloji sektöründeki pek çok şirket dahil olmak üzere artan sayıda şirket son zamanlarda orta ve yüksek beceri isteyen pozisyonlar için diploma gereksinimlerini düşürmeye karar verdi.

Yeni-yaka pozisyonlar nerede?

Amerikan istihdam firması Monster’ın Kariyer Uzmanı Vicki Salemi, “Dört yıllık diplomanın hâlâ değeri var” diyor. Ancak Salemi teknik eğitimin sağlık, mühendislik, yazılım ve teknoloji gibi bazı alanlarda yükselişte olduğunu da belirtiyor.

Söz konusu sektörler yapay zekayı işyerinde bir araç olarak giderek daha fazla kullanıyor olsa da teknik olarak eğitilmiş çalışanlar özellikle fayda sağlayacak biçimde konumlandırılıyor.

İş güvenliği konusunda artan korkulara rağmen, yapay zekaya yatırım yapan şirketler işçilerin yerinden edildiğini görmüyor. Columbia İşletme Okulu Profesörü School Profesörü Tania Babina tarafından ortaklaşa yazılan yakın tarihli bir araştırmaya göre, şirketler bunun yerine veri analizi ve bilgi teknolojileri becerilerine sahip çalışanlara olan taleplerini artırıyor.

Babina, “Yapay zeka iş yerlerimizde beceri gelişimini teşvik eden en son katalizör olarak duruyor” ifadelerine yer verdi.

Günümüzün en çok talep gören mesleklerine nasıl girilir?

Sürekli eğitim kursları, çevrimiçi dersler, sertifika programları ve eğitim kampları arasında, işgücüne yeni giren gençler veya en son teknolojiyi hızlandırmak için kariyer değiştirmek isteyen yaşlılar için daha fazla fırsat var.

New York merkezli Career Solvers firmasının Başkanı Barbara Safani'ye göre, iş arayanlar adaylıklarını güçlendirmek için şu anda mevcut olan çok çeşitli eğitim programlarından yararlanabilirler.

Safani, "Üniversite diplomasına sahip birçok insanın geri döndüğünü ve pazara yeniden girmenin bir yolu olarak kodlama veya beceriye özgü bir şey öğrendiğini görüyorum. Ya kariyerlerinde mutlu değiller ya da o kadar da istihdam edilebilir değiller” açıklamasında bulundu.

Kariyer uzmanı lisans derecesi olmasa bile, kodlama derslerinin ve eğitim kamplarının artan popülaritesinin yeni bir işe girmeyi mümkün kıldığını söyledi. Safani, “Bunu yaptığını gördüğüm insanlar iş buldu ve oldukça hızlı bir şekilde yerleştirildiler" diye ekledi.

Borcu olmayanlar için kredi puanı önemli mi?

 

Diplomalı işsizler katlanarak artıyor

 

IMF raporu: Yapay zeka iş gücünü yüzde 40 etkileyecek!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)