BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKPMG’ye 1,3 milyar sterlinlik tazminat davası----

KPMG’ye 1,3 milyar sterlinlik tazminat davası

KPMG’ye 1,3 milyar sterlinlik tazminat davası
04 Şubat 2022 - 14:20 www.finansgundem.com

Big Four denetim şirketi KPMG 2016 yılında iflas eden inşaat firması Carillion’la başı dertte. Davacılar, KPMG’nin hatalı mali raporlar üzerinden Carillion’u zarara soktuğu gerekçesiyle 1,3 milyar sterlin tazminat istiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

KPMG, inşaat şirketi Carillion'un çöküşüyle ilgili 1,3 milyar sterlinlik ihmal davasıyla karşı karşıya. Dünyanın en büyük dört mali denetim şirketinden (Big Four) biri olan KPMG’nin söz konusu davasıyla ilgili tutanaklar 3 Şubat tarihinde yayınlandı.

17 Ocak tarihinden itibaren İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde görülen davada Carillion ve alacaklıları adına tasfiye sorumlusu olarak hareket eden İngiltere İflas İdaresi tarafından açıldı.

Financial News’in haberine göre KPMG İngiltere’nin sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında, “Bu iddianın liyakatsiz olduğuna inanıyoruz ve davayı sağlam bir şekilde savunacağız. Carillion'un başarısızlığının sorumluluğu sadece stratejiyi belirleyen ve işi yürüten şirketin yönetim kuruluna ve yönetimine aittir” ifadelerine yer verdi.

İnşaat firması Carillion, denetçisi KPMG'nin mali raporlarında temiz olduğunu açıklamasına rağmen 2018'de iflas etmişti. Şirket tasfiyeye düştüğünde yaklaşık 7 milyar sterlin borcu vardı.

İngiltere İflas İdaresi, KPMG'nin şirket denetimleri sırasında Carillion'un hesaplarındaki yanlışlıkları tespit edemediğini iddia ediyor. Mahkeme kayıtlarına göre, 1,3 milyar sterlinlik dava 210 milyon sterlinlik temettü talebini içeriyor. İflas İdaresi, Carillion'un son üç yılında söz konusu temettüleri hatalı bir biçimde ödendiğini iddia ediyor. Yaklaşık 1,1 milyar sterlinlik ticari kayıpların da grubun gerçek finansal konumunun gizli kaldığı dönemde ticarete devam etmesi nedeniyle oluşan zararlar arasında yer aldığı iddia ediliyor.

KPMG, 1999 yılından itibaren 17 yıl boyunca aralıksız Carillion'un denetçi firması olmuştu. Carillion'un 2014-2016 mali yılları arasındaki her bir finansal tablosunda KPMG’nin imzası bulunuyor.

Mahkeme belgesinde, "Mali tablolar tarafından sunulan tablo, önemli net varlıklara sahip kârlı şirketleri gösteriyordu. Gerçekte ise Carillion'un finansal pozisyonları bildirilen sonuçlarla hiçbir benzerlik taşımıyordu ve finansal tablolar ciddi şekilde yanıltıcıydı" ifadesi yer aldı.

İddia makamı, 2014-2016 arasındaki tüm mali yıllarda Carillion'un inşaat işletmesinin büyük miktarda zarara uğradığını belirtiyor. Mahkeme kayıtlarında, “Grubun her yıl sonundaki net varlıkları yüz milyonlarca sterlin fazla gösterildi ve 2016 mali yılının sonunda bilanço iflas etti” sözleri yer alıyor.

Davacılar, makul düzeyde herhangi bir "yetkin denetçinin" yanlış verileri fark edeceğini belirtiyor. Mahkeme belgelerinde, Carillion'un yönetim ekibinin üyeleri tarafından paylaşılan hatalı verilerin "Mali raporlarda kasıtlı manipülasyonunun bir sonucu gibi göründüğünü" KPMG'nin tespit etmesi gerektiği belirtildi.

Mahkeme belgelerinde, yanlış raporlama riskine karşı KPMG'nin uyarması gereken birden fazla işareti kaçırdığına da dikkat çekildi. Carillion davası düzenleyici kurumlarla ve başka tazminat davalarıyla da sorun yaşayan Big Four firmasının önündeki yeni bir engeli işaret ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre KPMG CEO’su Jon Holt 1 Şubat tarihli bir açıklamasında dev mali denetim firmasının dava süreçleriyle ilgili daha fazla gelişmenin ilerleyen günlerde görüleceğini söylemişti. Holt kendisini bu sorunlarla mücadele edecek “doğru insan” olarak tanımlamıştı.

KPMG çalışanlarını uyardı: Sıkıntılı günlere hazırlıklı olun

 

Meta’nın çöküşü küçük yatırımcıyı vurdu

 

Enflasyon ölçüm teknikleri belirsiz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)