BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon ölçüm teknikleri belirsiz----

Enflasyon ölçüm teknikleri belirsiz

Enflasyon ölçüm teknikleri belirsiz
04 Şubat 2022 - 11:21 www.finansgundem.com

İngiltere’de %5,4’lük enflasyon rakamlarına karşın süper marketlerdeki fiyatlar çok daha farklı bir tabloyu ortaya koyuyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) tüketicilerin yaptığı ortalama harcamayı hesaplamayı hedefler. Ancak enflasyon rakamları toplumun her kesimi için aynı ölçeği karşılamıyor olabilir.

İngiltere’de açıklanan %5,4’lük enflasyonun ardından aktivist Jack Monroe yerel süper marketlerdeki fiyatlar üzerinden söz konusu rakamı eleştirdi. Aynı zamanda yemek kitabı yazarı olan Monroe 500 gramlık ucuz makarnanın fiyatının 29 peniden 70 peniye çıktığına, 1 kg pirincin fiyatının 45 peniden 2 sterline yükseldiğine ve pişirilmiş kuru fasulyenin fiyatının da 22 peniden 32 peniye çıktığına dikkat çekiyor. Tüm bu örnekleri bir araya getiren Monroe yoksul hanelerin karşılaştığı enflasyon oranının TÜFE’de belirtilen %5,4’ten çok daha yüksek olduğu sonucuna vardı.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Monroe, milyonlarca kişi tarafından okunan Twitter paylaşımında, “Enflasyonun etkisini ölçtüğümüz sistem temellerinden kusurludur” ifadelerine yer verdi.

Financial Times yazarı Tim Harford Monreo’nun yorumlarına farklı sebeplerden dolayı katıldığını belirtiyor. Monroe fiyatlardaki artışın yoksul hane halklarını etkilemesinden endişe duyuyor. Harford ise ölçüm süreçlerine bakıldığında bu fikrin doğru ya da yanlış olduğunu söylenemeyeceği gerçeğinden endişe ediyor.

Verim kaybı yüzde 90: Patlıcan, en pahalı sebze

 

Enflasyona en yüksek katkı enerjiden geldi

 

Elektrik üretiminde yüzde 16'lık rüzgar etkisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)