BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKariyerlerine ara verenler işe nasıl dönebilir?----

Kariyerlerine ara verenler işe nasıl dönebilir?

Kariyerlerine ara verenler işe nasıl dönebilir?
10 Kasım 2023 - 17:08 www.finansgundem.com

Hastalık veya çocuk bakımı gibi özel sebeplerle kariyerlerine ara vermek zorunda kalan birçok kişi yeni iş bulmakta sorun yaşayabiliyor. Uzmanlarsa bireylerin özgeçmişlerindeki boşluğu iyi tanımlaması gerektiğini belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kariyere ara vermek son zamanlarda çok daha sık rastlanan bir durum haline geldi. CNBC’nin haberine göre Güney Doğu Asya’da 6000 çalışanla yapılan ankete göre katılımcıların yalnızca %29’u kariyerlerine ara vermediklerini belirtiyor.

Pazar araştırması şirketi Milieu Insight’ın anket araştırması, işten bir aydan fazla izin alan veya işten ayrılan bireylerin kariyerlerine ara verdikleri döneme odaklandı. Verilere göre seyahat etmek için (%13), çocuk yetiştirmek için (%12) ve yakınlarına bakmak için (%10) kariyerlerine ara verenlerin oranı da hiç de az değil. Habere göre iş dünyası uzmanları Kovid-19 pandemisinin geleneksel çalışma yöntemlerini alt üst ettiğine de dikkat çekiyor. Zira birçok çalışan pandemi nedeniyle doğrudan veya dolaylı olarak işlerinden ayrılmak zorunda kaldı.

ABD merkezli kariyer firması Monster’ın kariyer uzmanı olan Vicki Salemi konuyla ilgili açıklamasında, “Konaklama sektörü gibi birçok sektörün bir gecede alt üst olduğu pandemi döneminde, birçok insan kontrolleri dışında kariyerlerine ara vermek zorunda kaldı. Ve birçok insan, müşteri hizmetleri gibi transfer edilebilir değerli becerilerini tanımlayarak ve işe alım yapan diğer alanlara geçiş yapma konusunda yaratıcı hale geldi” ifadelerine yer veriyor.

Ancak yeni bir iş sahibi olmak isteyenler değişen tüm normlara rağmen özgeçmişlerindeki boşluğu doldurmak konusunda hâlâ endişeli olabilir. Uzmanlarsa mülakatlarda bu sorunu ele almanın dört yolunu gösteriyor:

1. Hazırlıklı olun

Liderlik koçu ve iş yeri uzmanı Nicole Prince, kariyerlerine bir süre mola verdikten sonra iş dünyasına geri dönmeyi uman bireylerin işyerinde olmadıkları zamanı nasıl açıklayacaklarını düşünmek için zaman ayırmalarını tavsiye ediyor.

Prince, “Cevabınızı yazın ve pratik yapın. Bu sayede soru karşınıza geldiğinde kendinizi daha rahat hissedersiniz” diye ekledi.

Monster’dan Salemi de mülakatlar sırasında bu tip sorularda yaşanabilecek tökezlemelerin önüne geçmek için özgeçmişin gözden geçirilmesini tavsiye etti.

Salemi, “Bunun nedeni, özgeçmişi bir işveren olarak inceliyorsam, ilk sorum 'Bu boşluğun neyi temsil ettiğini merak ediyorum' olacaktır” dedi. Ancak kariyer uzmanına göre bu işverenler için bir uyarı işareti olmak zorunda değil:

“İşe alım yöneticilerine kariyerinizde verdiğiniz mola için bir neden sağlamak, öğrendikleriniz, yetenekleriniz ve bağlılığınız hakkında doğabilecek merakları ve korkuları bastırabilir. İşverenler Büyük İstifa dalgası ve işten işe geçme akımları nedeniyle kariyer boşlukları ile daha uyumlu hale geldi. Bu eksik yılları eskisi gibi kırmızı bayrak olarak görmüyorlar.”

Dünya çapında 7.000'den fazla işe alım yöneticisiyle yapılan 2022 LinkedIn anketine göre, katılımcıların yarısından fazlası bağlamını bilmeleri durumunda bir adayı geri arama olasılıkları daha yüksek olduğunu belirtiyor.

2. Az ama öz konuşun ve dürüst olun

Habere göre uzmanlar, çalışanların işten ayrılma sebeplerini gizleme eğiliminin olduğunu belirtiyor. Bunun sebebi ise genellikle işten ayrılmanın olumsuz olarak görüldüğünü düşünmeleri.

Organizasyonel danışmanlık firması Delivering Happiness’ın CEO’su Jenn Lim, “Varsayılan düşünce kovulduğunuz, işe alınmak konusunda zorlandığınız veya kötü performans gösterdiğiniz yönünde. İş arayanlar, gerçekten istedikleri bir işi bulmakta halihazırda zaten yeterince zorken, bir de engizisyon seviyesindeki bu sorulardan kaçınmaya çalışıyorlar" dedi.

Ancak Lim yine de mülakatlar sırasında bilgi saklamanın veya aldatıcı olmanın asla iyi bir fikir olmadığını söyledi. CEO ayrıntılara girmeden samimi ve dürüst olunabileceğini söylüyor.

Salemi de konuyla ilgili açıklamasında, “Azı karar çoğu zarar. Mental sağlığınıza odaklanmak için bir molaya ihtiyacınız olduysa bunda utanılacak bir şey yok. ‘Sağlığımı tekrar rayına oturtmaya odaklanmam gerekiyordu’ gibi bir şey söylemeyi seçebilirsiniz. Ayrıntılara girmenize gerek yok” dedi.

Prince ise kariyer boşluğunu açıklamaktan çekinenlerin cevabı genel tutmasının da işe yarayabileceğini sözlerine ekledi.

“‘Dikkatimi toplamam gereken bazı kişisel nedenlerden dolayı kariyerime ara verdim. Şimdi işe geri dönmeye ve tüm bağlılığımı yeni bir pozisyona adamaya hazırım’ diyebilirsiniz” tavsiyesinde bulundu.

3. Sınırlarınızı belirleyin

İşverenler mülakatlar sırasında rahatça konuşabileceğinizin ötesinde daha fazla bilgi almak için baskıda bulunabilir. Uzmanlar bu noktada daha fazla bilgi paylaşmamak için sınır koymak konusunda çekinmemeniz gerektiğini belirtiyor.

Salemi, “Eğer daha fazla zorluyorlarsa doğrudan veya dolaylı olarak bunun kişisel bir sebep olduğunu belirtebilirsiniz. Unutmayın onlar sizle mülakat yaparken siz de onlarla mülakat yapıyorsunuz. Zorlamaya devam ederlerse bu empati eksikliğinin bir işaretidir” dedi.

Prince sınırları belirlemenin bir yolunun “Anlayışınız için teşekkür ederim, ancak ayrıntıları gizli tutmayı tercih ederim. Ancak sizi temin ederim ki bu ara bana kariyerim için yenilenmiş bir enerji ve odaklanma sağladı” açıklamasında bulundu.

Salemi bu konuda diretilmesi halinde adayların kariyerlerinden uzakta oldukları süre hakkında bir konuşmaya hazırlıklı olmaları gerekebileceğini de belirtiyor. Kariyer uzmanı, "Umarım, bu cevaba saygı duyar ve kabul ederler ve soru sormaya devam etmezler. Ancak sınırlarınıza ve orijinal ifadenize bağlı kalabilmek için bu tür sorulara hazırlıklı olmak iyidir" diyor.

4. İşe verdiğiniz aranın olumlu yönleri vurgulayın

Adayların yapması gereken en önemli şey, odağı bu kariyer molasının nedeninden çok bu ara sırasında öğrendiklerine veya başardıklarına kaydırmaktır. Lim bunu şu şekilde ifade ediyor: "Senaryoyu tersine çevirmenin zamanı geldi."

Uzun yıllar süren kariyerine altı ay boyunca kişisel bakım molası verdiğini LinkedIn profilinde paylaşan Nick Gausling CNBC’deki açıklamasında, "Bence bu gerçekten sadece kendinizi nasıl konumlandırdığınıza bağlı... Bugünlerde akıllı işverenler, bu tür şeylerin yetenek havuzunun bir parçası olduğunu zaten anlıyorlar. Kelimenin tam anlamıyla herkes muhtemelen bir noktada ya kariyerine ara vermek zorunda kalmıştır ya da bunu yapan birini tanımaktadır” diyor.

Salemi ise nihayetinde nasıl algılandığınızı kontrol edemeyeceğinizi sözlerine ekledi. Kariyer uzmanı bunun yerine kontrolünde olan şeylere odaklanmanızı tavsiye ediyor. Kariyerinize verdiğiniz ara sırasında kazandığınız beceriler veya deneyimlere odaklanmak Salemi’ye göre uygulanabilecek en geçerli yöntem.

Örneğin, çocuk yetiştirmek için kariyerine ara veren bireyler kendilerini daha iyi bir çalışan yapabilecek becerileri vurgulamaya özen gösterebilir. Price bu yetenekler için şu örnekleri verdi:

Empati ve şefkat: Başkalarının ihtiyaçlarını ve duygularını anlamak ve ele almak, ebeveynliğin önemli bir parçasıdır.

Zaman yönetimi: Birden fazla kişinin, özellikle de çocukların ihtiyaçlarını ve programlarını yönetmek, dikkatli bir planlama ve organizasyon gerektirir.

Çoklu görev yeteneği: Aynı anda birden fazla görevi yönetmek, çocuk bakımının ortak bir parçasıdır.

Problem çözme yeteneği: Çocuklar genellikle çözmek için yardıma ihtiyaç duydukları sorunlarla karşılaşırlar.

İletişim: Etkili iletişim, birden fazla kişinin ihtiyaç ve beklentilerini yönetmenin anahtarıdır.

Lim konuyla ilgili açıklamasında "Kariyerinize verdiğini ara sırasında edinilen deneyimleri küçümsemeyin. Bir eğitim ve kişisel gelişim kursunda bulunamayan gerçek hayat becerilerine gereken krediyi verin... Bu tür yumuşak beceriler büyük talep görüyor" diye de ekledi.

Kariyer uzmanları, verdiğiniz ara sırasında ek beceriler veya deneyim kazanmayanların, bir veya iki çevrimiçi ders almayı denemelerini tavsiye ediyor. İş ilanlarını gözden geçirmek ve gereken en iyi becerileri edinmeye çalışmak da iyi bir yöntem olabilir.

Price, "Serbest çalışma, internet kursları veya başka yollarla bilgi sahibi olan ve ilgili becerileri geliştirmek için proaktif adımlar atan bir aday, bir şirket için hâlâ güçlü bir değer olabilir. Uzakta kalmanın olumsuz algılarının üstesinden gelmek isteyen adaylar tatilleri sırasında bilgi sahibi olmak, becerilerini sürdürmek veya geliştirmek için yeni adımlar attıklarını açıkça ifade etmelidir" diye ekledi.

Uzaktan çalışma hangi koşulda sona erebilir?

 

İşyerinde verimliliğin şaşırtıcı yolu: Ofiste öfke

 

2023’ün kariyer trendi: Bilinçli istifa

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)