BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisJPMorgan’dan yapay zekâ atağı----

JPMorgan’dan yapay zekâ atağı

JPMorgan’dan yapay zekâ atağı
26 Mayıs 2023 - 16:44 www.finansgundem.com

Wall Street devleri ChatGPT’nın ortaya çıkışıyla birlikte teknolojiyi finans alanında önce kullanmak için birbiriyle yarışıyor. JPMorgan’ın da ‘IndexGPT’ adında yeni bir yapay zekâ sohbet yazılımı geliştirmekte olduğu iddia ediliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD bankası JPMorgan Chase ChatGPT benzeri bir yazılım geliştiriyor. CNBC’nin haberine göre dönüştürücü nitelikteki yapay zekâ teknolojisi müşterileri için yatırım tercihlerinde yardımcı olacak.

Dev ABD bankasının New York merkezinden sızan belgelere göre JPMorgan IndexGPT adlı yeni bir ürünü ticari bir marka haline getirmek istiyor. IndexGPT rapora göre “müşteri ihtiyaçlarına göre uyarlanmış menkul kıymetleri analiz etmek ve seçmek” için” yapay zekâ kullanan bir bulut bilişim yazılımı” olacak.

OpenAI firmasının devrim yaratan ChatGPT teknolojisi geçen yıl tüm sektörleri yapay zekânın gelişi konusunda alarma geçirdi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre insan benzeri cevaplar üretmek için devasa bir dil modeli kullanan ChatGPT teknoloji devleri ve çip üreticileri arasında adeta bir silahlanma yarışı başlattı. Analistler bu yeni teknolojiyi inovasyonun yeni ayağı olarak değerlendiriyor.

Yapay zekânın finans alanındaki olası kullanım alanları da finans devlerini harekete geçirdi. Goldman Sachs ve Morgan Stanley halihazırda yapay zekâ uygulamalarının kurum içi testlerine başladı. Goldman Sachs mühendislerinin kod oluşturması süreçlerinde, Morgan Stanley ise mali danışmanlarının sorularına yardımcı olmak amacıyla yapay zekâ teknolojinin kullanımına odaklandı.

İlk hamleyi kim yapacak?

JPMorgan Chase Finans devleri arasında doğrudan müşteriye ulaşacak ilk yapay zekâ uygulamasını üretmeyi amaçlayan yatırım bankası olabilir. Waschington merkezli ticari avukat Josh Gerben CNBC’deki açıklamasında JPMorgan’ın IndexGPT’sine işaret ederek “Yakın gelecekte piyasaya sürülecek potansiyel bir ürüne sahip olduklarının gerçek bir göstergesidir” dedi.

Gerben, “JPMorgan gibi şirketler sadece eğlenmek için ticari markalara rapor oluşturmazlar” dedi. Raporun bir şirket yetkilisinden gelen yeminli bir ifade olduğunu belirten Gerben, JPMorgan’ın bir bakıma ‘Evet bu ticari markayı kullanmayı planlıyoruz’ dediğini belirtiyor.

Avukata göre, JPMorgan’ın ticari markayı güvence altına alabilmesi için onayın alınmasından sonra yaklaşık üç sene içerisinde IndexGPT’yi piyasaya sunması gerekiyor. ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’ndeki bürokrasi nedeniyle ticari markaların onaylanması genellikle yaklaşık bir yıl sürüyor.

Gerben uygulamanın şirkete mümkün olan en geniş biçimde markayı kullanabilme imkanı sağlayabilmesi için başvurunun da genel ifadelerle yapıldığına dikkat çekti.

Ancak JPMorgan raporundaki IndexGPT tabirinin, ChatGPT tarafından popülerleştirilen ‘üretken önceden eğitilmiş dönüştürücü’ (GPT) kavramını bire bir kullandığı görülüyor.

Gerben “Bu bir finansal menkul kıymetleri seçmek için hazırlanan bir yapay zekâ programı. Bana kalırsa finansal danışmanımı işten çıkarmaya çalışıyormuş gibi görünüyorlar” ifadelerine yer verdi.

JPMorgan konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Çip üretimi Nvidia’yı nasıl zirveye çıkardı?

 

Süper bakteriyi yapay zeka yok edecek!

 

AB ile Google'dan yapay zeka anlaşması hazırlığı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)