BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİyi bir yatırım planının 10 bileşeni----

İyi bir yatırım planının 10 bileşeni

İyi bir yatırım planının 10 bileşeni
10 Temmuz 2023 - 18:23 www.finansgundem.com

Başarılı yatırımcıların mutlaka kendilerine özgü bir yatırım planları olur. Özellikle tecrübeli yatırımcılar bu plana uyar ve rastgele işlemlerden uzak durmaya çalışır.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda yatırım yapmak, şans ve duadan uzak durmayı gerektirir. Bu nedenle her başarılı yatırımcı mutlaka ama mutlaka bir yatırım planına sahiptir ve bu plana her koşulda uyar.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, hayatın herhangi bir alanında, özellikle de piyasalarda kazanmak için disiplinli olmalı, çok çalışmalı ve bir yatırım planına sahip olmalısınız. Herkesin kendine özgü bir yatırım planı olabileceği gibi, her iyi planın da uyulması gereken bazı önemli aşamaları olduğunu akıldan çıkarmamak gerekir.

Yatırım planının 10 bileşeni

ABD’li yatırımcı Steve Burns, New Trader U’da yer verdiği makalesinde, başarılı bir yatırım planının en kritik 10 aşamasına değiniyor. Burns, piyasalarda kazanmak için bir kısa yol olmadığını altını çiziyor ve yatırım serüveninizde başarılı olabilmek için ayrıntılı bir plana sahip olmanız gerektiğinin altını çiziyor. İşte Burns’ün 10 aşamalı yatırım planı…

Pozisyona giriş

Alım satımınıza hangi fiyattan girmeyi planladığınızı açıkça bilmelisiniz. Belirlediğiniz fiyat, bir direnç kırılması mı, sıçrama desteği mi yoksa göstergelere dayalı mı olacak? Bu noktada mutlaka spesifik olmalısınız.

Pozisyondan çıkış

Bir işlemden çıkmak için hangi seviyede yanıldığınızı anlayabilmelisiniz. Desteği kırılması mı, fiyat seviyesi mi, takip eden stop mu yoksa zarar kes (stop loss) seviyesi mi? Yatırımlarınızda bir pozisyona girmeden önce nerede çıkacağınızı da bilmelisiniz.

Zarar kesme (Stop loss)

Pozisyonunuz zarardaysa, bir başka deyişle terste kaldıysanız, zararınızı nerede durduracağınız mutlaka önceden bilmelisiniz. Bunun için sezgisel ve zihinsel bir seviye tespit edebilir, bir süre belirleyebilir veya bir göstergeye uyarak zararınızı kesebilirsiniz.

Pozisyon boyutlandırma

Ne kadar hisse alıp satacağınıza karar vermeden önce, herhangi bir işlemde ne kadar risk almaya istekli olduğunuzu belirlemelisiniz. Sermayenizin ne kadarını riske edebileceğiniz, hisse senedi fiyatlarına ve volatiliteye bağlı olarak pozisyona ne kadar yüklü girebileceğinizi de belirleyecektir.

Para yönetimi parametreleri

Herhangi bir işlemde asla toplam sermayenizin yüzde 1'inden fazlasını riske atmayın. Bu yüzdenin, daha büyük dezavantajlarla başa çıkabilen agresif ve tecrübeli yatırımcılar için bile maksimum yüzde 2 olduğunu unutmayın.

Ne alıp satacaksınız?

Rahat olduğunuz ve bildiğiniz şeylerin alım satımını yapın. Bunlar, swing trade’e uygun hisse senetleri, trend takip eden büyüme hisse senetleri, emtialar veya para birimleri olabilir.

Alım satım zaman dilimleri

Günlük alım satım, pozisyon alım satımı, swing trade veya uzun vadeli trend takipçisi misiniz? Bu soruya kendinize en uygun vadeye göre cevap vermelisiniz. Örneğin uzun vadeli bir trend takipçisiyseniz, ilk günden kar alıp veya korkup bir pozisyonunu kapatmamalısınız. Pozisyonda kalma sürenizi pozisyona girmeden önce bilmeli ve planınızı buna göre ayarlamalısınız.

Geriye dönük test

Nasıl bir yol izleyeceğinizi belirlemek için birkaç yıl boyunca çizelgeleri incelemeden herhangi bir yöntemle işlem yapmamanız gerekir. Alternatif olarak, sisteminizin geçmiş verilerini analiz etmek için geriye dönük test yazılımları kullanabilirsiniz. CANSLIM, The Turtles Trading System ve birçok trend takip sistemi gibi önceden hazırlanmış sistemlere de göz atabilirsiniz. Burda önemli olan, avantajların sizin lehinize olduğunu bilerek alım satım yapmanızdır.

Performans incelemesi

Kazançlarınızın ve kayıplarınızın ayrıntılı bir kaydını tutmalısınız. Yönteminizin alım satımlarınızda işe yarayıp yaramadığından emin olmanız gerekir. Her 20 işlemden sonra performansınızı geriye dönük olarak detaylı şekilde inceleyebilirsiniz. Ayrıca, disiplinle ilgili herhangi bir sorununuz varsa notlar almanız, hatalarınızdan ders çıkararak, stratejinizde gerekli düzeltmeleri yapmanız yerinde olacaktır.

Riske ödül oranı

3 dolar kazanmak için 1 dolar riske ettiğiniz yüksek olasılıklı işlemlere girmeye gayret edin veya trend takibi yoluyla uzun vadede büyük kazanan bir sistemle ticaret yapın. Bu oran, uzun vadede kazançların sizin lehinize artmasını sağlayacaktır.

Disiplinli yatırımın 7 adımı

 

Bireysel yatırımcıların piyasaları yenmesi mümkün mü?

 

Servet yaratmak için uygulayabileceğiniz 4 başarılı strateji

 

Hiçbir şey yapmadan zengin eden borsa stratejisi

 

Enflasyon ve resesyondan koruyan yatırım stratejileri

 

Ödüllü borsa uzmanlarından 5 yatırım stratejisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)