BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDisiplinli yatırımın 7 adımı----

Disiplinli yatırımın 7 adımı

Disiplinli yatırımın 7 adımı
15 Haziran 2023 - 18:34 www.finansgundem.com

Disiplin, öğrenilmesi zor bir alışkanlıktır. Her ne kadar yatırımcıların çok hata yaparak kendi kendilerine öğrendiği bir yetenek olsa da, disiplin edinmenin bazı yolları da bulunur.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım süreci, risk yönetimi, psikoloji ve sebat ve daha birçok özelliği de zorunlu kılar. Bu özelliklerden biri de disiplinli olmaktır.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, disiplinli olmak sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Disiplinli şekilde yatırım yapmanın en iyi yolu birçok hata yapmak ve hatalardan ders çıkarmaktır. Yine de, yatırımın olmazsa olmazı olan ‘disiplin’, bazı yöntemlerle edinilmesi mümkün olan bir özelliktir.

Colibritrader’da yer alan makale, disiplinli şekilde yatırım yapabilmenin 7 adımını aktarıyor. Hatalara açık olan disiplin edinme sürecinde yalnız olduğunuzu kabul etmek ve hatalarınızdan ders çıkarabilmek, disiplinli olmanın anahtarlarını oluşturuyor. İşte disiplinli şekilde yatırım yapabilmenin 7 adımı…

Bir alım satım planınız olsun

Alım satım planınızı geriye dönük test edin. Geriye dönük testin arkasındaki temel fikir, alım satım stratejinize ilişkin güven ve güçlü bir anlayış geliştirmektir. Stratejinizin tutarlı olduğuna ikna olduğunuzda, bir başkasının alım satım tarzına benziyor olsa da, ilk adımı atabilirsiniz.

Başınıza gelecek her şeyin tüm sorumluluğunu üstlenmelisiniz

Gerçekten de yatırım serüveni olaylara her açıdan bakmayı gerektirir. Aşırı senaryoları da hayal etmeye çalışmak faydanıza olacaktır. Örneğin, birisi paranızı alıp kaçarsa veya bir komisyoncu sizi dolandırırsa, bir şekilde bu duruma dahil olduğunuzu ve çözmeye çalıştığınızı varsayalım. Bu kulağa biraz fazla iddialı gelse de, başınıza gelebilecek olumsuz şeylere karşı daha hazırlıklı olmak ve bir sonraki hamleyi düşünmek, alım satımlarınızda daima bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. Bunu yaptığınızda ve olan bitenlerdeki rolünüzü düzelttiğinizde, oyunda kalma şansınız daha yüksek olur. Dahası, aynı hataları tekrar tekrar yapmaktan vazgeçmeniz halinde, başarı şansınız da bir o kadar artar.

Zayıf yönlerinizi bulun ve üzerinde çalışın

Zayıf yönlerinizi tespit ettiğinizde, onları ortadan kaldırmanız gerekir. Bir günlük oluşturmak ve tüm günlük işlemlerinizi yazmak, güçsüz yanlarınızı eğitmenizi sağlar. Neyin yanlış gittiğini ve aynı hataları tekrarlamayarak alım satım tarzınızı nasıl geliştirebileceğinizi bu sayede daha iyi ve kolay şekilde anlayabilirsiniz.

Olası her tersliğe hazırlıklı olun

Bu adım, ters gidebilecek her şeyi ifade eder. Beklenmedik tersliklere nasıl tepki vereceğinizi önceden belirlemelisiniz. Böylece beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olursunuz. Hataların her zaman olabileceğini, işlerin her zaman ters gidebileceğini ve iyi bir planınız yoksa tüm bunların her şeyi alt üst edebileceğini kabullenmelisiniz.. Bunun olmasını istemiyorsanız daima plan yapmalı ve bir sonraki adıma hazırlıklı olmalısınız.

Kendinizi analiz edin

Alım satımlarınızda en önemli varlık sizsiniz. Bu nedenle çoğu zaman, belli bir mantık çerçevesinde eylemlerinizi analiz etmeye çalışmalısınız. Analizin bazı bölümleri duygularınızı hatta özel hayatınızı da analiz etmeyi içermelidir. Bu noktaların ne kadar farkında olursanız hayatınız ve sonuç olarak yatırımlarınız üzerinde o kadar çok kontrol sahibi olursunuz.

Güne zihinsel provayla başlayın

Her işlem gününün başında neyin yanlış gidebileceğini belirleyin. Bunu sabah ritüeliniz gibi yapın. Neyin yanlış gidebileceğini ve buna nasıl tepki vereceğinizi düşünmeye çalışın. Bir sporcu gibi, rolünüz kapsamlı bir zihinsel prova yapmak ve tüm farklı senaryoları görmeye çalışmaktır. Bu, zaman içinde performansınızı büyük ölçüde artıracak ve hatta kaybetmekle kazanmak arasındaki çizgiyi bile belirleyecektir.

Özetinizi çıkarın

Son adım bir özet olmalıdır. Her alım satım seansından sonra kendinize günlük bir bilgilendirme yapmalısınız. Kendinize şu soruyu sorun: “Kurallarıma uydum mu?” Cevabınız evet ise rahat edebilirsiniz. Para kaybetseniz bile kurallarınıza uyduğunuz takdirde mutlu olmalısınız. Bazı günler kurallarınıza uyarak para kaybetmek, onları çiğneyerek para kazanmaktan daha iyidir. Buradaki nokta tutarlı olmaktır ve tutarlılığa sebat ve büyük disiplinle ulaşılır.

Y ve Z kuşağı doğru yatırımla milyoner olabilir

 

Mükemmeliyetçilik, yatırımda en büyük düşmanınız olabilir

 

3 adımlı zenginlik stratejisi

 

Servet yaratmak için uygulayabileceğiniz 4 başarılı strateji

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)