BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMükemmeliyetçilik, yatırımda en büyük düşmanınız olabilir----

Mükemmeliyetçilik, yatırımda en büyük düşmanınız olabilir

Mükemmeliyetçilik, yatırımda en büyük düşmanınız olabilir
09 Mayıs 2023 - 18:31 www.finansgundem.com

Mükemmelin ‘iyi’nin en büyük düşmanı olduğu söylenir. Bu özellikle yatırım süreçlerinde oldukça geçerli bir önerme olabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım, kazanmak kadar kaybetmenin de olduğu bir süreçtir. Bu nedenle, yatırım serüveninde mükemmelliğe yer yoktur.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, elbette yatırım süreçlerinde de daha iyi olmak için çabalamak gerekir. Bu hem karar alma süreçlerinizi hem psikolojik yeterliliklerinizi geliştirir. Ancak mükemmellik sevdası, yatırım süreçleri için belki de en olmaması gereken hedeflerin başında gelir.

Mükemmel bir yatırım seçeneği yoktur

The Economic Times’tan Dhirendra Kumar’ın makalesine göre, herhangi bir yatırım kararı, zaman dilimleri, büyüme, oynaklık, risk yönetimi vb. değerlendirmelere dayanan bir süreç sonucunda verilir. Yatırım kararının verilmesi gereken yegane yol budur. Ancak sürecin insan psikolojisine dayanan önemli bir boyutu da bulunur.

Özellikle yatırım serüvenine yeni başlayan yatırımcılar için geçerli olan bu boyut, genellikle yanlış yatırım kararları alınmasına neden olur. Bu durum yatırımcılarda belli bir süre sonra yoğun bir endişe duygusu oluşturur. Bu, ilk bakışta kulağa kötü bir şey gibi gelmese de, bazı insanlar için 'analiz felci’ denen duruma yol açabilir. Yatırımcılar, hiçbir şeyden taviz vermeyen mükemmel bir yatırım seçeneğine ulaşmaları gerektiğini hissedebilir. Oysa böyle bir seçenek yoktur.

Mükemmel iyinin düşmanıdır

Ne yazık ki, doğru karar denilen olgu, neredeyse emin olunması imkansız bir şeydir. Hep söylenegeldiği gibi “Mükemmel iyinin düşmanıdır.” Hedef, önce bu rahatsızlığı iyileştirmek olmalıdır. Bunun için ise ana çözüm, öz sermaye destekli herhangi bir yatırım fonuna yatırım yapmaktan geçer. Sadece iki basit kurala uyulması gerekir: Birincisi, fonun tematik/sektörel bir fon değil, çeşitlendirilmiş bir fon olması gerekir. İkincisi, toplu bir meblağ ile değil, Sistematik Yatırım Planları (Systematic Investment Plan - SIP) aracılığıyla yatırım yapılmasıdır. Bunun için, büyük bir sermaye fonu veya esnek sermaye veya büyük ve orta sermaye veya bir endeks fonu seçilebilir.

Yeni yatırımcıların en büyük sorunu üzerlerindeki atalettir. Bunun üstesinden gelmek için ise doğru yatırım araçlarını seçme stresinden uzaklaşabilmek gerekir. Haberlerde veya sosyal medyada yatırım ve kişisel finans hakkında bir şeyler okuduğunuzda, insanların doğru hisse senetlerini veya yatırım fonlarını seçmesinin her zaman en büyük sorun olduğunu duyarsınız. Bu yatırım stratejisi, bu sorunun üstesinden gelmenizi sağlar.

Tutarlı yatırım

Ancak asıl sorun başka bir yerde gizlidir. Bu da, çoğu insanın hiç yatırım yapmaması veya yeterince yatırım yapmamasıdır. Birçok yatırımcı mükemmel yatırımı bekler. Bu nedenle, birçok insan hayatlarının çok geç bir evresinde yatırım yapmaya başlar veya hiç başlamaz ve sonunda yatırım yapmaya karar verdiklerinde ise yeterli paraları olmaz. Yani, sorun sadece en iyi yatırım fonlarını veya en sıcak hisse senetlerini seçmekle ilgili değildir. Düğümün çözümü, aslında başlamak ve zaman içinde tutarlı bir şekilde yatırım yapmaktan geçer.

"Geç olması hiç olmamasından iyidir" sözü doğrudur ve belki de hayatın birçok alanında geçerlidir. Ancak tasarruf ve yatırımlarda geç başlamak, erken başlamaktan çok daha kötüdür. Geç başlamak, yetersiz bir şeyle başlayıp onu düzeltmekten çok daha büyük bir sorun teşkil eder. Yatırım serüveninizde gerçek düşmanlarınızın atalet ve mükemmeliyetçilik olduğunu aklınızdan çıkarmamak ve bir an önce yola koyulmak, yapılması gereken en makul hareket tarzıdır.

Ünlü milyarder zengin olmanın sırrını açıkladı

 

Zengin olmak için yapmanız gereken 10 fedakarlık

 

Karar alma süreçlerini şekillendiren 10 psikolojik gerçek

 

Varlıklı trader’ların 18 özelliği

 

Zenginlerle yoksulları ayıran 11 alışkanlık

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)