BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİngiltere’ye finansçı başbakan----

İngiltere’ye finansçı başbakan

İngiltere’ye finansçı başbakan
25 Ekim 2022 - 18:31 www.finansgundem.com

Sıklıkla Asyalı kimliği ve yaşı ile öne çıkan İngiltere Başbakanı Sunak aynı zamanda eski bir Goldman Sachs çalışanı. Londra finansı sektördeki tecrübesi sebebiyle Sunak’tan çok şey bekliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin yeni Başbakanı Rishi Sunak’ın Asyalı kimliği ve ülkenin en genç başbakanı olması sebebi ile basında sıklıkla tartışıldı. Ancak Sunak’ın eski bir Goldman Sachs çalışanı olan ilk başbakan olacağı gerçeği çok daha az dikkat çekiyor.

Financial News’in haberine göre Sunak hükümetinin nasıl olacağı konusundaki spekülasyonlar devam ediyor. Londra finans merkezindeki birçok kişi ise yatırım bankacılığı alanında ve hedge fonlarında yıllarca çalışan yeni başbakanın finans dünyasını rahatlatacak bir hükümet kuracağı konusunda umutlu.

Küresel Finans Krizi’nden bu yana en büyük mali krizle karşı karşıya olan İngiltere finansı Sunak’ın tecrübelerinden çok şey bekliyor. Daha da önemlisi, ülkenin ciddi ekonomik ve finansal zorluklarla karşı karşıya olduğu bir zamanda Sunak’ın mali alandaki tecrübesi güvence sağlayacak nitelikte.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ada’daki finansal piyasalar Sunak’ın başbakanlık şansının artmasından bu yana olumlu tepkiler yansıtmıştı. Sunak’ın ekonomi bakanlığı sırasında edindiği lekesiz sicili de mali disipline ihtiyaç duyulan İngiltere ekonomisinde yeni başbakana yönelik destekleri artırmıştı.

Finans sektörü özelinde ise Sunak’ın ekonomi bakanı iken Londra finansının rekabet gücünü artırmak için tasarladığı reformlar güçlü bir destek sebebi olarak öne çıkıyor. Sunak’ın başbakanlığı sırasında da reformların devam edeceği varsayılabilir. Ancak Sunak ekonomi bakanı olarak Jeremy Hunt’ı görevlendirirse mali hizmetler konusundaki acil durum Londra finansı için sicili daha az temiz bir ismin eline bırakılmış olacak.

Kripto meraklıları, 10 Numara'da bir kripto destekçisine sahip olmayı olumlu karşılayabilir. Bununla birlikte Sunak'ın başbakan olarak herhangi bir düşünce paylaşmak için zamanı olup olmayacağı şüpheli. Kripto düzenlemelerinin Hunt’ın yakın vadeli planları arasında olması da muhtemel gözükmüyor.

Sunak ve Hunt’ın eski Başbakan Liz Truss ve eski Ekonomi Bakanı Kwasi Kwarteng’in vergi tasarısını devam ettirmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Zira Sunak ve Hunt halihazırda söz konusu tasarıya sıcak bakmıyor ve ülke ekonomisi çok daha zorlu şartlarla karşı karşıya.

Uluslararası ekonomik ortamdaki keskin bozulma ve Truss ve Kwarteng'in mini bütçesine verilen olağanüstü piyasa tepkisi, Sunak'ın bakan olduğu döneme göre çok daha büyük bir mali baskı altında olduğunu gösteriyor. Bölünmüş bir parlamento ve partiyi yeniden birleştirme ihtiyacı, Sunak'ın politikalarını da etkileyecek gibi gözüküyor. Yeni başbakan sahip olduğu kıt siyasi sermayesini Londra finansı taraftarı reformlara harcamak konusunda Truss ve Kwarteng'e göre daha az istekli olabilir.

Londra finansı için en kilit soru ise Sunak’ın Avrupa Birliği ilişkileri konusundaki tutumu olacak. Bazı Londra lobicileri, Brexit destekçisi olmasına rağmen, Sunak'ın Johnson veya Truss'tan daha pragmatik bir yaklaşım benimseyeceğini umuyor. Ancak diğerleri çiçeği burnunda başbakanın sağcı Brexitçi milletvekillerinde açık bir isyanı tetiklemekten korkacağını düşünüyor.

Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti'nin liderlik yarışından çekilme kararı ya da Penny Mordaunt'un adaylık eşiğine ulaşamaması konusunda Londra finansında çok az kişi gözyaşı dökecektir. İngiltere finansının büyük bir çoğunluğu için Sunak mevcut en iyi seçenekti. Ancak Muhafazakar partililerin baskısı, partideki bölünmeler ve ülkenin karşı karşıya olduğu ekonomik zorluklar bir araya geldiğinde lekesiz bir eski Goldman Sachs bankacısı için bile başbakanlık neredeyse imkansız bir görev gibi gözüküyor.

İngiltere'nin modern tarihindeki en genç başbakanı

 

Sunak: Zorlu kararlar almamız gerekecek

 

Rishi Sunak'tan unutulmayan gaflar: İşçi sınıfıyla arkadaş olmuyorum

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)