BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKazandıran Sohbetlerİnfo Yatırım'dan 2022 değerlendirmesi, 2023 beklentileri----

İnfo Yatırım'dan 2022 değerlendirmesi, 2023 beklentileri

İnfo Yatırım'dan 2022 değerlendirmesi, 2023 beklentileri
28 Aralık 2022 - 07:55 www.finansgundem.com

Borsada, kripto varlıklarda neler yaşandı? Borsa enflasyonu yendi mi? Endekste ne bekleniyor? Eksiksiz bir finansal market olma hedefindeki İnfo Yatırım’ın attığı adımlar neler? Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya anlatıyor.

VOLKAN KARSAN – FINANSGUNDEM.COM / KAZANDIRAN SOHBETLER

Dünyadaki artan enflasyona dayalı ekonomik gelişmelerin dolaylı yansımaları ve ülkemizdeki döviz/faiz hareketlerinin etkisi ile yatırımcılar için Borsa İstanbul (BİST) güvenli bir liman halini aldı. 2022 yılı ile ilgili tüm tablo tamamen netleşirken geçen yılın bir değerlendirmesini ve 2023'ün beklentilerini piyasayı iyi tanıyan bir üst düzey profesyonelden almak istedik. İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya'ya sorularımızı yönelttik...

“SERMAYE PİYASALARINA, ÖĞRENCİ İKEN BİR PORTFÖY YARIŞMASINA KATILARAK BAŞLADIM, BORSA ÜZERİNE YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ ALDIM”

- Sayın Çetinkaya menkul değerler konusunda oldukça tecrübeli bir kişi olarak önce mesleki geçmişinizi paylaşabilir misiniz?

- Ben sermaye piyasalarına, öğrenci iken bir portföy yarışmasına katılarak başladım. Borsa üzerine yüksek lisans eğitimi aldım. Bir çok aracı kurumda müşteri temsilcisi, yatırım danışmanı gibi görevlerde bulunduktan sonra satış tarafındaki tecrübelerimi genel müdür yardımcısı olarak uzun yıllar aynı ekip içerisinde icra etmeye çalıştım.

Sermaye piyasalarında ürün ve piyasa bilgisi ile teknolojik gelişmeleri yakalamaya, yazılım ve alt yapı tarafında ilerlemeye ve kendimi geliştirmeye yöneldim. Şu an İnfo Yatırım bünyesinde satış ekiplerinin ve yatırımcıların taleplerine ürün geliştirme, dijital pazarlama ve bilgi işlem ekiplerimizle en iyi şekilde cevap vermeye çalışıyorum.

“KRİPTO PARA PİYASASI BEKLENENİ VEREMEYİNCE, ÖZELLİKLE GENÇ YATIRIMCILAR BORSAYA AKIN ETTİ”

- Uğurlamakta olduğumuz 2022 yılının kısa bir değerlendirmesini yapacak olursanız, borsa, başarılı halka arzlar ve yatırımcılar özelinde neler yaşandı?

- 2022 tam anlamıyla Borsa İstanbul’un yılı oldu. Düşük faiz politikası, enflasyonist ortamdaki getiri alternatifsizliği yatırımcıları borsaya yöneltti. Buna halka arzlardaki başarı da eklenince yatırımcı sayısı rekorları kırıldı. Üstelik kripto para piyasası da bekleneni veremeyince, özellikle genç yatırımcılar borsaya akın etti. Faiz, altın, döviz gibi görece güvenli alanlar yerine borsada hisse senetlerini tercih edenler hem enflasyonu yendi, hem de iyi gelir elde etme şansını elde etti.

“ENFLASYONİST ORTAM, DÜŞÜK FAİZ, BÜYÜME ODAKLI SICAK EKONOMİK KOŞULLAR BESLENMEYE DEVAM EDERSE PARANIN GİDECEĞİ PEK BİR YER KALMIYOR, YİNE BORSAYA İLGİ DEVAM EDECEKTİR”

- Borsadaki olumlu hareket 2023'te de sürecek mi? Yatırımcıyı nasıl bir yıl bekliyor?

- Bu sorunun anahtar cevabı ‘ekonomi yönetimi’. Eğer enflasyonist ortam, düşük faiz, büyüme odaklı sıcak ekonomik koşullar beslenmeye devam ederse paranın gideceği pek bir yer kalmıyor. Yine borsaya ilgi devam edecektir.2023’ü seçim takvimi belirleyecektir. Sonuca yönelik değişkenler fiyatlanmak istenecektir. Genel pozitif görünüm net olarak korunmakta ve bu iştah buna bağlı sürmekte. En azından seçime kadar endekste ciddi yeni zirveler görülmesi sürpriz olmaz.

“HEM ÜRÜN HEM DE DİJİTALLEŞME ALANINDA YENİLİKÇİ VE DİNAMİK BİR ARACI KURUMUZ, YATIRIMCILARIN FİNANSAL OKURYAZARLIĞINA DA KATKI SAĞLAYACAK HER ÜRÜNÜ RAFA KOYUYORUZ”

- İnfo Yatırım özelinde yatırımcılara dönük ne tür yeni hizmetler söz konusu, dijitalleşmede müşterilerinize sunduğunuz yenilikler sürecek mi?

- Son dönemde finansal piyasalara olan yoğun ilgi tüm sektörü heyecanlandırdı. İnfo Yatırım olarak eksiksiz bir finansal market olmak istiyoruz. Hem ürün hem de dijitalleşme alanında yenilikçi ve dinamik bir aracı kurumuz. Yatırımcıların finansal okuryazarlığına da katkı sağlayacak her ürünü rafa koyuyoruz. Örneğin Sentiment Algo, Hisse Sinyal gibi yatırımcıya özel uygulamalarımız çok ilgi görüyor. Yatırım fonlarının gelişeceğini ve önümüzdeki dönemde daha da büyüyeceğini öngördüğümüz için fon performanslarının karşılaştırılabileceği ve yatırım fonlarına yönelik analiz yapılabilen ‘İyi Gelir’ fon analiz platformu ile iş birliği yapmaya başladık. İnfo Yatırım kullanıcıları İyi Gelir üzerinden platforma entegre olarak Hedef Portföy fonlarına erişim sağlayabiliyor, alım satım gerçekleştirebiliyorlar. Piyasadaki tüm fonları inceleyerek ücretsiz olarak karşılaştırma yapabiliyorlar. Her alanda olduğu gibi sermaye piyasalarında da dijitalleşme son sürat devam ediyor. İnfo Yatırım olarak biz de önümüzdeki dönemde yatırımcıların birçok finansal ihtiyacını uygulamalarımız üzerinden karşılayabilecekleri yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Yatırımcı ilgisine ve artan hacme yanıt verecek, emir adetlerini kesintisiz sağlayacak alt yapı ve ara yüz geliştirmelerimiz aralıksız devam ediyor.

“YATIRIMCILAR TÜM YATIRIM FONLARINI KARŞILAŞTIRABİLECEKLERİ, ANALİZ YAPABİLECEKLERİ BİR PLATFORMA ERİŞTİKLERİNDE DAHA DOĞRU BİLGİYE ULAŞARAK YATIRIMLARINI DAHA RAHAT YÖNLENDİREBİLECEKLER”

- İyi Gelir yatırımcıların ilgisini çekeceğe benziyor, beklentiniz nedir? Yatırım fonlarına ilginin arttığı ortada, böyle bir analiz platformunda yatırımcılar tam olarak neleri bulabilecekler?

- Yatırım fonlarına ilgi artıyor, daha da artacak. Yatırımcılar tüm yatırım fonlarını karşılaştırabilecekleri, analiz yapabilecekleri bir platforma eriştiklerinde daha doğru bilgiye ulaşarak yatırımlarını daha rahat yönlendirebilecekler. Şeffaf karşılaştırmalar ve analizler kafalarındaki soru işaretlerini giderecek. Geçmiş performanslar, ilgili alanına göre fon filtreleri, fonun içeriğindeki ürünler gibi birçok alanda bilgi sahibi olabilecekler.

“RİSK İŞTAHI DÜŞÜNCE GEREK YABANCI HİSSE SENETLERİ GEREK EMTİALAR GEREKSE KRİPTO VARLIKLAR DEĞER KAYBETTİ, PARA DOLARA GİTTİ”

- Yurt dışı yatırım araçları ve sanal varlıklar konusunda da yeni yıl için bir yorumunuz var mı?

- Yurt dışında özellikle Amerikan ekonomisinden soğutma çabaları faiz artış süreci risk varlıklardan yatırımcıları uzaklaştırdı. Risk iştahı düşünce gerek yabancı hisse senetleri gerek emtialar gerekse kripto varlıklar değer kaybetti. Para dolara gitti, dolara yöneldi. Yeni gelen enflasyon dataları Fed’in ipleri eline aldığını gösterirse ve 2023’te artık soğutma süreci kademeli olarak sona ererse, bu rüzgar çok olumlu bir yöne dönebilir piyasalar için. Resesyon engelinin de istihdam piyasasındaki rakamlarla ortadan kalkması gerekir ki, özellikle ABD’de istihdamda çok bozulma olmadığını görüyoruz. İşte o zaman, yurt dışı yatırım araçları tekrar sahneye çıkabilir. Sanal varlıklar için de yeni bir boğa döneminin başlangıcı 2023 ya da 2024 yılları olabilir.

Binnur Zaimler'le dünya ve ekonominin 2023 yıldız haritasına bakış

Ünlü yapımcı Timur Savcı, Türk dizilerinin gücünü anlattı

Dr. Erhan Erken’den İstanbul ekonomisinin sırları

Enerjide önemli bir aktör Serhat Görgün’den global dev hizmet

Esra Baykal’dan kritik uyarı: Bir markanın başarısı annelere bağlı

İşte 220 milyar dolara mal olan en tartışmalı kupa: Katar 2022

Türkay: Bursa'ya yeni sanayi bölgesi gerekmez, burası aynı zamanda tarım kenti

Okumak isteyen Türk gençlerine Fransa’dan ‘kazandıran’ davet

 

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • M.solmaz28 Aralık 2022 10:00

    Borsa geri kalmış ülkelerde gercek bir kumardır gercek yatırım yapanın asla kazanamadıgı kazanmasının mümkün olmadığı gercek enflansyonunu sahte verilerle gizleyen ekonomisi asla düzgün olmayan gelir dağılımı dengesiz olan ülkelerin borsası olmaz

  • Cevap28 Aralık 2022 19:47

    M.solmaz sen okudunu bile anlamamışsın muhaliflikle konunun ne ilgisi var ülkenin ekonomisinden bir habersin durumun kıyak geçmişten Bile haberin yok borsada binlerce insanın bu ülkede hayatı söndü intihar etti çoluk çocuğunun rızkını bitirdi sen neden bahsediyorsun senin gibi trolların siyaset yapan ülkesinin menfaatlerini şahsi çıkarlarına uyduran gercekleri görmezden gelenlerin elbet derdi olmaz

  • Mert28 Aralık 2022 14:59

    Al bir muhalif daha arkadaş ülke kalkınsa memnun olmazsınız borsa yükselse şirketlerin değeri artsa yine mutlu olmazsınız.sizin derdiniz nedir.