BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC siyahi çalışanlara daha az ödüyor----

HSBC siyahi çalışanlara daha az ödüyor

HSBC siyahi çalışanlara daha az ödüyor
22 Şubat 2024 - 18:08 www.finansgundem.com

İngiliz bankası HSBC’nin ücret raporu bankanın son bir yılda ayrımcılık konusunda geriye gittiğini gösterdi. Raporlar bankadaki siyahi ve kadın çalışanların dezavantajlı konumda olduğunu gösteriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

HSBC’nin çalışan ödemelerine ilişkin raporu İngiliz bankasındaki ayrımcılık sorununu bir kez daha gözler önüne serdi. Bankanın siyahi çalışanları ile diğer çalışanlar arasındaki ücret farkı geçen yıl artış gösterdi. Cinsiyete bağlı ücret farklılıkları ise sabit kaldı. Banka üst yönetimine kadın çalışanları getirmek konusunda zorlandı.

Financial News’in haberine göre, 21 Şubat’ta yayınlanan yıllık raporda İngiliz bankasının siyahi çalışanlarına yönelik medyan ücret farkının 2022’de %13,3’ten 2023’te %24,2’ye yükseldiği açıklandı. Bankanın medyan çalışan ücretlerindeki cinsiyete dayalı farklılıksa bir %48,3 oldu. Bu oran bir önceki yıl %48,8 seviyesindeydi.

Aritmetik ortalamalar az sayıdaki yüksek gelirli çalışan tarafından çarpıtılabileceği için bu tür hesaplamalarda genellikle medyan rakamlar güvenilir olarak kabul ediliyor.

HSBC sözcüsü, 18.384 çalışanıyla İngiltere'deki en büyük kuruluşu olan HSBC UK’de erkekler ve kadınlar arasındaki ücret farkının daha düşük olduğunu belirtti. Bu birimde 2023 yılında cinsiyete dayalı medyan ücret farkı ise %18,4 oldu.

FN’in haberinde yer alan ve 55 İngiliz finans şirketini baz alan bir analiz HSBC’nin 2022’de Rotschild, Slaughter ve May ile birlikte Londra finansının en fazla ücret ayrımcılığı yapan şirketinden biri olduğunu gösteriyordu.

HSBC, Mayıs 2020'de George Floyd'un öldürülmesinin ardından 2020 ve 2025 yılları arasında siyahi üst düzey liderlerini ikiye katlama hedefi belirledi. Bankanın üst düzey çalışanlarının %3,4’ünün siyahi olması hedefleniyordu. HSBC şirket politikasında siyahi çalışanlarını tanımlarken ten rengine bakılmaksızın birimlerinde siyahi kültürel mirası sahiplenen tüm bireyleri dahil ediyor.

2023 raporlarına göre bankadaki siyahi personel sayısı üst düzey liderlerin sadece %1,2’sini oluşturdu. İngiltere’de bu rakam %1,8 olsa da beyaz olarak tanımlananların oranı ise %57,7’ydi. İngiltere’de toplam işgücünün yaklaşık %3’ünün siyahi olduğu tahmin ediliyor.

HSBC başarılı kadın çalışanları üst düzey pozisyonlara yerleştirme konusunda da zorlandı. Kadın çalışanlar yatırım bankasında ve genellikle yüksek ikramiyeler sunan küresel bankacılık ve piyasalar birimlerinde üst düzey rollerin sadece %23,5’ini oluşturdu.

Üstelik İngiltere’deki kadın çalışan sayısı erkeklerden daha fazla ve HSBC’nin toplam işgücünün %60,7’sini kadınlar oluşturuyor.

HSBC’nin kadın çalışanlarına ödediği medyan ikramiye farkı 2022’de %57’4’ken 2023’te bu oran %50,5’e geriledi. Siyahi çalışanlarda ise ikramiyeler %25’ten %27,5’e yükseldi.

HSBC’nin yerel rakibi Barclays ise 20 Şubat’ta açıkladığı raporda medyan ücret farkının 2023’te %33,3 ve üst düzey pozisyonlardaki kadınların oranının %32 olduğunu açıkladı.

İş hayatında kaçınmanız gereken 3 davranış

 

HSBC kârı beklentinin altında kaldı

 

Avrupa bankaları maliyet düşürmekte geç kaldı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)