BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankaları maliyet düşürmekte geç kaldı----

Avrupa bankaları maliyet düşürmekte geç kaldı

Avrupa bankaları maliyet düşürmekte geç kaldı
19 Şubat 2024 - 16:56 www.finansgundem.com

Avrupa bankaları geçen yıl Wall Street’in aksine büyük oranda işçi çıkarmakta çekingen davranmıştı. Kıtanın finans devleri bu yılsa büyük çaplı işten çıkarmalarla dikkatleri üzerine çekti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en büyük bankaları 2022’nin Noel döneminden kısa bir süre sonra 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana en büyük işten çıkarma dalgasını gerçekleştirdi ve 30 bin bankacının görevine son verdi.

Goldman Sachs’ın 3.200 çalışanını işten çıkarmasının ardından hızlı bir şekilde Morgan Stanley 3.500, Citigroup ise 5.000 çalışanının iş akdini sonlandırdı. Bank of America yoğun işten çıkarma programından kaçınsa da ‘doğal yıpranma’ yaklaşımı sonucu 4.000 çalışanı işten ayrıldı.

Buna karşın Avrupa bankaları ise geçen yıl işten çıkarma uygulamalarından büyük oranda kaçındı. Tek istisna ise en büyük rakibi UBS tarafından satın alınan Credit Suisse’te görülen işten çıkarmalardı.

Ancak Financial News’in haberine göre bu tablo değişecek gibi görünüyor.

Avrupa’nın önde gelen bankaları; hisse senedi fiyatlarını canlandırma, hisse geri alımları için fon sağlama, teknoloji harcamaları, stratejik revizyon ve maliyet düşürme girişimleri gibi birçok nedenlerle toplu işten çıkarma uygulamalarına başladı.

FN haberine göre Shore Capital’ın Banka Analisti Gary Greenwood işten çıkarmalarla ilgili açıklamasında, “Bu, birçok Avrupa bankası için, özellikle de yatırım bankacılığı için iki yıldır süren düşük performansların ardından dengeleyici bir hareket. Gelirlerin toparlanacağı umuduyla pahalı yetenekli çalışanlara bir noktaya kadar uzun süreli ödemeler yapabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

Barclays’in 20 Şubat’ta açıklanacak bilançosuyla birlikte stratejik revizyon açıklamasında bulunması da bekleniyor. İngiliz bankası 1,25 milyar sterlinlik maliyet tasarrufu sağlamak istiyor. Şu ana kadar bankadaki işten çıkarmalar genellikle destek birimlerindeydi.

Deutsche Bank gelecek yıl 3.500 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Bankanın arka ofis işlevlerine odaklanan işten çıkarmalarla 2023 yılındaki çalışan sayısının %6’sının azaltılacağı ve 2,5 milyar euroluk maliyet tasarrufu yapılacağı belirtildi.

Yeni CEO Slawomir Krupa’nın yönetiminde maliyet düşürme planlarını hayata geçiren Societe General, bu stratejinin bir parçası olarak Paris’teki genel merkezinden 900 çalışanını işten çıkaracak.

UBS, Credit Suisse’le entegrasyonu sırasında tazminat ödemeleri için 6,5 milyar dolarlık bir kaynak ayırdı.

Daha küçük ölçekli işten çıkarmalara bakıldığında ise Rothschild’in ocak ayında 10 yatırım bankacısını işten çıkardığı ve Goldman Sachs’in eski sözleşme bankacısı John Brennan’ın da finans devinden ayrıldığı görülüyor.

Vici Advisory’nin kurucu ortağı olan Stephane Rambosson, “ABD bankaları çalışan sayılarını azaltma konusunda Avrupalı meslektaşlarına göre çok daha reaktif. Avrupa bankaları maliyetlere odaklanmış durumda. Ancak her durum piyasa koşullarından ziyade kendi koşullarına göre değerlendirilmelidir. Wall Street bankaları işler tersine döndüğünde de yeniden işe alım yapmak için daha hızlı davranıyor” ifadelerine yer verdi.

Bundesbank: Almanya'nın resesyona girmesi muhtemel

 

Avrupa'nın en büyük bankalarından rekor kazanç

 

BoE eski baş ekonomistinden resesyon uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)