BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriHer şirketin geliştirmesi gereken kripto stratejileri----

Her şirketin geliştirmesi gereken kripto stratejileri

Her şirketin geliştirmesi gereken kripto stratejileri
14 Temmuz 2021 - 18:02 www.finansgundem.com

Giderek daha çok şirket ödeme ve işlemlerde kripto paraları kullanmaya başlarken, her şirketin göz önünde bulundurması gereken unsurlar var.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemlerde kripto ödemeleriyle ilgili birçok haber ve açıklama ortaya çıktı. Visa ve Mastercard gibi sektör devleri hızla dönüşen bu alana girerek büyük heyecan yarattı. Kripto paralar en azından ilk aşamada daha ucuz, hızlı ve etkili bir para transferi metodu olarak ortaya çıkmıştı. Sektör merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) ve non-fungible tokenlar (NFT) gibi birçok alana yönelmiş olsa da, birçok kripto varlık gelişmesi ilk aşamadaki bu hedefle bağlantılı.

Yakın zamanda gerçekleşen boğa koşusunun ve giderek artan sayıda kurumsal yatırımcının kripto paraları benimsemesinin ardından, bu fikir gerçeğe adım adım yaklaşıyor. Kripto varlık ödeme platformlarının ve yapılarının faydaları şimdiye kadar sayısız kez sıralandı. Bunlar arasında gerçek zamanlı işlemler, düşük ücretler ve uluslararası ödemelerde para birimi süreçlerinin olmaması bulunuyor. Bu faydalar göz önünde bulundurulduğunda, bir şirket kripto para stratejisini nasıl oluşturmalı?

Hangi kripto?

Forbes’un haberine göre piyasalarda devamlı tartışma konusu olan kripto ve kripto varlıklar aslında bir şemsiye kavram rolü oynuyor. Verilmesi gereken ilk karar kurumların hangi kripto varlık türünde işlem yapacağı. Bu şekilde yalnızca merkeziyetsizleştirilmiş kriptoları, yani Bitcoin gibi kripto paraların mı kullanılacağına ya da bir para birimini temel alan USDT gibi stablecoin’lere mi yöneleceğine karar vermesi gerekiyor.

Benzer bir şekilde kurumlar merkez bankalarının kendi dijital para birimlerini oluşturmasını da bekleme kararı alabilir. Her bir kripto varlığın kendine has karakteristik özellikleri var ve bunun sonucunda her kripto seçimi şirketlerin göz önünde bulundurması gereken etkilerin doğasını değiştiriyor. Vergiler ise kripto varlıklarla işlem yapmanın en doğrudan etkilerinden biri olabilir. Ancak siber güvenlik gibi operasyonel unsurlar da bulunuyor.

Kripto paralar nasıl kullanılacak?

Şirketlerin kullanacağı kripto varlığa karar vermesinin ardından, yönetimin aynı zamanda bu kripto varlıkların hangi şekillerde ve alanlarda kullanılacağına da karar vermesi gerekiyor. Örneğin, şirket kripto paraları yalnızca bir ödeme metodu olarak mı kabul edecek? Ya da kripto paralar tedarikçilere, çalışanlara ödeme yapmak için kullanılabilecek mi?

Kripto paralar geleneksel para birimlerine çevrilecek mi?

Bitcoin ana akım finans alanına ilk giriş yaptığında, ödeme seçeneği olarak kripto kabul edeceğini açıklayan şirketler ortaya çıktı. Ancak daha yakından bakıldığında işin özünün göründüğü kadar inovatif olmadığı anlaşıldı.

Genellikle birçok kurumda kripto paralar ödeme olarak kabul edilse de, kabul edilen kripto paralar anında geçerli bir para birimine çevriliyor. Bu yaklaşım yanlış olmasa da bu durum yöneticilerin vermesi gereken bir başka karara işaret ediyor. Aynı zamanda vergilendirme anlamında ABD’de yapılan işlemler için kripto kabul edilse ve dolara çevrilmese de vergilendirme uygulanacak.

Siber güvenlik

Her şirket operasyonlarına bir siber güvenlik stratejisi ve yaklaşımını entegre etmeli. Bununla birlikte kripto varlıkların şirket bünyeleride kabul edilmesi göz önünde bulundurulması gereken diğer başka faktörlere de yol açıyor. Şirketlerin özellikle mevcut bilgi teknolojilerinin kripto işlemleri yürütebilecek yeterlilikte olup olmadığını değerlendirmesi gerekiyor.

Örneğin finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre maaş, fatura ve diğer finansal sistemler geleneksel işlemler için uygun olsa da kripto varlıklarda hataların meydana gelme ihtimali yüksek.

Aynı zamanda şirketlerin kripto varlıklarını ne şekilde muhafaza edeceğini de düşünmesi gerekiyor. Bu nedenle kendi cüzdanlarına sahip olmayı ya da diğer dijital depolama sistemlerini gözden geçirebilirler. Kripto varlıklar var olan geleneksel ödeme platformları ve araçları karşısında önemli ölçüde bir farklılığa işaret ediyor.

Aynı zamanda giderek daha fazla şirketin bu alana giriyor olması, faydaların büyüklüğünün de altını çiziyor. Giderek daha fazla şirket sektöre girdikçe, şirketlerin kripto stratejisi geliştirmesi çok daha önemli olacak.

Goldman Sach çalışan maliyetlerini yüzde 50 artırdı

 

Kripto paraların önündeki yeni engeller

 

Özel sermaye bankaları oyun dışı bırakıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)