BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÖzel sermaye bankaları oyun dışı bırakıyor----

Özel sermaye bankaları oyun dışı bırakıyor

Özel sermaye bankaları oyun dışı bırakıyor
14 Temmuz 2021 - 16:27 www.finansgundem.com

Yakın zamanda gerçekleşen stamp.com'un 6,6 milyar dolarlık satış anlaşması, kaldıraçlı anlaşmalarda finansman modelinin değiştiğini gösterdi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ 

Özel sermaye grubu Thoma Bravo’nun geçtiğimiz hafta stamps.com'u 6,6 milyar dolara satın alması anlaşmadaki şaşırtıcı bir detayı ortaya çıkardı. Satın alımda geleneksel banka finansmanı kullanılmamıştı. Büyük borç finansmanıyla yapılan satın alımlar geleneksel olarak Wall Street’in JPMorgan Chase, Goldman Sachs ve Bank of America gibi dev isimleri tarafından desteklenir.

Ancak Thoma Bravo’nun özel sermaye fonları, stamps.com'un satın alımı için 4 milyar dolar fon sağlayacak. stamps.com ise geçtiğimiz yıl 758 milyon dolar gelir elde eden bir posta ve gönderi şirketi. Financial Times’ın haberine göre anlaşmanın gerçekleşmesi için grup dört özel kredi sağlayıcıya yöneldi ve 2,6 milyar dolar borç finansmanı sağladı. Ares, Blackstone ve PSP Investments kredinin büyük bir bölümünü sağlayacak ve Thoma Bravo’nun kendi kredi birimi açığı kapatacak.

Anlaşma özel sermaye fonlarının sahip olduğu devasa gücü ortaya çıkardı. Aynı zamanda bu şirketlerin ellerinde bulundurdukları devasa miktardaki nakdi büyük satın alımlar için kullanması dikkat çekti. Bu tür fonların sahip olduğu nakit Preqin verilerine göre küresel olarak 364 milyar dolara ulaştı ve bunun 80 milyar doları bu yıl elde edildi.

Düşük faiz oranlarının yatırımcıları piyasalarda getiri arayışına yöneltmesi de nakit miktarının artışında etkili oldu. Fonlarda önde gelen isimler arasında Ares, Apollo ve Blackstone geliyor ve bu dev fonlar satın alımlar için yarış veriyor.

Daha sonra ise borç finansmanında partner olabiliyorlar. Thoma Bravo gibi, hem borç alan hem de kredi veren konumunda bulunabiliyorlar. UBS Kredi Analisti Matthew Mish, “bu durum kenarda getiri için bekleyen devasa miktarlardaki nakte işaret ettiği gibi yöneticilerin satın alım işlemlerinin her aşamasında yer alma isteğini gösteriyor” dedi.

stamps.com anlaşması Ares ve Thoma arasında uzun zamandır var olan ilişkinin de yeni bir boyut kazanmasını sağladı. Ares özel sermaye grubunun 2016 yılında veri analizi şirketi Qlik’i satın alma sürecinde 1 milyar dolarlık banka dışı finansman sürecini yönetti.

Bu tür özel sermaye kredileri o dönemden bu yana giderek yaygınlaşıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Mart ayında kredi kuruluşu Owl Rock ve Goldman Sachs’ın özel kredi biriminin de aralarında bulunduğu diğer fonlar Thoma Bravo’nun finansal hizmetler yazılımları sağlayıcısı Calypso Technology’i satın alması için 2,3 milyar dolarlık kredi sağladı.

Geleneksel Banka finansmanları birçok şirket satın alımı için halen en çok başvurulan yöntemlerden bir tanesi. Ancak bankaların destek verdiği krediler ve tahviller genellikle geniş yelpazede birçok kredi kurumuna satılıyor ve bu nedenle de piyasaların gidişatına göre fiyatlandırılıyor. Yatırımcı algısında görülebilecek ani bir değişim ya da volatilitede yükseliş ise bir anlaşmanın finansman koşullarını değiştirebiliyor.

Özel sermaye fonları ise finansman konusunda daha büyük bir gizlilik ve daha büyük güvenceler sağlıyor.

Powell: Tahvil alımının azaltımına hala çok uzaktayız

 

BofA'nın kârı yüzde 163 arttı

 

Finansal varlıklar toplamda 21,17 trilyon TL oldu

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)