BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHedge fonu milyarderi Credit Suisse’in Çin birimine talip----

Hedge fonu milyarderi Credit Suisse’in Çin birimine talip

Hedge fonu milyarderi Credit Suisse’in Çin birimine talip
11 Ocak 2024 - 14:19 www.finansgundem.com

UBS tarafından satın alınmasının ardından aracılık ve yatırım bankacılığı birimleri satışa çıkarılan Credit Suisse’in Çin birimine, hedge fonu milyarderi Ken Griffin’in Citadel’ı talip oldu.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder yatırımcı Ken Griffin’in hedge fonu firması Citadel, UBS tarafından satın alından İsviçreli yatırım bankası Credit Suisse’in Çin’deki menkul kıymetler işletmesine talip oldu. Financial Times’ın haberine göre Citadel işletme için 2 milyar yuanlık (280 milyon dolar) teklif yaptı.

Anlaşmanın başarılı olması halinde geçen ay 1,5 milyar ila 2 milyar yuan arasında olan bağlayıcılığı olmayan teklif Çin merkezli işletmeyi önemli ölçüde genişletecek. FT haberine göre Çin menşeili başka bir şirket de işletmeye rakip bir teklifte bulundu.

Griffin Çin’de yerel lisans peşinde

Geçen yıl iflasla burun buruna gelen Credit Suisse’in UBS tarafından satın alınmış bankanın yatırım bankacılığı ve aracılık hizmetlerini içeren birimleri de satışa çıkarılmıştı. UBS’in halihazırda Çin anakarasında bir menkul kıymetler birimi bulunuyor ve iki lisansı birden tutabilmesi de mümkün değil.

Citadel Menkul Kıymetler, Çin piyasasında yabancı kurumsal yatırımcı lisansıyla çalışıyor. Yatırım firması Şanghay ve Shenzhen’de aracılık ve sigortacılık hizmetleri sunabilmesine imkan sağlayan bir yerel menkul kıymetler işletme lisansına sahip değil. Üstelik bu tür lisansların elde edilmesi yıllar alabiliyor.

Hong Kong merkezli sermaye araştırmaları firması Orient’in Genel Müdürü Andrew Collier, “Yabancı bir firmanın rekabetçi ve son derece politik Çin pazarına girebilmesi oldukça riskli bir bahistir. Öte yandan bu işlem onlara çok fazla para ödemeden masada bir koltuk sağlayabilir” açıklamasında bulundu.

Teklife ilişkin Bloomberg kaynaklı ilk haberin ardından UBS ve Citadel herhangi bir açıklama yapmadı.

Citadel Menkul Kıymetler’in Çin’deki ayak izlerini geliştirme talebi, küresel yatırımcıların ülkenin düşük performans gösteren borsasından giderek daha fazla yatırımcının kaçtığı bir dönemde geldi. Çin borsalarının gösterge endeksi CSI 300 2023 yılını %11 düşüşle tamamladı. Ülkedeki yabancı yatırımların %90’ı yıl sonu itibariyle Çin varlıklarından çekildi.

Ancak hedge fonu firmasının milyarder patronu Ken Griffin Çin’e yatırım yapma konusunda çok daha iyimserdi. Griffin haziran ayında verdiği bir demeçte, “Çin’deki hikaye inanılmaz büyüklükteki bir piyasanın inovasyonla birleşerek dönüşmesidir” ifadelerine yer verdi.

Citadel geçen yıl Japonya’nın başkenti Tokyo’da da ofisler açarak Asya’nın farklı bölgelerindeki genişlemesini sürdürdü.

FT haberine göre teklifler şirketlerin varlıklarının değerlemesine bağlı olacağından Çin anlaşmasının fiyatı ilerleyen süreçte değişebilir. Credit Suisse, Çin'in düzenleyici kurumlara uluslararası bankaların anakara birimleri üzerinde tam kontrole sahip olmalarını gerektiren reformlar getirmesinin ardından 2020'de menkul kıymetler girişiminin çoğunluk hissesini almıştı.

Bu arada Çinli düzenleyici kurumlarından onay alan en son küresel finans grubu tamamen sahip olduğu anakara yatırım bankacılığı birimini geçen ay başlatmak için onay alan Citigroup’tu.

Çin borsasında yatırımcılar ‘Godot’yu’ bekliyor

 

Goldman Sachs: Çin MB konut projelerine fon sağlayabilir

 

Goldman’ın 2023’ten çıkardığı 2 kritik ders

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)