BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHalkbank'ın temyiz duruşmasında karar çıkmadı----

Halkbank'ın temyiz duruşmasında karar çıkmadı

Halkbank'ın temyiz duruşmasında karar çıkmadı
13 Nisan 2021 - 01:15 www.finansgundem.com

ABD'de New York İkinci Bölge Mahkemesi'ndeki Halk Bankası'nın temyiz davasında, tarafların sözlü savunmalarını yaptığı duruşma görüldü. İlk duruşma sonunda herhangi bir karar çıkmadı

Halk Bankası'nın "Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası" kapsamında ABD'de yargılanamayacağı gerekçesiyle temyiz mahkemesine yaptığı başvurunun ardından, üç hakimden oluşan New York İkinci İstinaf Mahkemesi heyet, tarafların argümanlarını dinledi. Mahkeme heyeti duruşma sonunda, Halkbank’ın avukatları ve savcılıktan yeni belge ve bilgi istemeyeceklerini kaydederek, ‘‘Vereceğimiz nihai kararı bekleyin” dedi.

Halk Bankası avukatları, bu davanın ''emsalsiz'' olduğunu ve ABD tarihinde savcılığın ilk kez yabancı bir devlete karşı dava açtığını ancak bankanın "Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası" kapsamında yargılanamayacağını savundu.

‘‘Halkbankı yargılamak Türkiye’yi yargılamaktır’’

Avukat Latcovich, bir kamu kuruluşu olan Halkbank’ın ABD’de yargılanamayacağını iddia ederek, ABD yargısının bankayı yargılama yetkisi olmadığını ve bankanın burada yargılanmasının Türkiye’yi yargılamakla eş anlamlı olduğunu, geçmişte buna benzer davalarda alınan bazı kararları da Anayasa Mahkemesi’nin bozduğunu vurguladı.

Avukat Latovich, mahkeme salonlarının bir savaş meydanı olmadığını, ülkelerle ilgili siyasi ve ekonomik cezaların bu mahkeme salonlarında verilmemesi gerektiğini savundu.

Bunun üzerine heyet başkanı Hakim Jose Cabranes, Halk Bankası avukatlarına bankanın ticari bir bank olup olmadığı, banka çalışanlarının diplomatik dokunulmazlıklarının bulunup bulunmadığı ve devlet görevlisi sayılıp sayılmadığı yönünde sorular yöneltti.

Savcılık ise ''Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası"nın ceza davalarını kapsamadığını savundu ve Halk Bankası'nı isim vermeden İran'ı kastederek, ''ABD'nin en büyük düşmanlarından biri adına 1 milyar dolar kara para aklamaya çalışmakla'' suçladı.

Heyet Başkanı Hakim Cabranes, savcılığa ise Türk hükümetinin banka çalışanlarına diplomatik dokunulmazlık sağlayıp sağlamadığı sorusunu yöneltti.

Savcılık ise bunun üzerine eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığını, Atilla'nın diplomatik dokunulmazlık talebinin olmadığını ve Türk hükümetinin de bu yönde başvurusu bulunmadığını ifade etti.

Mahkeme heyetinin Başsavcı Kamaraju’ya son sorusu da bir alt mahkemenin daha önce Halkbank’ın jürili seri duruşmaları için belirlediği 3 Mayıs’taki takvimin yeniden devreye girmesine hazır olup olmadıkları oldu. Başsavcı Yardımcısı Kamaraju hazır olduklarını, ancak salgın nedeniyle bazı ayarlamaların yapılabileceğini belirtti.

Mahkeme heyeti duruşma sonunda karar açıklamadı.

Halk Bankası'nın "Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası" kapsamında ABD'de yargılanıp yargılanamayacağına daha sonra karar verilecek.

Temyiz mahkemesinin Halk Bankası'nı haklı bulması durumunda dava düşecek, Banka aleyhine karar vermesi durumunda ise federal mahkemede davanın görülmesine başlanacak.

Halkbank'a savcılar tarafından "ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal ettiği" suçlaması yöneltiliyor.

Halkbank için New York'ta kritik gün

 

Halkbank için kritik duruşma pazartesi günü

 

Halkbank ve Zarrab davalarının yeni başsavcısı kim olacak

 

Halkbank: ABD'nin yargılama yetkisi yok

 

Temyiz Mahkemesi Halkbank'ın talebini nisanda görüşecek

 

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Recep13 Nisan 2021 14:02

    Kardeşim dün ki duruşma yargılanabilir mi? Yargılanamaz mı? kararını vermek için taraflar dinlendi. Sonucun bu olacağı zaten biliniyordu. Bilinen bir sonuç için sanki ceza çıkmış gibi algı oluşmasına nasıl yorum yapalım. %80 e sahip ortak seni asla bu tablodan dolayı affetmeyeceğim. Bu hisse dolar bazında tarihinde bu seviyeyi görmedi. Tl bazında ise 2009 seviyesinde. Yani bir ramazan pidesi. 2009 pide kaç paraydı. Bu nasıl korku yeter artık hisseni geri almalısın. Bu yatırımcıya çok borçlusun. Yıllardır spk, cimer ve size defalarca bu kaostan bizi kurtarın diye yazdık. Siz sadece izlediniz. Bu seviyeden mutlu olan varsa ben ona milli diyemem. Para kaybediyorum ve kahroluyorum.

  • Ahmet kal13 Nisan 2021 12:13

    Dava bahane borsada vurgunun adı katar

  • Uzun süreç13 Nisan 2021 07:54

    Hakim "Diplomatik dokunulmazlık" var mı diye sormuş yani "Yabancı devlet dokunulmazlık" yasasına göre karar almak için dokunulmazlık mı gerekiyordu acaba.. Son soruda Alt mahkeme hazır mı demiş.. Umut yok gibi.. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Kani cani turk13 Nisan 2021 06:32

    Bizde bi papaz bulalim yok mu ?

  • Ali13 Nisan 2021 04:53

    Abd ceza kesemez yetkısı yok abd de bankası olmayan bir kuruma kesse ne cıkar daha once bir cok bankaya ceza kesti ama hepsı abd de bankacılık falıyeti var bu siyasi bir karar abd de kesin karar cıkmasını istemiyor elinde koz olarak tutmak istiyor. Davanın gundeme gelmesi türkiyenın Suriye oparasyonu ile tekrar start verildi

  • TAYPEN13 Nisan 2021 03:13

    1 milyar dolar gerçekten telaffuz edilmişse tünelin ucunda ışık görünmeye başladı demektir

  • Duran13 Nisan 2021 02:15

    Resmen soytarılık bizimkilerde gidip davaya müdahil oluyorlar

  • Oralist kıdemli13 Nisan 2021 02:02

    Klasik abd kararı olumlu olsaydı dolar düşerdi olumsuz olsaydı dolar yükselirdi dolar sabit yani karar ertelendi ipin elimizde diyor Türkçesi siyasi açıdan köşedeyiz rakip vurmuyor bekliyor