BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHalkbank: ABD'nin yargılama yetkisi yok----

Halkbank: ABD'nin yargılama yetkisi yok

Halkbank: ABD'nin yargılama yetkisi yok
18 Mart 2021 - 15:49 www.finansgundem.com

New York İkinci Bölge Mahkemesi’nde devam eden temyiz davasında Halkbank, ABD’de federal mahkemenin yargılama yetkisi olmadığını savundu. Banka, Başsavcılığın daha önce üst mahkemeye sunduğu dilekçesindeki argümanlara yanıt verdi.

Halkbank, ABD’de yürürlükte olan ‘’Yabancı Egemen Dokunulmazlığı Yasası’’ (FSIA) kapsamını girdiklerini ve hiçbir federal mahkemenin bankayı ABD’de yargılama yetkisi olmadığını savundu.

Halkbank’ın New York’taki avukatları, Robert M. Cary, Simon A. Latcovich, Eden Schiffmann ve James W Kirkpatrick’in mahkemeye sunduğu 42 sayfalık dilekçede, ayrıca bir üst mahkemenin daha önce temyiz başvurusunu reddettiği Halkbank aleyhine hazırlanan, iddianamenin düşürülmesi başvurusunu da yeniden değerlendirmesi istendi.

Halkbank, mahkemeye sunduğu dilekçede savcılığın argümanlarının tamamına maddeler halinde yanıt verdi. Daha önce Amerikan mahkemelerinde FSIA kapsamında alınan bazı kararları da dilekçesine ekledi.

Halkbank, dokunulmazlık yasasının yabancı devletlere ABD yargı yetkisinden muafiyet verdiğini öne sürdü.

“Yabancı devletler ceza yargılanmasından muaf”

Halkbank, yabancı devletlerin federal mahkemelerin ceza yargılama yetkisinden muaf olduğunu kaydetti. VOA'dan Can Kamiloğlu haberine göre, bu durumun uluslararası hukuk ve hukuki teamüllere uygun olduğunu kaydeden Halkbank, savcılığın argümanlarının doğru olmadığını savundu. Halkbank, sadece bir ticari kuruluş olarak dikkate alınmasının yanlış bir değerlendirme olduğunu, çoğunluk hisselerinin Türkiye Cumhuriyeti Varlık Fonu’na ait olduğu belirtti.

Halkbank, savcılığın FSIA kapsamındaki dokunulmazlık hakkını görmezlikten geldiğini belirterek, savcılığın bu yasayla ilgili sadece bazı usul hükümlerine odaklandığını kaydetti.

Halkbank davasının seyrini üst mahkemenin kararı belirleyecek

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden Rıza Sarraf davasına sanık olarak eklenen Halkbank, federal mahkemeye yabancı devletlerin dokunulmazlığı yasası kapsamında yargılanamayacağıyla ilgili başvurusu reddedilince, temyiz için bir üst mahkemeye başvurmuştu.

Bir üst mahkeme olan New York İkinci Bölge Mahkemesi, Halkbank’ın yaptığı iki başvuruyu değerlendirdi. Halkbank’ın, hakkındaki iddianamenin düşürülmesi talebini reddetti.

Üst mahkeme, Halkbank’ın FSIA kapsamındaki başvurusunu da değerlendirmeye aldı.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ve Halkbank’ın avukatlarının da katılacağı ara duruşma, Nisan ayının ilk haftasında yapılacak. Üç hakimden oluşan üst mahkeme kurulu, tarafları dinledikten sonra, başka bir tarihte kararını verecek.

Üst mahkeme eğer Halkbank’ı haklı bulursa, bir alt mahkeme olan New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yargı süreci duracak. Üst mahkeme Halkbank aleyhine karar verirse, dava alt mahkemede görülmeye devam edilecek. En son jürili seri duruşma takvimi belirleyen alt mahkeme, Halkbank’ın yargı sürecine kaldığı yerden devam edecek.

Temyiz Mahkemesi Halkbank'ın talebini nisanda görüşecek

 

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çözüm19 Mart 2021 15:52

    sen de abd ye kişii ve kurumlar bazında tr de değişik davalar aç, esadla barışacağını fıratın doğusuna esadla beraber operasyon yapacağını tr deki suriyelileri fıratın doğusuna yerleştireceğini söyle 1 saat sonra biden arar ve ertesi gün halkbank davası düşer. 

  • şevki19 Mart 2021 09:29

    avrupalı birçok banka ceza ödedi iran ambargosunu deldikleri için. halkbank da ödeyecek.

  • Ali bey19 Mart 2021 09:10

    Koz olarak herzaman masada olacak. Hani kalabalık ortamda biri kötü osurur bir koku çıkar burnunun direği yıkılır hee işte ondan.

  • Hakan18 Mart 2021 23:29

    Az kaldı bakalım neler olmuş neler..

  • Musa18 Mart 2021 22:28

    O yüzden mi zotunuz tutuşuyordu. abd banka lisansımızı iptal edecek diye, erdoğan her görüşmesinde halkbnk diyor, başka Birşey demiyormuş.

  • BİR DOST18 Mart 2021 21:13

    Başka ülkenin bankasını jürili yargılamak ne kadar adil. Bu dava reddedilecek ve Türkiyenin bu mahkeme ve savcıya tazminat davası açma yolu açılacak.

  • Keşke öyle olsa19 Mart 2021 10:20

    Keşke öyle olsaydı. Birçok bankaya ceza verdiler ve hepsi ödedi. Adamlar finansal sistemin iplerini eline almış. Perde arkasında cezanın ne kadar olacağı pazarlığı yapılıyor. Ceza kesin ama ne kadar olacak. Türkiye bu pazarlıkta S400 leride bir yerde koz olarak kullanıyor. Ülkemiz için hayırlısı olsun.

  • Gökhan18 Mart 2021 18:53

    Göreceğiz bir iki ay sonra !!!

  • Sahipsiz18 Mart 2021 17:20

    Yoksa niye satış yiyor hisse? Neden bankanın ve hükümetin kendisi sahip çıkmıyor. Kaç yıl oldu? Tebbet !