BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHalkbank ve Zarrab davalarının yeni başsavcısı kim olacak----

Halkbank ve Zarrab davalarının yeni başsavcısı kim olacak

Halkbank ve Zarrab davalarının yeni başsavcısı kim olacak
26 Mart 2021 - 06:17 www.finansgundem.com

ABD Başkanı Biden, yeni başsavcı atamalarıyla ilgili listesini Senato'ya sunmak üzere. Ünlü davaların görüldüğü New York Güney Bölgesi Başsavcılığı görevine kimin getirileceği de merak konusu

Reza Zarrab davası ve Halkbank davası gibi ünlü davaların görüldüğü New York Güney Bölgesi Mahkemesi bir kez daha gündemde. amerikaninsesi.com'da yer alan Can Kamiloğlu imzalı haberde, ABD Başkanı Joe Biden'ın Senato'ya sunmaya hazırlandığı listede New York Güney Bölgesi Mahkemesi başsavcılığı için kimin aday olacağıyla ilgili değerlendirmeler yer aldı. 

Haberde, mahkemede görev yapan eski savcılarla ilgili bilgi verildi. Buna göre Reza Zarrab davası, eski New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara tarafından 17 Aralık 2015 tarihinde kayıtlara geçildi. Bharara’nın hazırladığı iddianame, Zarrab’ın 2016 yılının Mart ayında Miami havaalanında tutuklanmasının ardından kamuoyuyla paylaşıldı.

Reza Zarrab dosyasına daha sonra aralarında ekonomiden sorumlu eski bakan Zafer Çağlayan, eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, Halkbank’ın uluslararası ilişkilerinden sorumlu başkan yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve Halkbank sanık olarak eklendi.

Reza Zarrab davası henüz sonuçlanmadı ancak dava sürecinde soruşturmanın başında yer alan beş ayrı başsavcı görev yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve başlamasının ardından, ABD’nin en önemli başsavcılık bölgesine atanacak yeni başsavcının kim olacağı uzun bir süredir tartışılıyor. ABD için çok önemli davaların yanı sıra Reza Zarrab soruşturmasını da yürütecek altıncı başsavcının çok yakında göreve aday gösterilerek Senato’nun onayına sunulacağı belirtiliyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın seçildikten sonra birlikte çalışacağını açıkladığı Bharara, 2009 yılından beri yürüttüğü başsavcılık görevine sürpriz bir şekilde 11 Mart 2017 tarihinde Adalet Bakanlığı tarafından son verildi. Bharara’nın yerine vekaleten yardımcısı Joon Kim getirildi.

Eski ABD Başkanı Trump’ın atadığı yeni başsavcı Geoffrey Berman, 3 Ocak 2018 tarihinde görevi Joon Kim’den devraldı.

Trump, kendi atadığı Başsavcı Berman’ı, 22 Aralık 2020 tarihinde kovduğunu açıkladı. Berman’ın yerine geçici olarak Craig Carpenito getirildi. Trump yönetimi daha sonra bu göreve 2020 yılının Haziran ayında halen görevde olan Audrey Strauss’u vekaleten atadı.

Başsavcılık için en güçlü aday Damian Williams

amerikaninsesi.com'daki haberde, yeni başsavcı için konuşulan isimler de yer aldı. Habere göre şimdiye kadar birçok ismin adının geçtiği New York Güney Bölgesi Başsavcılığı için beyaz yaka suçları kovuşturmalarında uzman olan Damian Williams en güçlü aday olarak geçiyor. Başkan Biden’ın yakın bir zamanda Williams’ı başsavcılık görevine atayacağı iddia ediliyor.


Damian Williams

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri ve New York’un Demokrat Partili Senatörü Chuck Schumer, Williams’ın New York Güney Bölgesi Başsavcılığı'na atanması için Başkan Biden’a bizzat tavsiyede bulunduğunu açıkladı.

Schumer, Amerika'daki en önemli başsavcılık bürosu olan New York Güney Bölgesi'ne liderlik edecek ilk siyah adayı başkana tavsiye etmekten özellikle gurur duyduğunu söyledi. Senatör Schumer, New York’un diğer iki ayrı başsavcılık bölgesi içinde iki siyah aday daha tavsiye ettiğini belirtti.

Senatör Schumer, Afrika kökenli Amerikalı savcılardan olan Trini Ross'u Brooklyn, Breon Peace'i de Buffalo bölgeleri için başsavcılık görevine atanmalarını başkana tavsiye edeceğini kaydetti.

Demokrat Senatör, muazzam bir hukuki zekaya sahip diye nitelendirdiği 40 yaşındaki Williams’ın halen görev yaptığı New York Güney Bölgesi Başsavcılığı'nda derin bir tecrübeye sahip, önemli davaları soruşturmuş ve kanunlar çerçevesinde adaletin eşit dağıtılması, medeni haklara güçlü bir bağlılığa sahip bir kişi olduğunu belirterek, “Damian Williams, Güney Bölgesi Başsavcılığı'nı parlak bir geleceğe taşımak için görevi devralmaya hazır” dedi.

Damian Williams kimdir?

Damian Williams, halen New York Güney Bölgesi Başsavcılığı'nda beyaz yaka suçlarını araştırmak için kolluk kuvvetleriyle birlikte çalışan bir savcı ekibini yönetiyor.

Williams, New York Güney Bölgesi Başsavcılığı'nda 2018 yılına kadar başsavcı yardımcısı olarak görev yaptı. Williams bu görev süresi boyunca New York Borsası'nda içeriden bilgi ticareti, mali ve finans suçları, menkul kıymet sahtekarlıkları ve rüşvet gibi davalarda aralarında çok sayıda siyasi ismin de bulunduğu kişilerin yargılanmasını sağladı.

40 yaşındaki Damian Williams, Biden’ın yeni atadığı Adalet Bakanı Merrick Garland’ın temyiz hakimliği sırasında bir süre katibi olarak görev yaptı. Savcı Williams, ayrıca son zamanlarda iki yüksek profilli kamu yolsuzluğu davasında önemli rol oynadı. Brooklyn'de Jamaika'dan göç etmiş bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Williams, Harvard Üniversitesi ve Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı neden önemli?

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, ABD’nin en önemli başsavcılık bölgesi olarak nitelendiriliyor. Görev bölgesinde aralarında Wall Street’in de bulunduğu Manhattan’ın yanı sıra yedi ayrı bölge daha yer alıyor. New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nın yetki alanına Bronx, Westchester, Putnam, Rockland, Orange, Dutchess ve Sullivan bölgeleri de giriyor.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, ülkenin en karmaşık ve siyasi açıdan hassas soruşturmalarıyla tanınıyor.

Birçok uluslararası soruşturmanın yürütüldüğü, siyasilerin, beyaz yakalıların ve Wall Street davaları ile tanınan bu bölgede, adları bir dönem efsaneleşen Preet Bharara, Rudy Giuliani ve James Comey gibi önemli isimler görev yaptı.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Uyan26 Mart 2021 20:31

    Abd adaletin temsilcisi ise bende THEMIS TANRISIYIM

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ26 Mart 2021 10:51

    Benim anlamadığıım ABD bizi yargılıyor fakat ülkemizdeki tüm pislikleri ve şehitlerimizi yapan abd yi biz neden yargılayamıyoruz.

  • Türkoğlutúrk07 Ekim 2021 10:32

    Ecevit yargıladı,ama ambargo yedik.basbakanimiza sahip çıkmadık eşbaşkana sahip çıktığımız kadar.

  • vatandaş26 Mart 2021 09:52

    Afrika kökenliymiş hakim ,bizimkiler araştırsın orya maske göndersin yağ çekerler .

  • Vay canına26 Mart 2021 09:33

    Amerikanın newyork güneybölgesi savcı atamasını bile takip eder olmuşlar..

  • emekli26 Mart 2021 09:11

    AMARİKA SÖMÜRKECİ.KAN EMİCİ,BAŞKA ÜLKELERİN ELİNDEKİ MALLAR ZORLA ALIYOR.ÖRNEK SURİYE,IRAK,

  • Ali Haydar Elmalı26 Mart 2021 08:41

    Kim atanırsa atansın ABD'nin yüksek çıkarları sözkonusu olunca adaleti bir kenara bırakacaklar kesin.