BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisGerçekten mutlu insanların 4 alışkanlığı----

Gerçekten mutlu insanların 4 alışkanlığı

Gerçekten mutlu insanların 4 alışkanlığı
14 Ağustos 2023 - 16:11 www.finansgundem.com

2023 Dünya Mutluluk Raporu'na göre dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya. Ancak okyanusu aşmak dışında uzmanlar, nerede yaşarsanız yaşayın kendi mutluluğunuzu artırmanın yolları olduğu konusunda hemfikir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mutlu olmak bir hedef olabilir mi? Yoksa mutlu olmak hedefe giden yolda olmak anlamına mı geliyor? Mutluluğa buna benzer felsefi bir yaklaşımın yanı sıra günlük rutinler bağlamına bakmak da mümkün; gündelik basit alışkanlıklarla mutlu olmak da.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, kendini gerçekten mutlu hisseden insanlar, bunu her şeyden çok günlük rutinleriye sağlıyor.

Mutluluk bir alışkanlıktır

Fortune’dan Kristine Gill’in haberine göre, günlük aktivitelerle bazı alışkanlıkları geliştirmenize yardımcı olan bir platform olan Happy Things'in CEO'su ve Kurucusu Talia Soen, “Mutluluk bir alışkanlıktır” diyor.

Soen, mutluluğun kendisi için de her zaman kolay olmadığını itiraf ediyor. En büyük erkek kardeşinin çok daha yüksek bir mutluluk temeli bulunuyor ve bu farkı düşünerek, hayatını mutluluğun ardındaki bilime dayalı olarak iyileştirmek için bir uygulama başlatmaya karar veriyor. Soen, “Pek çok insan mutluluğun gerçekçi olmayan ya da var olan ancak kavranması zor bir şey olduğunu düşünüyor. Bizde mutluluğun gerçekten öğretilebilir ve yaklaşılabilir bir şey olduğunu aktarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Birçok uzman, yaşam koşullarından bağımsız olarak mutluluğa ulaşmak için atabileceğiniz adımlar olduğu konusunda ise hemfikir. Sen ve ekibine göre ise mutlu insanlar daima bir şeylerle meşgul olma eğiliminde oluyor. İşte mutlu insanların uyguladıklarını söylediği alışkanlıklar…

İyimser bir bakış geliştirmek

Soen, araştırmacı Sonja Lyubomirsky'nin “Kişinin hayatının iyi, anlamlı ve değerli olduğu gerçeğiyle birleşen neşe, memnuniyet veya olumlu esenlik deneyimi” şeklindeki tanımına bağlı olduğunu ifade ediyor ve hayattaki küçük anlarda mutluluğu bulmak için söylenecek bir şeyler olduğuna inanıyor. Soen, “Bu gerçekten doğru ve bu, dikkatli olmakla ve bu şeyleri günlük hayatımıza aktif bir şekilde dahil etmekle ve sonra sadece onların gerçekleşmesini beklemekle ilgili” diyor.

Gerçekten de mutluluğu aktif olarak geliştirmenin bir yolu da, bir şükran günlüğü tutmaya başlamaktan geçiyor. Uzmanlar, herhangi bir meditasyon uygulamasının birçok kişinin hayatını dolduran hem büyük hem de küçük neşeler getiren kısımlarını tanımasına ve bunlardan zevk almasına yardımcı olduğu konusunda hemfikir. Benzer şekilde, iyimser ve olumlu bir zihniyetin de mutluluğu artırmada etkili olduğu gözleniyor.

Soen, “Bizi güvende tuttuğu için olumsuza odaklanmamız evrimsel bir mekanizma ama bu aynı zamanda olumsuz etkileri olan stresi de artırıyor” diyor. Meditasyon, aynı zamanda, zihniyetinizi nasıl değiştireceğinizi öğrenmenin de bir yolu. Soen ise bu alanda şanslı olduğunu ifade ediyor ve olumlu bir zihniyet geliştirmenin, koşarken veya yoga yaparken de mümkün olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: “Yani karanlık bir odada mumlarla oturmak gerekmiyor.”

Stresi azaltmak

Stres eksikliği, mutluluk seviyenizde belirleyici bir faktör olarak öne çıkıyor. Soen, doğada zaman geçirmenin stresi azalttığının kanıtlandığını söylüyor. Ancak, yıl boyunca harika açık hava etkinliklerine zamanınız veya erişiminiz olmasa bile, örneğin doğa seslerini dinleyerek açık havada geçirilen zamanın faydalarını taklit edebiliyorsunuz.

Stres ayrıca ne kadar zamanınız olduğuna göre de şekilleniyor. Yale Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Laurie Santos, boş zamanı olan insanların kendilerini daha mutlu hissettiklerini bildirdiği, ‘zaman zenginliği’ olarak bilinen bir kavram olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Zaman zenginliği, zaman kıtlığının tam tersidir” diyor.

Amerikan Psikoloji Derneği tarafından 2021'de yayınlanan bir araştırma, ‘çok fazla boş zaman’ diye bir şey olduğunu ortaya koyuyor, ancak aynı zamanda günlük iki saatten az boş zamanın daha düşük mutluluk seviyelerine eşit olduğunu da gösteriyor. Günlük iki ila beş saatlik boş zamanın optimal mutluluk için ideal olduğu sonucuna varılıyor.

Diğer bir yaygın stres kaynağı ise para. Santos, “Maddi olarak gerçekten zorlanıyorsanız, sofranıza yemek koyamıyorsanız veya başınızın üzerinde bir çatı taşıyamıyorsanız, o zaman evet, sahip olduğunuz para miktarını artırmak kesinlikle sizi daha mutlu edecektir” diyor.

Bununla birlikte, 2010 yılında sık sık atıfta bulunulan bir çalışma, mutluluğun yılda 75.000 dolara ulaştıktan sonra yatay seyrettiğini ortaya koyuyor. Santos, “Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalarda bazı nüanslar olsa da bence verilerin bize gerçekten gösterdiği şey, paranın mutluluğumuz üzerinde düşündüğümüzden çok daha az etkisinin olduğu” şeklinde konuşuyor.

Egzersiz

Uzmanların mutlulukla eşit olduğunu söylediği dopamin ve endorfin seviyelerini artırmak için bir maratoncu olmanıza gerek yok. Santos, “Mutluluk ve egzersizi inceleyen birkaç çalışmadan en ilgi çekici olanlardan biri, günde yarım saatlik kardiyo egzersizi yapmayı, örneğin bir anti depresyon reçetesi almakla eş değer tutuyor. Ancak bu çalışmaların çoğu, temelde, vücudumuzu biraz daha fazla hareket ettirerek mutluluk seviyemizi gerçekten etkilediğimizi gösteriyor” diyor.

Bunun arkasındaki bilimsel mantık belirsizliğini koruyor ancak bazı araştırmacılar, egzersizin beyin fonksiyonlarını iyileştirerek ve belirli zihinsel bozukluklara yardımcı olarak daha fazla mutluluğa yol açtığını varsayıyor. Ve birçok araştırma, kısa süreli egzersizlerin bile bu etkiyi sağlayabildiğini gösteriyor. Ve Soen’in belirttiği gibi, egzersizi açık havada yapmak, mutluluğunuzu bir kat daha artırabiliyor. Soen, “Doğa seslerini dinlemenin ve temiz hava solumanın mutluluğu desteklediği kanıtlandı” diyor.

Sosyalleşme

Amerika Birleşik Devletleri, yalnızlık hissini sigara içmeye benzer bir sağlık tehlikesiyle eş tutan bir yalnızlık salgını yaşıyor. Surgeon's General tarafından Mart ayında yapılan bir duyuru, toplumdan izole edilmiş hissedenler için ciddi sağlık riskleri olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

O halde bunun tersi de mutluluk anlamında bazı çıkarımlar sunuyor. Kariyeriniz veya gönüllü çalışmanız yoluyla arkadaşlarınıza, ailenize ve diğer güçlü sosyal bağlara sahip olmak mutluluk için çok önemli bir işleve sahip bulunuyor.

Dünya Mutluluk Raporu, bu sosyal destek faktörünü, “İhtiyaç duyduğunuzda güvenebileceğiniz veya ulaşabileceğiniz birine sahip olmak” şeklinde tanımlıyor.

Santos, “Mutlu insanlarla ilgili mevcut her çalışma, mutlu insanların daha sosyal olduğunu gösteriyor. Arkadaşları ve aile üyeleriyle daha fazla zaman geçiriyorlar ve diğer insanlarla daha sık birlikte oluyorlar. Ve bu yüzden daha fazla sosyal bağlantıya sahip olmakla daha mutlu hissetmek arasında çok net bir bağlantı olduğunu düşünüyorum. Yalnızlık salgınının bu kadar ciddi bir sorun olmasının nedenlerinden biri de bu” diyor.

Soen ise, “Önemli olan nicelik değil, nitelik. Hayatınızda yanınızda olacağını düşündüğünüz iki veya üç kişinin olması bile size bu destek sistemini sağlamak için yeterli” şeklinde konuşuyor.

İş yerinde daha mutlu olmanın 10 yolu

 

Dünyanın en mutlu ülkesi ‘mutluluğun dersini’ verecek

 

Dünyanın en mutlu ülkeleri belli oldu: İşte Türkiye'nin sıralamadaki yeri...

 

Para gerçekten mutluluk getiriyor mu?

 

2022'de mutlu olanların oranı artış gösterdi

 

Türkiye’de para mutluluk getiriyor mu?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)