BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisGençler bu harcamalara anlam veremiyor----

Gençler bu harcamalara anlam veremiyor

Gençler bu harcamalara anlam veremiyor
20 Şubat 2024 - 17:50 www.finansgundem.com

Ev telefonu ve kablolu televizyon abonelikleri yaşlı neslin hayatındaki olmazsa olmazlardan biri. Ancak Y ve Z kuşağı bu gibi ürünlere yapılan harcamaları gereksiz olarak görüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ebeveynlerinizin, büyükanne ve büyükbabanızın sizin için modası geçmiş ve gereksiz görünen şeylere para harcadığını hiç fark ettiniz mi? Bu soru muhtemelen yaşlı bireylerin neden pahalı harcama alışkanlıklarına bağlı kaldığını sorgulamanıza neden olacak.

Baby boomer’lar “zamana ayak uydurma” baskısına yenik düşmek yerine yeni dijital araçlardan ve teknolojilerden kaçınarak bildikleri ve büyüdükleri teknolojilerde konforlu hissediyorlar. Aşina oldukları güvenilir somut ürünlere harcama yaparak daha az dijital bir deneyim arıyorlar.

Dijital çağda büyüyenler internet üzerinden bir şeyler satın alarak bir miktar da tasarruf etmeye öncelik verirken harcama eğilimleri nesillere göre farklılık gösteriyor. GoBankingRates’in haberinde genç nesillerin harcama yapmayacağı yedi ürün örnek olarak veriliyor:

1. Kablolu televizyon

Boomerlar harcamalarında güvenilirliğe öncelik verir. Onlara göre, kablolu TV aboneliklerine harcanan ekstra masraf, yeni teknoloji öğrenmek zorunda kalmadan bildikleri ve sevdikleri kanallara ve programlara doğrudan erişim sağlar.

The New Workforce’un CDO’su Kraig Kleeman, “Boomerlar için televizyon ve kablo TV, kızarmış ekmek ve tereyağı gibidir. Genellikle, aylık 50 dolardan 100 doların üzerine kadar oldukça pahalıya mal olabilen bu geleneksel kablo paketlerine bağlı kalırlar. Bu sırada bizse, Netflix ve Hulu aboneliklerimizle, belki 10 ila 20 dolar ödemeyle istediğimiz tüm şovları satın alırız" diyor.

2. Ev telefonu

Çoğu Z kuşağı üyesi bir iPhone’la büyümüştür ve arkadaşlarını sabit hatlı bir telefonla aramanın keyfini hiç yaşamamıştır. Boomer’lar içinse sabit hatlı telefon hayatın rutin bir parçası olarak gelen bir konfor olmaya devam ediyor.

Kleeman, "İster inanın ister inanmayın, birçok boomer'ın evinde hala bir sabit hat var. Hepimiz cep telefonlarımızla ilgiliyiz, ancak bizim için gereksiz bir şey için ayda 45 dolara kadar para ödüyorlar. Onlar için bu, özellikle acil durumlarda fiziksel bir telefona sahip olmanın güvenilirliği ve rahatlığı ile ilgili” diyor.

3. Basılı medya

Hiç internet üzerinden bir makale okuyup daha sonra bu makaleyi tekrar bulamadığınız için hayal kırıklığına uğradınız mı? Bu birçok boomer için geçerli bir durum değil. Bu nesil günlük bulmacalarını elle tamamlayabilmekten derinlemesine ve güvenilir bir bilgi kaynağını deneyimlemeye kadar somut gazete aboneliğinin sağladığı imkanlardan hâlâ yararlanıyor.

Kleeman, "Birçok boomer, ellerinde bir kağıt tutarak haberleri eski moda bir şekilde okumayı tercih ediyor. Bu alışkanlık onlara aylık 10 ila 30 dolara mal olabilirken bizse çoğunlukla telefonlarımızdaki haberlerde geziniyoruz ve bunlar genellikle ücretsiz. Kağıdın somut hissi ve onu okuma ritüeli hakkında sevdikleri bir şey var” ifadelerine yer verdi.

4. Tebrik kartları

Boomerlar için doğum günün kutlu olsun mesajları genellikle yeterli değildir. Bu nesil, duygusal dokunuşlar ve kişisel jestler için daha geleneksel fiziki kart yazma uygulamasını takdir ediyor.

Bu kartların her biri 3 ila 6 dolara mal olsa ve zamanla fiyatları ciddi biçimde artsa da fiyatlar boomer’lar için kartların değerinin altında kalıyor. Genç nesiller emoji dolu bir metin veya bir sosyal medya paylaşımını tercih ederken, boomer'lar fiziksel kartların sunduğuna inandıkları çevrimdışı bağlantıyı ve daha yüksek duygusal değeri takdir ediyor.

5. Özel ev aletleri

Genç nesiller 20 dolarlık kahve makinesi ve el mikserine bağlı kalma eğilimindeyken, boomer’lar genellikle ev ve mutfak aletleri için hiçbir masraftan kaçınmıyor. Bu eğilim, evde yemek pişirmeye ve eğlenmeye olan bağlılıktan ve her mutfak görevi için ideal araca sahip olma arzusundan kaynaklanabilir.

Boomer'lar çok özellikli espresso makinelerine, özel ekmek yapma aletleri ve verimli mutfak robotlarına yüzlerce dolarlık harcama yapma eğilimindeyken, Z kuşağı ve Y kuşağı pratik, uygun maliyetli ve çok yönlü cihazları tercih ediyor. Genç nesil aynı zamanda dışarıda yemek yemeyi veya sipariş vermeyi tercih ediyor.

6. Daha büyük otomobiller

Genç nesiller daha küçük, daha uygun maliyetli araçlar kullanmayı tercih ederken, birçok boomer araçları sadece ulaşım aracı olarak değil, aynı zamanda bir statü sembolü olarak görüyor. Başarılarını sergilerken bir yerden bir yere daha güvenli ve rahat bir şekilde gitmek için kullandıkları araca savurganlık yapma konusunda istekli davranıyorlar.

Boomerlar, daha yüksek ilk fiyatlarının yanı sıra daha maliyetli yakıt harcaması ve daha fazla bakım gerektiren geniş sedanları veya SUV'lar satın almaya daha meyillidir. Y kuşağı ve Z kuşağı ise yeşil araçlar gibi daha çevre dostu ulaşım seçeneklerini veya toplu taşıma, bisiklet, scooter veya araba paylaşımı gibi alternatifleri tercih etme eğilimindedir.

7. Mağaza içi alışveriş

Boomer’lar alışverişlerde de gençlerden ayrışıyor ve içlerinde büyüdükleri kültürü yansıtıyor. Yüz yüze alışveriş yapma deneyimi için daha fazla para ve zaman harcamayı tercih ediyor. Gençlerse alışveriş için interneti tercih ediyor.

Dfinitiv’in kurucusu olan finansal uzmanı Taylor Prince, “Alışveriş söz konusu olduğunda, boomer'lar genellikle fiziksel mağazalara gider. İnternetteki büyük indirimleri ve fırsatları kaçırırlar. Ayrıca mağazaya giderken ödenen park ücretlerini ve bir internet sitesine tıklarken kaçınılması daha kolay olan anlık satın alımlar gibi ekstra maliyetleri de hesaba katın" ifadelerine yer verdi.

Yapay zeka mali danışmanların dostu mu düşmanı mı?

 

'Yeni' bina eskisinden de çürük çıktı!

 

Musk'tan müthiş iddia: Beynine çip takılan ilk insan düşünerek fareyi oynattı

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ziya21 Şubat 2024 14:36

    Türksat Kablo TV ve Kablo Net kullanıyorum, ev telefonu da Türksat Kablo da, her yöne 50 dk aylık 9 TL veriyorum, ama Analog kablo TV 19 kanala aylık 100 TL istiyor Türksat Kablo çok ama çok fazla, uyduda bu kanallar bedava...

  • noname21 Şubat 2024 10:37

    X kuşağıyım halen ev telefonum var, aşırı yığılma kaynaklı gsm çökerse back up tutuyorum, cebime zararı yok aylık 60 TL-2 USD.

  • Sami21 Şubat 2024 19:00

    Kablonet te ucuz hocam, sltyspı varsa ona geçin.