BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFransız medya devinde büyük grev----

Fransız medya devinde büyük grev

Fransız medya devinde büyük grev
26 Haziran 2023 - 12:32 www.finansgundem.com

Yakın zamanda el değiştiren ünlü Fransız gazetesi JDD’nin başına aşırı sağcı makaleleriyle bilinen Geoffroy Lejeune getirildi. Gazetenin ideolojisine taban tabana ters olan atama kararının ardından gazeteciler greve gitti


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransız gazetesi Journal du Dmmanche’ın (JDD) milyarder sanayici Vincent Bolloré tarafından satın alınmasından bu yana medya devinde sular durulmuyor. Fransa’nın en önde gelen gazetelerinden biri olan JDD’nin başına aşırı sağcı bir editörün geçmesiyle gazeteciler protesto için grev kararı aldı.

Financial Times’ın haberine göre gazetenin ana şirketi Lagardère cuma günü 34 yaşındaki aşırı sağcı isim Geoffroy Lejeune’u göreve getirdiğini açıkladı. Lejeune sağcı dergi Veleurs Actuelles’deki yazılarıyla ve göçmen karşıtı politikacılar Eric Zemmour ve Jean-Marie Le Pen'in torunu Marion Marechal'a yakınlığıyla biliniyor.

Bolloré'nin medya grubu Vivendi, Lagardère'in satın alınmasını tamamlama sürecinde. Lejeune'un gelişi, milyarderin haber kanalı CNews ve radyo istasyonu Europe 1 gibi kontrol ettiği yayın organlarına ideolojik yapısını değiştirme girişimlerinin son örneği olarak gösteriliyor. Her iki yayın organı da Vivendi'nin etkisi altında, İslam karşıtı ve aşırı sağcı bir ideolojik çizgide yayın yapmaya başladı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, editoryal çizgideki bu tür bir değişiklik, iktidardaki hükümete yakın olma eğilimi gösteren ve bakanlar ve politikacılarla sık sık röportaj yapan ana akım gazetesi JDD için önemli bir yol ayrımı olacak. JDD personeli çarşamba gününe kadar grev yapma yönünde oy kullandı ve grevlerini finanse etmek için mali destekçiler aradıklarını açıkladı.

Sendikadan yapılan açıklamada kararın iptal edilmesi yönünde yönetime çağrı yapıldı. Açıklamada, “JDD'nin editör kadrosu, fikirleri gazetenin değerleriyle tamamen çelişen bir adam tarafından yönetilmeyi reddediyor” ifadelerine yer verildi.

Fransa Kültür Bakanı Rima Abdul Malek, editör kadrosunun endişelerine yakınlık duyduğunu belirtti. Melek Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Benim pazar günü ritüelim JDD’yle birlikte uyanmaktır. JDD yasalara saygı gösterdiği sürece istediği her şey olabilir. Ancak cumhuriyetimizin değerleri için nasıl olur da alarma geçmeyiz?” ifadelerine yer verdi.

Avrupa’daki rekabet kurulundan onay alan Vivendi önümüzdeki aylarda Lagardère’i satın alma işlemini tamamlama yolunda ilerliyor. Şirketin bazı işletmelerini de elinden çıkarması bekleniyor. Anlaşmanın tamamlanmasıyla JDD’nin, sosyete dergisi Paris Match’in ve Europe 1’ın el değiştirmesi işlemi sona erecek.

FT haberine göre Lejeune yorum taleplerine cevap vermedi. Lagardère yorum yapmayı reddetti ve Vivendi tüm yorumlar için Lagardère’i işaret etti.

Lejeune, bu ayın başlarında Valeurs Actuelles'in editörlüğünden kovulmuştu. Derginin sahibi gerekçe olarak Lejeune’ün görev süresi boyunca abonelik sayılarının ve gelirlerin zayıflamasını göstermişti.

Lejeune’nün baş editör olduğu dönemde dergi, Fransa'nın ırkçılık karşıtı ve nefret söylemi yasalarına aykırı bir makale yayınladığı için Paris Mahkemesi tarafından mahkum edildi. Dergi Afrika asıllı bir milletvekili olan Daniele Obono’yu zincire vurulmuş bir köle olarak tasvir etmişti.

Lagardère'in CEO'su Arnault Lagardère, atamayı duyuran açıklamasında, "Geoffrey, Fransız gazeteciliğinde görmezden gelemeyeceğimiz ham bir yetenek" ifadelerine yer verdi.

JDD’nin haber servisindeki gazetecilerde ise şok havası hakim. Kıdemli bir gazeteci, “Herkes bir direniş biçiminde birleşmiş durumda ancak bu konuda bir yanılsama yok. Aşırı sağcı bir figürün editör olarak gelişini protesto etmek için ayağa kalkmalıyız. Bu etik ve ahlaki bir sorudur. Ancak olup bitenlerin gidişatını değiştirmek çok zor olacak” ifadelerine yer verdi.

JDD gazetecileri, Vivendi'nin devraldığı diğer medya gruplarında meydana gelen bir modelin kendi gazetelerinde de yaşanacağını öngörüyor. Lejeune'nin atanmasının ertelenmesi durumunda personelin işten çıkarılması bekleniyor. Önümüzdeki hafta gönüllü satın alma teklifinin gelmesi bekleniyor. Gazetecilerse mülkiyet değişiklikleri sırasında haklarını koruyarak ayrılmalarına izin verilen ‘vicdan şartı’nı uygulamaya sokabilirler.

Fransa'da PKK'ya katıldı, Habur'da teslim oldu

 

Dünya Soros'un veliahtı Alexander'ı konuşuyor

 

İngiltere’de 1,2 milyon aile faiz şokunda

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)