BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakİngiltere’de 1,2 milyon aile faiz şokunda----

İngiltere’de 1,2 milyon aile faiz şokunda

İngiltere’de 1,2 milyon aile faiz şokunda
23 Haziran 2023 - 18:27 www.finansgundem.com

BoE’nin agresif faiz artışları mortgage kredisi olan hane halklarını kara kara düşündürüyor. Araştırmalara göre artan borçların hane halklarına yaratacağı yük bankalara uygulanan stres testi senaryolarını dahi aşıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de olası bir mortgage krizi bu yıl 1,2 milyon ailenin tasarruflarını silip süpürebilir ve birçok aileyi iflasa itebilir. The Telegraph haberinde yer alan İngiltere Ulusal Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (NIESR) araştırmasına göre evlerini yeniden ipotek etmek zorunda kalan hane halkları faturalarının yüzde 50 artması riskiyle karşı karşıya.

Araştırmaya göre olası bir morgage krizinde tasarrufları olmayan toplam aile sayısı 7,8 milyona yükselebilir. Bu ülkedeki toplam hanelerin yüzde 28’ini ifade ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre araştırma İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) politika faizlerini 50 baz puan artırarak yüzde 5 seviyesine yükseltmesi sonrasında geldi. BoE’nin agresif faiz artışı büyük ölçüde analistlerin beklentilerini aşıyordu. Faiz artışı İngiltere borsasındaki politika faizlerinin yıl sonunda yüzde 6’ya ulaşacağı beklentilerini ise destekledi.

NIESR araştırması sabit faiz oranlı mortgage sözleşmesi bitecek olan 2 milyon aile için aylık mortgage ödemelerin 700 sterlinden 1000 sterlin civarına yükseleceğini öngörüyor. Bu arada değişken mortgage sözleşmelerine sahiplerin ortalama maliyetleri ise 450’den 700 sterline ulaşacak.

NIESR’dan Max Mosley, “Faiz oranlarının yüzde 5'e yükselmesi, mortgage sahibi milyonlarca haneyi iflasın eşiğine getirecektir” dedi. Mosley, artan borçlanma maliyetlerinin altında kalan hane halklarını bekleyen Faiz şokunun, bankaların stres testlerinde hesaba katacaklarından daha büyük olacağı konusunda uyardı.

Yakın zamana kadar yapılan mortgage düzenlemeleri, bankaların yeni borçluların mortgage faiz oranındaki üç puanlık bir artışa dayanabilmelerini sağlamalarını gerektiriyordu. Ancak, sadece yüzde bir ila iki faiz oranıyla konut kredisi alan birçok hane halkı, şimdi yüzde dört puana varan sıçramalarla karşı karşıya.

Mosley konuyla ilgili açıklamasında, “Hiçbir banka, bir hane halkının bu büyüklükte bir şoka dayanmasını beklemez, bu nedenle hükümet de bunu beklememelidir. Tolerans anlaşmaları için bazı yatırımlar yapılması gerekiyor. Hane halklarına ile bankalara birlikte çalışabilecekleri ödeme planları oluşturma yeteneği verilmeli” ifadelerine yer verdi.

İngiltere Hazine Bakanı Jeremy Hunt bugün faiz artışlarına dayanmakta zorlanan hane halkları için banka patronlarıyla bir araya geldi. Hunt mortgage kredisi sahipleri için ödemelerde esneklik sağlanacağını açıkladı.

Ortalama iki yıllık sabit mortgage faiz oranı perşembe günü itibariyle %6,19’a yükseldi. Beş yıllık sabit mortgage faizleri ise %5,82'ye ulaştı. Uzmanlar mortgage faizlerinin bundan sonraki süreçte de yükselmeye devam edeceğini öngörüyor.

İngiltere'nin enflasyonla imtihanı sürüyor

 

BoE’nin acı reçetesi sterline yaramadı

 

İngiltere Merkez Bankası faizi 50 baz puan yükseltti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)