BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFosil yakıt çağında sonun başlangıcı----

Fosil yakıt çağında sonun başlangıcı

Fosil yakıt çağında sonun başlangıcı
12 Eylül 2023 - 18:18 www.finansgundem.com

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı 2030’lu yıllara kalmadan doğalgaz ve petrol gibi fosil yakıtlara olan talebin zirveye ulaşacağını söyledi. Fatih Birol bu süreci ‘sonun başlangıcı’ olarak tanımlıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya, fosil yakıt çağı için “sonun başlangıcını” yaşıyor olabilir. Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol Financial Times’taki açıklamasında küresel petrol, doğalgaz ve kömür talebinin 2030’dan önce zirveye ulaşacağını tahmin ediyor.

Kurumun projeksiyonlarına göre üç büyük fosil yakıtın tüketimi içerisinde bulunduğumuz on yılda düşmeye başlayacak. Bunun en önemli sebebi ise yenilenebilir enerji ve elektrikli otomobillerin yaygınlaşması olacak.

IEA Başkanı Birol, “Fosil yakıt çağının sonunun başlangıcına tanıklık ediyoruz ve kendimizi bir sonraki çağa hazırlamak zorundayız” açıklamasında bulundu. Gelecek ay yayınlanacak olan Dünya Enerji Görünümü raporunda yayınlanacak olan projeksiyonlar hakkında konuşan IEA Başkanı raporun iklim politikalarının işe yaradığını gösterdiğini belirtti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Fatih Birol FT haberinde “tarihi bir dönüm noktasına” işaret etti. Ancak siyasilerin karbonsuzlaşmaya dair tüm politik engellere rağmen enerji dönüşümünü ve emisyon düşürmeyi hızlandırmak için daha fazlasını yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Dünyanın dört bir yanındaki devletler iklim değişikliği ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle tetiklenen enerji krizine yanıt olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yatırımlarını artırdı. Ancak birçok ülke bunun sonucunda oluşan yaşam maliyetleri artışıyla karşı karşıya kaldı.

Öncelikli olarak OECD tarafından fonlanan IEA geçen yıl fosil yakıt talebinin ortalama olarak 2030 yılında pik noktasına ulaşabileceğini açıklamıştı. Ancak enerji örgütü yenilenebilir enerji teknolojilerinin son 12 aydaki yükselişi nedeniyle projeksiyonlarını daha da geliştirdi.

Birol ayrıca Çin ekonomisindeki “yapısal değişimlere” de işaret etti ve dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin ağır sanayinin daha az enerjiye duyarlı sanayiye ve hizmetler sektörüne geçiş yaptığını söyledi.

Birol, “Son 10 yılda Çin küresel olarak doğalgaz talebindeki büyümenin yaklaşık üçte birini ve petrol talebindeki büyümenin üçte ikisini oluşturdu. Güneş, rüzgar ve nükleer enerji Çin’deki kömürün potansiyel büyümesinin tüketiyor olacak” dedi.

IEA Başkanı siyasilerin enerji geçişine uyum sağlamak için hızlı olmaları gerektiğini vurguladı. Batı başkentlerinde bu hızlı değişime seçmenlerden gelen direnç kaynaklı endişelere rağmen Birol dönüşümün “daha güçlü iklim politikaları” yoluyla hızlandırılabileceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, bu ay, Brüksel'in iklim politikalarının seçmenleri popülist partilere doğru itme riski taşıdığı konusunda uyardı. İngiltere'de hükümet yeni petrol ve doğalgaz sondajlarını destekledi. Londra yönetimi ultra düşük emisyon bölgesinin genişlemesini de eleştirdi.

Petrol üreticilerinin karteli OPEC, nisan ayında IEA'yı, yeni petrol gelişmelerine yatırım yapmayı bırakma çağrıları nedeniyle piyasalarda "volatiliteyi" körüklemekle suçladı.

Birol ise konuyla ilgili açıklamasında, “Doğalgaz ve petrol şirketleri sadece kamuoyunu yanlış değerlendirmekle kalmıyor. Bu on yıl boyunca petrol ve doğalgaza olan talebin daha da artmasını bekliyorlarsa piyasayı da yanlış değerlendiriyor olabilirler. Yeni büyük ölçekli fosil yakıt projeleri sadece büyük iklim riskleri değil aynı zamanda büyük finansal riskler de taşıyor” ifadelerine yer verdi.

IEA Başkanı siyasileri rehavete kapılmamaya çağırdı ve küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama şansına sahip olmak için emisyonların 2020’lerin ortalarına kadar hızla düşmesi gerektiği konusunda uyardı.

Fatih Birol, “Bu on yılın ortalarında küresel emisyonların zirveye ulaşmasını bekliyoruz. Ancak uygulanacak ek politikalarla bile iklim hedeflerimize ulaşmaktan hala çok uzağız. Doğru yeni politikaları uygulamaya koyarsak bu süreci hızlandırabiliriz. Bu bizim elimizde” açıklamasında bulundu.

AB enerji tüketiminde yenilenebilir hedefini yükseltti

 

TotalEnergies, Fransa’da tavan fiyat uygulamasını sürdürecek

 

UBS'nin en büyük hissedarı Norveç Varlık Fonu oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)