BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkUBS'nin en büyük hissedarı Norveç Varlık Fonu oldu----

UBS'nin en büyük hissedarı Norveç Varlık Fonu oldu

UBS'nin en büyük hissedarı Norveç Varlık Fonu oldu
12 Eylül 2023 - 16:49 www.finansgundem.com

Norveç Varlık Fonu, İsviçreli bankacılık devi UBS'teki hissesini yüzde 5'in üzerine çıkararak bankanın en büyük hissedarı oldu.

Dünyanın en büyük varlık fonu Norveç Varlık Fonu, Avrupa'nın en büyük bankalarından UBS'deki payını yüzde 5'in üzerine çıkararak İsviçreli bankacılık devinin en büyük hissedarı haline geldi.

Bloomberght'de yer alan habere göre, Norveç’in 1,4 trilyon dolar büyüklüğündeki kamu varlık fonunu yöneten Norges Bank Investment Management(NBIM) neredeyse 20 yıldır hissedarı olduğu gruptaki hissesini bu ay yüzde 5’in üzerine çıkardı.

UBS yöneticileri, geçtiğimiz altı ay boyunca yatırımcılara, eski rakipleri Credit Suisse’in kamu aracılığıyla 3,4 milyar dolarlık kurtarılmasında başarılı olabileceğini kanıtlamaya çalışıyordu.

Birçok büyük fon yöneticisi ise, UBS’nin karmaşık entegrasyon sürecini ne kadar iyi yürüttüğüne ve hissedar getirilerini ne kadar erken yeniden başlatacağına odaklanmış durumda.

S&P Capital IQ’ya göre halihazırda UBS’nin en büyük 10 hissedarı arasında yer alan NBIM, ABD’li yatırımcılar Dodge & Cox ve BlackRock şirketlerini geride bırakarak en büyük hissedar konumuna yükseldi.

"İsviçre Credit Suisse’i kurtarmak için doğru adımları attı"

NBIM, Mart ayında iflas ettiğinde Credit Suisse’in de ilk 10 yatırımcısı arasındaydı ancak hisseleri elden çıkarmaya çalışıyordu.

Credit Suisse’in Nisan ayındaki son Genel Kurul toplantısında NBIM, yönetim kurulunun çoğunluğu ve başkan Axel Lehmann’ın aleyhinde oy kullanarak, “Hissedarlar, kendi çıkarlarına uygun hareket edilmemesi halinde yönetim kurulunda değişiklik talep etme hakkına sahip olmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.

Devralma konusunda anlaşmaya varıldıktan sonraki haftalarda NBIM CEO’su Nicolai Tangen, İsviçre gazetesi Finews’e yaptığı açıklamada, “İsviçre hükümeti, Credit Suisse’i kurtarmak için doğru adımları attı. Bu hamleyle İsviçre finans merkezi ve ötesinde kontrol edilemeyecek bir durumun yaşanmasını önledi” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Hedefte ABD’li aktif fon yöneticileri var

Colm Kelleher, 18 ay önce UBS’nin başına geldiği tarihten itibaren bankanın Wall Street’teki muadilleriyle arasındaki değerleme farkını kapatmak amacıyla büyük, ağırlıklı olarak ABD’li aktif fon yöneticilerini kazanmaya odaklanmıştı.

İsviçre’de halka açık olarak işlem gören UBS, muhasebe defter değerinin (bir varlığın orjinal maliyetinden varlığa yapılan amortisman, itfa ve değer düşüklüğü maliyetlerinin düşüldüğünde ortaya çıkan değer) bir katının biraz üstünde işlem görürken Kelleher’in kariyerinin çoğunu geçirdiği Morgan Stanley ise iki katı fiyatla işlem görüyor.

UBS’nin üst düzey yöneticileri, küresel operasyonlarına rağmen bankanın yatırımcılar tarafından Avrupa odaklı görüldüğüne ancak ABD’li rakiplerinin ise daha yaygın olarak işlem gören Wall Street’te halka arz olmanın fayda gördüğüne inanıyor.

UBS hisseleri yüzde 30 yükseldi

UBS hisseleri, Credit Suisse’i kurtarma kararı aldığı altı aylık süreçte yüzde 30 yükseliş kaydetti.

Yatırımcılar ve analistler, bankanın geçtiğimiz ay anlaşmanın gerçekleşmesi için kamudan finansal destek talep etmeyeceklerine dair açıklamalarına olumlu tepki vermişti.

UBS'nin ikinci çeyrek sonuçlarında 29 milyar dolar kâr açıkladığı Ağustos ayının sonunda hisseleri daha da yükselmişti.

Bu rakam, bir banka için şimdiye kadarki en büyük çeyreklik kazanç olma özelliğini taşısa da rakamın tamamına yakını Credit Suisse satın alımından elde edilen muhasebe hesaplarından kaynaklandı.

Analister, UBS'nin Credit Suisse'i satın almayı kabul etmesiyle ara verilen hisse geri alımlarına gelecek yıl yeniden başlayacağını öngörüyor.

UBS’in kârında "Credit Suisse" etkisi

 

UBS ve ABD bankaları ve yatırımcılar arasında 499 milyon dolarlık uzlaşma

 

UBS, Credit Suisse'nin İsviçre bölümünü halka arz edecek mi?

 

HSBC’den UBS’e Katar çalımı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)