BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC’den UBS’e Katar çalımı----

HSBC’den UBS’e Katar çalımı

HSBC’den UBS’e Katar çalımı
04 Temmuz 2023 - 14:25 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz ay Credit Suisse’i satın alım sürecini tamamlayan UBS büyük bir tehditle karşı karşıya. Credit Suisse’in zengin Katarlı müşterileriyle yakın ilişkiler yürüten kritik bir kadro HSBC’yle transfer görüşmeleri gerçekleştiriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

HSBC, Credit Suiss’in üst düzey Orta Doğu servet yöneticilerinden oluşan bir ekibi kadrolarına katma konusunda kararlı. Financial Times’ın haberine göre konuya dair bilgisi olan iki kaynak İngiliz bankasının Körfez’deki rakibine meydan okumak istediğini belirtiyor.

Credit Suisse Katar CEO’su Aladdin Hangari ve yaklaşık beş kişiden oluşan ekibinin ayrılması bankayı adeta ipten alan UBS için büyük bir darbe olacak. UBS geçtiğimiz ay Credit Suisse’in devralınması işlemlerinin tamamlandığını açıklamıştı. UBS bölgedeki en büyük özel bankayı kurmayı planlıyordu.

FT haberine göre, henüz anlaşma sonuçlandırılmasa da Hangari HSBC ile şartlar konusunda anlaşmaya yaklaştı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre İsviçre bankası UBS, Credit Suisse’in devralınması sonrasında özellikle Orta Doğu ve Asya-Pasifik gibi yüksek büyüme gösteren bölgelerde bankanın yüksek nüfuzlu servet yöneticilerini elinde tutmaya istekliydi.

Hangari Credit Suisse’in Katar ile ilişkileri için önemli bir yer tutuyordu. İflas eden İsviçre bankası ile Katar arasında yakın bir ilişki bağı bulunuyor. Hangari, Katar Yatırım Otoritesi’nin (QIA) en büyük ve en uzun süreli hissedarlarından biri. Credit Suisse’in Katar’a odaklanan 21 personeli bulunuyor.

Credit Suisse ayrıca ülkenin en zengin isimlerinden bazılarına bankacılık hizmetleri sağladı. Eski başbakan ve QIA başkanı Şeyh Hamad bin Jassim al-Thani bu isimlerden birisi. Şeyh Jassim’in oğlu Şeyh Jassim bin Hamad al-Thani de uzun süredir Credit Suisse yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

Bu arada Şeyh Jassim, uzun bir süredir Premier Lig devi Manchester United’ı satın almak için Ineos’un Kurucusu Jim Ratcliffe karşısında ihale savaşı yürütüyor.

Credit Suisse ve HSBC konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Yıllar içinde Katar ile yakın ilişkiler geliştiren bir diğer Credit Suisse yöneticisi Eric Varvel de iflas eden finans şirketi Greensill Capital'a bağlı 10 milyar dolarlık bir yatırım fonu grubunun kapatılmasının ardından 18 ay önce bankadan ayrılmıştı. Fonun çöküşü nedeniyle kariyeri büyük hasar alan Varvel, o sırada bankada varlık yönetimi başkanlığı yapıyordu.

HSBC, Orta Doğu Başkanı Samir Assaf'ın yönetiminde, bölgedeki ultra zengin müşterileri ve aileleri hedef alan bir genişleme hamlesi başlatıyor. Banka geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan ofisi için eski Lombard Odier bankacıları Mario Luis Penabad ve Mathieu Brizon’u da kadrosuna kattı.

Hangari, Credit Suisse'deki görevine ek olarak, aynı zamanda Credit Suisse ve QIA ortaklığındaki butik varlık yönetimi girişimi Aventicum Capital Management'ın genel müdür vekilliğini yapıyor. Butik firma 1,5 milyar dolarlık varlığı yönetiyor.

HSBC, 1954 yılından beri Katar'da faaliyet gösteriyor. İngiliz bankası Katar’daki faaliyetlerinden dolayı 2017’nin ortalarından bu yana diğer uluslararası bankalarla benzer bir şekilde baskı altındaydı. Zira doğalgaz zengini Katar’ın komşuları Suudi Arabistan liderliğinde ülkeye ticaret ve turizm ambargosu yürüyordu. Komşu devletler Katar yönetimini İslami aşırıcılıkla suçluyordu.

Bölgesinde finansal ağırlığı yüksek bir devlet olan Suudi Arabistan, Doha yönetimi ile diğer ülkelerin ilişkilerinin sınırlandırılması ve boykotun şiddetlendirilmesi için uluslararası bankalara baskıda bulundu.

Ancak Suudi Arabistan 2021 yılında Katarın izolasyonunun sonlandırılması faaliyetlerine de öncülük etti. Geçen yıl başarılı geçen bir Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar’ın önümüzdeki yıllarda doğalgaz ihracat kapasitesini genişletmesi ve gelişen bu yeni rüzgardan finansal açıdan faydalanması bekleniyor.

HSBC, Yeni Zelanda'da bankacılık işlerini kapatacak

 

Yaptırımlar havada kaldı! Rusya'nın enerji ihracatı savaş öncesinden daha yüksek

 

İngiliz finans devlerine vurgunculuk suçlaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)