BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis‘First Boston’ projesi suya mı düştü?----

‘First Boston’ projesi suya mı düştü?

‘First Boston’ projesi suya mı düştü?
22 Mart 2023 - 13:36 www.finansgundem.com

Credit Suisse’in ‘süper butik’ yatırım bankası olarak planlanan First Boston projesi UBS tarafında yeniden tartışılıyor. UBS kaynakları anlaşmanın adeta ‘kafasına silah doğrultulmuş bir banka’ ile yapıldığını ve durumun artık böyle olmadığını belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

UBS, Credit Suisse’i satın almasının ardından ‘süper butik’ yatırım bankası olarak planlanan First Boston projesi de yeniden gözden geçiriliyor. UBS yöneticileri First Boston’ın CEO’su olması beklenen Michael Klein’le yeniden masaya oturdu.

Financial Times’ın haberine göre UBS’in İsviçreli rakibini 3,25 milyar dolara satın almak zorunda kalmasının ardından başlayan müzakerelerde banka yöneticileri Klein’ın yatırım bankacılığı anlaşmasından fazla avantaj sağladığı görüşünü savunuyor. UBS ayrıca Credit Suisse’in şu anda feshedilmiş olan yatırım bankacılığı biriminin bir kısmından değer elde edilebileceğini de öngörüyor.

Habere göre bir UBS yöneticisi Klein için, “Onun kolay yoldan en iyi tercihleri yaptığını varsayıyoruz. Anlaşma yapıldığı sırada satışı yapan firmanın kafasına adeta silah doğrultuluyordu ve artık o pozisyonda değiliz. Michael Klein’ı hissedarlarımız pahasına zenginleştirmek için burada değiliz” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, eski bir Credit Suisse yönetim kurulu üyesi olan Klein geçtiğimiz ekim ayında kendi butik yatırım danışmanlığı firması ve Credit Suisse’in sermaye piyasaları birimini birleştirerek tarihi First Boston markası altında yeni bir yatırım bankası oluşturmayı müzakere etmişti. Anlaşmaya göre Klein oluşturulacak yeni bankanın azınlık hissesine sahip olacaktı ve hisselerin çoğunluğu Credit Suisse’e ait olacaktı.

Banka karşılığında ise Credit Suisse M Klein & Company’i 175 milyon dolara satın almayı kabul etti ve Klein’a yatırım bankasını yeniden yapılandırması konusunda danışmanlık yapması için 10 milyon dolarlık bireysel ödeme daha yaptı.

FT’nin haberine göre UBS sözleşmeyi mümkün olan en ucuz şekilde nasıl geçersiz kılınacağının yollarını aramak için hukuk birimini görevlendirdi. Hukuk ekibi anlaşmanın bozulmasıyla özellikle Klein’a ödenmesi gereken ücret üzerinde pazarlık yapılıp yapılamayacağını veya ödemenin azaltılıp azaltılamayacağını araştırıyor. Ancak FT kaynaklarına göre maliyetler düşürülmese dahi anlaşmanın iptal edilmesinin maliyeti çok önemli bir miktar olmayacak.

Klein'a yakın bir kaynak, planın aynı şartlarda devam edebileceğinden "ciddi şekilde şüphe duyduklarını" belirtiyor. Zira ana şirketin ortadan kalkmasıyla birlikte "First Boston, olması gerektiği gibi" bir butik yatırım bankası olamayacak.

Aynı kaynak, Klein'ın her zaman Credit Suisse hissedarlarının çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini ve birleşmenin duyurulmasından hemen sonra UBS ile iletişime geçerek yeni bir First Boston oluşturma hedefinin devam etmeyebileceği konusunu anladığını ilettiğini belirtiyor.

First Boston'ın stratejisinin kritik bir kısmı, Credit Suisse'in servet yönetimi ve ticaret operasyonları ile yakın bir ortaklığı olmasıydı. Klein’a yakın haber kaynağı, aynı planın UBS'in yönetimi altında devam etmesinin muhtemel olmadığını söyledi.

Aynı kişi Credit Suisse’in denklemden çıkarılmasının ardından, First Boston’ın artık ana şirketinden sermaye alamayacağını veya devredilen personele özkaynak dağıtamayacak hale geldiğini de sözlerine eklediler.

Klein’ın sözcüsü, UBS ve Credit Suisse konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Klein'ın Wall Street'te CEO olma hayali başka bahara kaldı

2008’de Citigroup’tan ayrılan Klein söz konusu anlaşmayla Wall Street’te yüksek profilli bir işletmeyi yürütme tutkusunu yerin getirmeyi hedefliyordu. Eski Citigroup CEO’su Sandy Weill'in çırağı olan 59 yaşındaki yatırım bankacısı, bir zamanlar Wall Street devinin başına geçmeye aday olarak gösteriliyordu.

Klein, 45 çalışanı olan M Klein & Co'yu kurduktan sonra, büyük yatırım işlemlerinde CEO’lara, şirketlere ve hükümetlere danışmanlık yapmaya devam etti. Yatırım bankacısı Suudi Arabistan’a yakın bir figür olarak biliniyor. Klein devlet petrol şirketi Saudi Aramco'nun ilk halka arzı da dahil olmak üzere birçok önemli konuda Suudi Arabistan makamlarının danışmanı oldu.

Tecrübeli bankacının First Boston anlaşmasına dair şüpheler satın alım öncesinde Credit Suisse tarafında da seslendiriliyordu. Eski bir Credit Suisse hissedarı Harris Associates, Klein ile yapılan anlaşmanın şartları hakkında sert sorular sormuştu. Harris Associates Klein’ın son dört yıldır bankanın yönetim kurulunda olduğuna dikkat çekmiş ve olası çıkar çatışmalarına işaret etmişti.

Credit Suisse çalışanları şokta

 

Credit Suisse UBS’le nasıl değişecek?

 

Credit Suisse’ten ‘süper butik’ yatırım bankası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)