BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse UBS’le nasıl değişecek?----

Credit Suisse UBS’le nasıl değişecek?

Credit Suisse UBS’le nasıl değişecek?
20 Mart 2023 - 15:22 www.finansgundem.com

İsviçre bankası Credit Suisse’in UBS’e satılmadan önce yatırım bankacılığı biriminde köklü değişiklikler planlıyordu. UBS yöneticileri ise bu planları rafa kaldıracak çok daha muhafazakar bir bankacılık anlayışı hedefliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İki İsviçreli yatırım bankası UBS ve Credit Suisse geçtiğimiz gün tarihi bir ortaklığa imza attı. Bankacılık krizinin altında kalan Credit Suisse rakibi UBS tarafından 3 milyar franklık bir anlaşmayla satın alındı. UBS’in Credit Suisse’e yönelik planları ise bankanın risk ağırlıklı kültürünü topyekûn değiştirecek nitelikte.

Financial News’in haberine göre, UBS Yönetim Kurulu Başkanı Colm Kelleher, küresel finans için sistematik önemi olan iki kurum arasındaki dönüm noktası niteliğindeki birleşmeyi duyuran bir basın toplantısı sırasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kelleher, “Çok spesifik olmama izin verin. UBS, Credit Suisse'in yatırım bankasını küçültmeyi ve muhafazakar risk kültürümüzle uyumlu hale getirmeyi planlıyor. Birleşik yatırım bankacılığı işletmesinin zaman içinde grubun risk ağırlıklı varlıklarının %25'inden fazlasını oluşturmaması amaçlanıyor” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Credit Suisse’in yatırım bankası birimi son iki yıldır skandalların merkezinde yer alıyor. Birim, aile yatırım firması geçen yıl Archegos Capital’ın iflası nedeniyle geçen 5,5 milyar dolar zarar etmişti. Credit Suisse Kasım 2021’de yatırım bankası birimini kapatmış ve eski yönetim kurulu başkanı António Horta-Osório liderliğinde 3 milyar dolarlık sermayeyi sildi.

Bir yıldan kısa bir süre sonra açıklanan son revizyon paketinde ise Credit Suisse, büyük ölçüde yatırım bankasından gelen risk ağırlıklı varlıklardan 35 milyar frank küçülteceğini ve bu varlıkları danışmanlık birimini CS First Boston adlı yeni bir bölüme dönüştüreceğini açıkladı.

CS First Boston hayaline ne olacak?

Credit Suisse'in yatırım bankasını küçültme planlarına rağmen, hâlâ risk ağırlıklı 74 milyar franklık varlığa sahipti. Bu 2022 sonu itibariyle Credit Suisse'deki toplam varlıkların neredeyse üçte birine işaret ediyor.

Keleher analistlere yaptığı açıklamada, “Credit Suisse'in alım satım operasyonlarını riskten arındırmayı ve küçültmeyi amaçlıyoruz. Bu işlemlerin çoğunluğunu merkeze bağlı olmayan ayrı bir birimden yöneteceğiz" denildi.

UBS CEO’su Ralph Hamers, analistlere yaptığı açıklamada Credit Suisse’le ilgili "asıl zorluğun yatırım bankacılığı faaliyetlerinin azaltılması" olduğunu söyledi.

CEO "Bu yatırım bankasını da kendi yatırım bankamızı yeniden odakladığımız şekilde yeniden odaklanmamız gerçekten önemli" dedi.

Bu arada, CS First Boston'ın kaderi belirsizliğini koruyor. UBS yöneticileri 19 Mart'ta analistlere bu konuyla ilgili net bir cevap vermedi.

Eski bir Citigroup sözleşme bankacısı ve Credit Suisse yönetim kurulu üyesi olan Michael Klein, Credit Suisse'in yatırım bankacılığı işini CS First Boston adlı ayrı bir birime dönüştürmek için ekim ayında açıklanan bir plan hazırlamıştı. Yöneticiler, Credit Suisse'in anlaşma uzmanlarının bir tür "süper butik" yatırım bankası için çalışıyor olmasının "heyecan verici" olabileceğinden bahsediyordu.

Klein'ın bu stratejinin merkezinde yer alıyordu ve yeni girişimde 100'e kadar kıdemli Credit Suisse anlaşma uzmanı ve üst düzey yöneticiyle sermayenin %20'sini kullanmayı planladığı bildirilmişti. Ancak Klein aynı zamanda yatırımcı arıyordu. Credit Suisse CEO’su Ulrich Körner, 14 Mart'taki bir sektör konferansında, 2025 yılına yeni yatırım bankasının ilk halka arzını beklediğini söylemişti.

Klein, şubat ayında bankacılığın Credit Suisse’in Amerika operasyonunun başkanı ve CS First Boston'un CEO'su olarak atandı. Bankacıya ayrıca yeni butik yatırım bankası projesine danışmanlık yapmak için 10 milyon dolarlık bir ücretin alacaktı. Klein’ın butik yatırım firması Michael Klein & Co için dönüştürülebilir tahviller üzerinden 175 milyon dolar teklif edildi.

Ancak Kelleher'in yorumları, Credit Suisse’in yeni yönetiminin sözleşme bankasını ele geçirmek için çok az iştahı olduğunu gösteriyor. UBS'in "Credit Suisse'in yatırım bankacılığı bölümünü aşağı çekeceğini, zira UBS'in kendisinin de sermaye kaynaklı modelde bir yatırım bankasına sahip olduğunu" söyledi.

UBS CEO’su Hamers, Credit Suisse'in yatırım bankacılığı biriminin ABD'de, özellikle de teknoloji alanında genişlemesine yardımcı olabileceğini söyledi. Hamers "Araştırma tarafında ve ABD'deki bankacılık tarafında bazı boşluklar var. Bu satın alma ile büyüme planlarımızın bir kısmını gerçekten hızlandırabiliriz” dedi.

Credit Suisse'in Başkanı Axel Lehmann ve CEO Körner tarafından personele gönderilen bir notta, birleşmenin çalışanlara "müşteriler ve günlük çalışma operasyonları üzerinde ani bir etkisi olmayacağı" belirtildi. Notta, tüm çalışanların ertesi gün işe gelmesinin ve işletmenin çalışmaya devam etmesinin beklendiği de eklendi.

İsviçre'den Credit Suisse'e 259 milyar euroluk destek

 

UBS Başkanı'ndan tarihi itiraf

 

UBS’in Credit Suisse’i devralması yatırımcılar için neden önemli?

 

Credit Suisse hisseleri yüzde 62 düştü

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)