BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriFintekler dolandırıcılığın kapısını mı araladı?----

Fintekler dolandırıcılığın kapısını mı araladı?

Fintekler dolandırıcılığın kapısını mı araladı?
18 Ağustos 2021 - 16:02 www.finansgundem.com

Fintek şirketleri korona virüs döneminde verdiği krediler nedeniyle büyük bir dolandırıcılık sorunuyla karşı karşıya. Fintekler geniş kapsamlı dolandırıcılığın ve vergi mükelleflerinin parasının kötüye kullanılmasının kapısını açmış olabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fintek şirketleri, korona virüs pandemisi sürecinde darbe alan küçük işletmelere hızlı bir şekilde hükümet tarafından da desteklenen krediler sağladı. Ancak teknoloji tabalı bu şirketler aynı zamanda geniş kapsamlı dolandırıcılığın ve vergi mükelleflerinin parasının kötüye kullanılmasının kapısını aralamış olabilir. Fintek şirketleri, salı günü yayınlanan bir araştırmaya göre 780 milyar dolarlık Maaş Koruma Programı (PPP) kapsamında “oldukça şüpheli” krediler vermiş olabilir.

En şüpheli kredi oranına sahip 10 PPP kredisi sağlayıcısı şirketin dokuzu finteklerden oluşuyor. Geri kalan bir şirket de fintek şirketlerine benzer bir şekilde faaliyet gösteriyor. Uviversity of Texas tarafından yapılan araştırmada, toplam değeri 76,3 milyar doları bulan 18,8 milyon PPP kredisinin şüpheli konumda olduğu ortaya çıktı. Rapor düzenlemelerde bulunan boşluklara ve şüpheli kredilerin verilmesini sağlayan uygulama eksikliklerine dikkat çekti. Araştırmacılar, “bu bulgular düşük denetim ve kredi alanlara yeterli miktarda yaptırım uygulanmamasının büyük maliyetinin altını çiziyor” dedi.

‘Görmezden gelindi'

Rapora göre PPP kredisi sağlayan en büyük üç fintek şirketi Cross River, Capital Plus ve Harvest yüksek oranda hatalı raporlama uygulamalarına sahip. Aynı zamanda bu şirketlerin her biri ücretlerin işlemleri sürecinde 900 milyonun üzerinde gelir sağladı. Araştırmacılar şüpheli krediler veren fintek şirketlerinin sayısının, bu uygulamanın görmezden gelindiğine işaret ettiğini söyledi. Cross River, Capital Plus ve Harvest CNN’in sorularına yanıt vermedi.

Fintek şirketlerini temsil eden sektör grubu Financial Technology Association, fintek şirketlerinin pandemi döneminde oynadığı rolün önemli olduğunu savundu. Sektör grubunun CEO’su Penny Lee, “hükümetin dönüşen yönetmelikleri ve uygunsuz sistemlere rağmen finansal teknoloji şirketleri PPP programının hedefini uyguladı ve düzenleyicilerin standartlarına uyumlu bir süreç yürüttü” dedi. Açıklamasının devamında, fintek şirketlerinin pandemi sürecinde yüz binlerce küçük işletmeyi kurtardığının altını çizdi ve aynı zamanda geleneksel kredi kurumlarını da suçladı. Lee, “küçük işletmeler zorluk çekerken birçok büyük ve geleneksel finansal kurum, bu şirketlere kredi sağlamayı reddetti” dedi.

finansgundem.com'un derlediği bilglere göre fintek şirketleri kredi hizmeti sağlama sürecinde dijital teknolojiyi kullanıyor ve fiziki banka şubeleri kullanmıyor.

Bu yeni modelde kredi başvuruları değerlendirilirken algoritmalar kullanılıyor ve zaman zaman geleneksel bankaların kullandığı güçlü uyum prosedürleri yer almıyor. Fintek şirketleri aynı zamanda düzenleyicilerin denetimiyle de daha seyrek karşı karşıya kalıyor. Araştırmanın yazarlarından Sam Kruger, “hükümet destekli kredilere hızlı ve kolay erişim ile kötüye kullanım potansiyeli arasında bir ilişki bulunuyor” dedi.

Araştırmaya göre raporlama alanında en başarılı fintek şirketleri Square ve Intuit oldu. Araştırmada, “online krediler kendi başına sorun teşkil etmiyor” dendi. Devamında, “Square ve Intuit’i ayıran unsurlardan bir tanesi müşterileriyle birçok başka finansal hizmet nedeniyle mevcut ilişkilerinin bulunması” ifadesi kullanıldı.

PPP kredileriyle lüks arabalar ve mücevher alındı

Pandemi ortaya çıktığında, 2020’nin mart ayında oluşturulan PPP programı kapsamında toplamda 800 milyar dolarlık 11 milyonun üzerinde kredi sağlandı. Devlet, kredi sahibinin belirli bir miktarı çalışanlarına ödemesi şartıyla af sözü verdi. ABD’li yetkililer kredi programını kötüye kullanan birçok kişiyi tespit etti. Programın başlamasından bu yana ABD Adalet Bakanlığı 70’in üzerinde davada 100’ün üzerinde kişiyi cezaya çarptırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada PPP fonları kullanılarak elde edilen nakit paranın 65 milyon dolarının ele geçirildiği söylendi. Aynı zamanda program kapsamında alınan kredilerle satın alınan emlak ve lüks tüketim ürünlerine de el kondu.

63 milyon sterlinlik ‘şirket sırrı’ skandalı

 

Kripto şirketinden kendisini hackleyen bilgisayar korsanlarına iş teklifi

 

İngiltere zengin bankacıları Avrupa’ya kaptırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)