BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatFaizler düştü, Ruslar sigortayı keşfetti----

Faizler düştü, Ruslar sigortayı keşfetti

Faizler düştü, Ruslar sigortayı keşfetti
07 Mart 2021 - 11:43 www.finansgundem.com

Mevduat faizlerindeki düşüş nedeniyle alternatif yatırım araçlarına yönelen Ruslar, birikimli hayat sigortasına yöneldi. Merkez Bankası ise bu tablodan dolayı endişeli

2020 yılında, banka ve sigorta şirketleri tarafından sunulan birikimli hayat sigortası ürünlerine ödenen primler dörtte bir arttı. Aynı zamanda geleceğe yatırım olanağı içeren bu ürünlerin satışları, düşen mevduat oranları karşısında piyasayı büyüten faktörlerden biri haline geldi.

Rusya Merkez Bankası’nın hazırladığı raporda, birikimli hayat sigortasına başvuranlardan toplanan toplam prim miktarı, 2019’a göre yüzde 4,1 artarak 1,5 trilyon rubleyi aştı. 2019’da primlerdeki artış yüzde 0 olarak kaydedilmişti.

Merkez Bankası, geçtiğimiz yıl sigorta şirketlerinin satışlarındaki büyümenin itici güçlerinden birinin birikimli hayat sigortası olduğunu belirtti. Özellikle Prim İadeli Hayat Sigortası ürünlerinin ileride ek gelire sahip olmak isteyenlerin ilgisini çektiğine vurgu yapıldı.

Banka uzmanlarına göre, mevduat faizlerinin düşmesinden dolayı, vatandaşların aktif olarak alternatif, potansiyel karlılığı bulunan yatırım araçları aramaya başladığı, bankaların da birikimli hayat sigortası ürünlerini başarılı bir şekilde satmasına yol açıyor. Bunun sonucunda 2020 yılında, birikimli hayat sigortası prim ödemelerinin hacmi dörtte bir artarak 136,9 milyar rubleye ulaştığı hesaplandı. Ayrıca diğer ürünlere göre daha karmaşık olan yatırımlı hayat sigortası, Merkez bankası tarafından daha katı bir şekilde denetleniyor. 2019’da Merkez Bankasının yatırımlı hayat sigortaları satışlarına getirdiği katı mevzuat esasları bulunuyor.

MERKEZ BANKASI KAYGILI
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sergei Shvetsov gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’daki hayat sigortası ürünlerini “bulanık ürün” olarak nitelendirmişti. Shevtsov,“ Bu ürünü sunan sigorta şirketleri genç ve henüz güvenilir sicile sahip değil ama müşterilerini aldatarak yanlış beklentiler yaratıyorlar” açıklamasında bulunmuştu.

Uzmanlar, bu tür mevduatların, Mevduat Sigorta Fonu (ACB) tarafından sigorta kapsamı dışında olmasından dolayı risk içerdiği, aynı zamanda vade sonu gelirlerin de garanti edilmediğini ifade etti.
Bu ürünlere başvuran müşterilerin neredeyse dörtte üçünden şikayet aldıklarını da vurgulayan Merkez Bankası uzmanları, benzer hayat sigortası ürünlerinde mevzuatı değiştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

SAĞLIK SİGORTASINA TALEP AZALDI

Merkez Bankası raporlarında, krizin sürecinde birçok şirket, gönüllü sağlık sigortası için ayırdıkları bütçeleri kısmaya başlarken, müşterilerin de ek sağlık sigortalarına ilgisi azaldı. 2020 yılında yeni bireysel DMS poliçe sayısı yüzde 42,6 oranında azalırken, kurumsal DMS poliçe satışları da yüzde 7,7 düştü.

Öte yandan 2020’de zorunlu trafik sigortası (OSAGO) pazarı büyümeye başladı. Prim hacimleri yüzde 3 artışla 220,3 milyar rubleye ulaştı. Aynı zamanda artan ortalama sigorta primi ücretleriyle (5,5 bin ruble) birlikte sigorta şirketlerinin ödeme limitleri de yaklaşık yüzde 3,1 arttı.

Geçen yılın sonunda, Rus sigorta şirketlerinin karı 247,5 milyar ruble olarak gerçekleşti. Aynı zamanda sigorta sektörünün yüzde 84’lük oranı, kar kaydetti. 2019’da ise sigorta sektöründeki büyüme oranları yüzde 0,04 ile sembolik olarak kalmıştı.

Sigorta hilesiyle bankaları dolandırdılar

Finans sektöründe yeni dönem başladı

ABD'de tüketici kredilerinde beklenmedik gelişme

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)