BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatErken emeklilik hevesi hayatları mahvediyor----

Erken emeklilik hevesi hayatları mahvediyor

Erken emeklilik hevesi hayatları mahvediyor
11 Eylül 2023 - 17:27 www.finansgundem.com

Son dönemin popüler yatırımlarından FIRE akımına uyanlar yanlış bir tercih yaptıklarını fark ediyor. Zira erken yaşta emekli olmak için tahmin edilenden çok daha büyük bir birikim sağlanması gerekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son on yıldır İngilizce kısaltması FIRE olan ‘Finans Bağımsızlık Erken Emeklilik” akımı birçok blog yazarı ve sosyal medyadaki ‘influencer’ kesimi tarafından sıklıkla dile getiriliyordu. Bu yöntemde yatırımcılara çalışma hayatı boyunca olabildiğince harcamaları azaltmak ve mümkün olan en agresif şekilde emeklilik yatırımı yapmak öneriliyordu. Bu sayede yatırımcılar erken yaşta çalışmayı bırakıp hayatın ve iyi yaşamanın tadını çıkarabilecek kadar zengin olabilecekti.

Ancak şimdilerde bu yatırım tavsiyeleri eleştirilerin odağına yerleşti. MarketWatch’un haberinde Brett Arends finansal bağımsızlık ve erken emeklilik kavramlarının birbirlerinden çok farklı olduğunu belirtiyor.

FIRE akımına ayak uyduran bir Reddit yazarı sosyal medya platformunda şu ifadelere yer veriyor:

“Uzun yıllar boyunca FIRE için yoğun bir yatırım yaptım ve zirve dönemlerimde %70 tasarruf ettim. Ancak üç yıl boyunca arkadaşlarımla ve ailemle geçireceğim zamanı kaçırdıktan, para biriktirmek için kişisel hayatımı erteledikten sonra sadece latte almaktan vazgeçmenin ötesinde büyük bir fedakarlık yaptığımı fark ediyorum. Bu yılda devam etmeyi, portföyüme yüzde X daha eklemek ve bir yıl önce emekli olmak için yapabileceğim en zor işleri yapmayı haklı çıkaramıyorum. Artık umurumda bile değil.”

Reddit yazarı FIRE seçeneğinden vazgeçse de Amerikan bireysel emeklilik sistemi olan 401 (k) yatırımlarını bırakmamış: “Sanırım 401 (k) aracılığıyla emekliliğe katkıda bulunmanın yanı sıra başka bir şey yapmayacağım. Geleneksel emeklilik yaşıma kadar neredeyse 27 yılım var. Sadece buna razı olacağım ve hayatın tadını çıkarmaya çalışacağım. Nasıl daha rahat bir hayata sahip olabileceğimi anladım ve gelecek yıllarda bunu yapmak için adım atacağım.”

Habere göre Reddit yazarı emeklilik için biriktirdiği yatırımı çalıştırmaya devam edeceğini ama hayatını daha iyi yaşamak için kullanacağını yazıyor: 

“Bu noktadan sonra hayatımın geri kalanında gerçekten çalışmayı bekliyorum. İşsiz kaldığım zamanlar hiç de rahatlatıcı değildi. Aksine iç karartıcıydı. Sıkıldım ve işe yaramaz hissettim. Çalışmayı ve toplum için yararlı bir şeyler yapmayı seviyorum. Birikimlerim sayesinde de maaşımdaki indirimi göze alabilirim ve FIRE için ne kadar para biriktireceğimi düşünmeden bir meslek seçebilirim.”

Arends finansal bağımsızlık kavramının FIRE hareketi öncesinde farklı bir şekilde değerlendirildiğini belirtiyor. Zira bu kavrama göre, çalışanların sahip olduğu miktar hoşnutsuz bir durumla karşılaştıklarında kapıyı çekip çıkabilme imkanı sağlayabildiği ölçüde bireyler özgür hissedebilirdi.

Finansal bağımsızlık çalışanları sözde tiranlardan, bürokratlardan ve kötü patronlardan özgür bırakan, hayallerinizin peşinden gitmenizi sağlayan miktardı.

Arnends ise bu miktarın ne kadar olduğunu soruyor: “Herkesin yaşına ve onları beslemek güvende ve mutlu tutmak için ne tür bir gelire ihtiyaç duyduğuna bağlı olarak kafasında farklı bir rakam olacaktır.” Haberde yer alan eski FIRE yatırımcısı 30’lu yaşlarının sonunda olduğunu ve 27 yıl sonra ‘normal emeklilik yaşında’ emekli olacağını ve şu anda evi olmamasına karşın 960.000 dolarlık birikimi olduğunu belirtiyor.

Emeklilik birikimi yaşında güzel

Borsa yazarına göre bu yaşlarda bu miktarda bir parayla emeklilik için daha fazla biriktirmesi gerekmiyor. Zira küresel hisse senetlerinden elde edilen uzun vadeli ortalama reel getiri %5 civarındadır. Enflasyon korumalı ABD Hazinesi tahvilleri ise şu anda yaklaşık %2 reel getiri sağlıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu reel getiri kavramı enflasyonun hesaba katılması ve toplam getiriden enflasyon etkisinin çıkarılması anlamını taşıyor.

Arends’e göre FIRE yatırımcısının şu anda düşük riskli hisse senetlerinde %60’ ve ABD Hazine tahvillerinde %40 olarak çeşitlendireceği bir hisse senedi portföyünde ortalama %3,8 reel getiri sağlaması mümkün. Söz konusu miktar bugün 960.000 dolar ise 27 yıl içerisinde bugünün parasıyla 2,6 milyon dolar olacaktır.

65 yaşında bir erkek için bu para anında yıllık gelire dönüştürülürse Reddit kullanıcısı ayda 16.600 dolar getiri elde etmek için yeterli miktara sahiptir.

Öte yandan 960.000 dolar bugün hayatı idame ettirmek için yeterli değil. 30’lu yaşlarındaki biri için bu miktar yıllık gelire dönüştürüldüğünde ayda sadece 4.500 dolar anlamına geliyor. Bu da geliri enflasyona endekslenemeyen ABD’de ev sahibi olmayan biri için oldukça zor bir durum.

ABD’de ev sahibi olmak için oldukça kötü bir dönem. Geçtiğimiz yıllarda ABD Merkez Bankası (FED) para politika faizlerini sıfıra yakın tutarken ev alanlar %2,5 veya %3 gibi uygun mortgage faizleri üzerinden uzun vadeli kredi taksitlerini ödeyebiliyor. Ancak bugünse artan faizler konut alımlarını çok daha pahalı hale getirdi. S&P Case-Shiller ABD Ulusal Konut Fiyatları Endeksi %50’den fazla arttı ve şu anda konutların satın alınabilirlik oranları 2007’deki konut balonunun zirvesinden dahi daha kötü. Arends ne ev satın almak ne de ev kiralamak için doğru bir zaman olduğunun altını çiziyor.

ABD’li BES yatırımcıları fonlarından bihaber

 

Cem Yılmaz’ın emekli maaşı ne kadar?

 

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)