BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatABD’li BES yatırımcıları fonlarından bihaber----

ABD’li BES yatırımcıları fonlarından bihaber

ABD’li BES yatırımcıları fonlarından bihaber
08 Eylül 2023 - 13:33 www.finansgundem.com

Amerikan bireysel emeklilik sistemi 401 (k) yatırımcılarının yarısına yakını fonlarının nerede işlem gördüğünü bilmiyor. Üstelik finans uzmanlarına göre bu kötü bir şey değil

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bireysel emeklilik yatırımları (BES) doğru bir yatırım stratejisiyle bireylere emeklilik yıllarında güçlü bir getiri oranına ulaşma imkanı sağlayabilir. Bununla birlikte CNBC’nin haberine göre ABD’deki bireysel emeklilik sistemi olan 401 (k) yatırımcılarının %46’sı işyerlerindeki emeklilik planının nereye yatırım yaptığını bilmiyor. Üstelik mali danışmanlara göre bu durum gerçekten de kötü bir haber anlamına gelmeyebilir.

Söz konusu durumun nedeni 401 (k) planı sunan işverenlerin çoğunun çalışanlarını bu sisteme otomatik olarak dahil etmesi. Sistemde işçiler adına maaştan ne kadar katkıda bulunacağına ve bu fonların nasıl yatıracağına işverenler karar veriyor. Çalışanlarsa eğer isterlerse bu sistemden çıkabiliyor veya yatırım yapılan fonları kendi isteklerine göre değiştirebiliyor. Gerçekte ise çalışanların emeklilik fonlarını büyük oranda hedef tarih odaklı ve iyi çeşitlendirilmiş bir portföyde korunuyor.

Diğer bir deyişle 401 (k) yatırımcıları paralarının nerede değerlendiğini bilmeseler de hatta fon yatırımları hakkında hiçbir bilgi sahibi olmasalar da uzmanlara göre makul bir birikim stratejileri izlemeleri muhtemel. Üstelik söz konusu çalışanların herhangi bir yatırım uzmanlığı olmadığı da düşünüldüğünde, yatırımlarının tahsisi ve çeşitlendirilmesi muhtemelen fon yönetimlerinin sorumluluklarını kendileri halinde elde edebilecekleri getiriden dahi daha yüksek.

Florida merkezli yatırım firması Fort Lauderdale’in Yeminli Mali Müşaviri Sean Deviney, “Bu durumu kötü bir şey olarak görmüyorum. Gelecekteki gelir ihtiyaçlarına göre birikim yapmak onlar için en iyisi. İşveren portföyüyle eşleşme sağlamak çalışanların yararınadır” ifadelerine yer verdi.

CNBC anketi 401 (k) yatırımcısı olan 1.673 Amerikalı yetişkinin katılımıyla gerçekleştirildi.

401 (k) planlarının çoğunluğu otomatik başlatılıyor

ABD emeklilik sisteminin merkezinde bulunan 401 (k) planları her zaman için otomatik başlatılmıyordu. 2006 yılında Emeklilik Koruma Yasası’nın kabul edilmesinden sonra işverenlerin çalışanlarını sisteme otomatik olarak dahil etmesi kolaylaştı.

Aynı zamanda servet danışmanlığı firması Provenance Wealth Advisors’ın genel müdürü olan Deviney yirmi yıl öncesine kadar ABD’deki emeklilik sisteminin alarm verecek durumda olduğunu söyledi.

Ticaret grubu Plan Sponsor Council of America’nın (PSCA) araştırmasına göre 401 (k) planına sponsor olan işverenlerin neredeyse %59’u otomatik katılım şartlarını kullanıyor. Bu oran 2012’de ise %47’ydi.

Davranışsal finans açısından da otomatik kaydın önemli avantajları bulunuyor. Zira çalışanların erteleme veya başka bir nedeni göstererek sisteme dahil olmamaları ihtimaline karşı emeklilik sistemlerine otomatik kaydolmaları sisteme dahil olmaları için bir “dürtme” mekanizması sağlıyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi Renaissance Benefit’in Genel Müdürü ve Kurucusu Ellen Lander, “Atalet içerisinde yaşayan insanlardan bahsediyoruz. Otomatik olarak dahil olur ve bir hedef tarih fonuna otomatik olarak kaydolurlarsa bu muhtemelen onlar için verilen en iyi kararlardan biri olacaktır” ifadelerine yer verdi.

PSCA verilerine göre 401 (k) planı kullananların %87’si hedef tarihli yatırım fonlarını varsayılan yatırım seçeneği olarak kullanıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu fonlar yatırımcıların belirli bir hedef tarihe kadar daha önceden belirlenen bir miktarda getiri sağlamasını amaçlıyor. Bunun için fonların başlangıç yıllarındaki risk duyarlılığı daha yüksek olurken hedef tarihe yaklaştıkça fonun korumacı prensipleri artıyor. Bu sayede elde edilen getirinin korunması ve özellikle emeklilik yatırımcılarının birikimlerinin riskli piyasa koşullarından hasar almaması hedefleniyor.

Hedef tarihli fonlar 401 (k) yatırımcıları için şimdiden en popüler tercih haline geldi. Cerulli Associates verilerine göre bu fonlar 2021 yılında 401 (k) katkılarının %60’ını bünyesinde topladı. Yatırım firması 2027 yılında kadar hedef tarihli fonların payının %66’ya kadar yükselebileceğini hesaplıyor.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi geliyor

 

Emekliye ilave zam geliyor

 

Fransa'da tartışmalı emeklilik yasası resmileşti

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)