BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDisiplinli olmanın 6 yolu----

Disiplinli olmanın 6 yolu

Disiplinli olmanın 6 yolu
29 Aralık 2023 - 18:03 www.finansgundem.com

Disiplinle mücadele etmek, ilerleme ve kendini geliştirme arayışında olan birçok kişi için sinir bozucu derecede yaygın bir engeldir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Disiplinli olmanın başarı ve mutluluğu getirdiği bilimsel anlamda da kanıtlanmış olsa da, bunu başarabilmek oldukça yıpratıcı olabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, kararlı niyetlere rağmen, daha iyi  çalışma alışkanlıkları geliştirmeye yönelik kararların çoğu kısa sürede boşa çıkar. Kaçınma eğilimlerinden ve karar verme yorgunluğundan kaynaklanan irade kaybı, tutarlı rutinler oluşturmayı zorlaştırır.

Bununla birlikte, motivasyon ve takip, öz kontrolü engelleyen altta yatan nedenleri anlayarak ve bu tür engelleri aşmak için araştırma destekli stratejilerle eşleştirilerek mümkündür. Amaca yönelik yapıların, tetikleyicilerin ve ölçümlerin uygulanması, odağı, hedeflenen hedeflere yönlendirir. Hesap verebilirlik ve alışılmış kalıplar oluşturmak, üretken davranışları daha da kökleştirir. Öz disiplini güçlendirmeye yönelik bu kanıta dayalı teknikler, sabırla birleştiğinde, arzu edilen hedeflere ulaşılmasına yardımcı olabilir.

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, disiplinli olmanın neden bu kadar zor edinilen bir beceri olduğuna odaklanıyor ve bunu başarmak için yapılması gerekenleri sıralıyor.

Öz disiplin geliştirmek neden bu kadar zorlu bir süreçtir?

Öz disiplin, daha uzun vadeli tatmin için anlık tatminden vazgeçmeyi gerektirir. Bu, temel biyolojik donanımımıza aykırı bir beceridir. Beynimiz, anlık ödüllere ve hızlı dopamin vuruşlarına öncelik verecek şekilde gelişmiştir. Bu, avlanma, toplayıcılık ve üreme gibi erken dönem insanın hayatta kalma davranışlarını motive etmede işe yaramıştır. Bununla birlikte, sürekli ilgi ve teşvik arayışı, modern dünyada sürekli odaklanma ve öz kontrol kapasitemizi aşındırır. Sosyal medya gibi teknolojiler dopamin ödül sistemimizi silah haline getirerek disiplinli çalışmayı daha da sıkıcı hale getiriyor. Bu kadar derinlere kök salmış içgüdülerin üstesinden gelmek de bu nedenle kolay bir iş değildir.

Beynimiz anlık tatmin için yapılandırılmıştır

Bilim insanları, beynimizdeki, ödüllere yönelik motivasyonumuzu yönlendiren spesifik nörolojik alanların yerini tespit etti. Maalesef bu yapılar ideallerden ziyade dürtülere yöneliktir. Bir görev sıkıcı olduğunda, ilkel beyinlerimiz çaba harcamaktan kaçınmaya çalışır, oysa teşvik edici hedefler başarı ihtiyacımızı aydınlatır. Bu, gecikmiş tatmini oldukça zorlaştırır. Disiplinli alışkanlıklar yoluyla yeni sinir kalıpları oluşturmak ise bu zaafı telafi etmeye yardımcı olabilir ancak altta yatan biyolojimiz bizi yine de hızlı ve kolay yolu seçmeye çeker.

Net önceliklerin ve rotanın eksikliği

Öz disiplinle ilgili mücadeleler aynı zamanda amaçlarımız ve önceliklerimiz konusundaki belirsizlikten de kaynaklanır. İdeal sonuçlar konusunda aktif olarak netlikten yoksun olduğunuzda dikkatinizin dağılmasına direnmek zordur. Bulanık hedefler, yönlendirilmiş çaba yerine, felce uğratan bunalmaya yol açar.

Belirsizlik, ertelemeyi rasyonelleştirmeyi de kolaylaştırır. Disiplin, odaklanmış yönsel gerilim gerektirir; bunlar, önceliklerinizin net bir şekilde anlaşılması, belirli hedeflerin vizyonu ve ilerlemeyi ölçmek için tanımlanmış ölçümler olarak sıralanabilir. Bu rehberler olmadan motivasyon akışımız hızla daha erişilebilir noktalara dağılır.

Erteleme ve kaçınma sorunları

Hedefler basit görünse bile, bazı görevlerin getirdiği rahatsızlık, öz disiplin yerine kaçınma içgüdülerimizin harekete geçmesine neden olur. Zor kararlar vermek veya zor konuşmalar yapmak gibi eylemleri ertelemek, kısa vadeli acıları önler ancak daha sonraki süreçte daha ciddi sorunlara neden olur.

Olumsuz uyaranlardan kaçmanın duygusal çekiciliği çoğu zaman mantıksal sistemlerimizi geçersiz kılar. Hiçbir şeyin yeterince makul görünmediği mükemmeliyetçilik veya görevin tamamlanmasını neyin oluşturduğuna dair belirsizlik gibi faktörler, yalnızca rasyonelleştirilmiş gecikmeyi daha da kötüleştirir.

Rutinleri ve sistemleri yapılandıramamak

Araştırmalar, aynı zamanda tutarlı yapıların öz kontrol ve disipline yardımcı olmada oynadığı rolü de vurgular. Belirsiz süreçlere sahip olmak, her seçeneği ve istisnayı tartarak zihinsel enerjinizi tüketmeniz anlamına gelir. Bu karar yorgunluğu, takip sürecine ağır bir zarar verir. Dış yapı, motivasyonu artırmak için bu yükü hafifletmeye yardımcı olur. Davranışlar, belirlenmiş tetikleyiciler, programlar, şablonlar veya kontrol listeleri şeklinde sistemleştirildiğinde, sürekli kendinizden şüphe etmek veya tartışmak yerine otomatik alışkanlıklara güvenir hale gelebilirsiniz.

6 adımda daha iyi bir öz disiplin

Öz disiplin mücadelelerinin temel nedenlerini belirlemek, zorlukları açıklamaya yardımcı olsa da kritik soru şudur: “Neyi geliştirebiliriz? En önemli şeylere yönelik disiplinli eylemi desteklemek için beynimizi nasıl yeniden yapılandırabiliriz?”

İyi haber şu ki, öz disiplinin neredeyse tüm yönleri, amaçlı çabalarla daha da güçlenebilir. Aşağıdaki stratejilerin uygulanması, içsel motivasyon ve başarıya yönelik becerilerin bir çerçevesini oluşturabilir.

Spesifik ve ölçülebilir hedefler belirleyin

Öncelikle hedeflerinizi netleştirin ve bunları yazıya dökün. Disiplin geliştirmek istediğiniz en kritik alanlarla ilgili belirli hedefleri belgeleyin. Sayısal ölçümler ve son tarihler eklemek netlik elde etmenizi sağlayabilir.

Örneğin, gelecek üç ay boyunca haftada üç gün, her seansta 40 dakika kuvvet antrenmanı rutinine sadık kalın. Böyle bir hedef belirleme, karşılaştırmalara göre ilerlemeyi izlerken belirsizliği ortadan kaldırır.

Tetikleyicileri ve hatırlatıcıları kullanın

Çevre, dikkat dağıtıcı ve motivasyon tetikleyicisi olarak davranış kalıplarımızda önemli bir rol oynar. Planlanan egzersiz saatlerinden 15 dakika önce telefon uyarıları veya egzersiz hedeflerini içeren notlar gibi disiplin hedeflerinizi güçlendirecek ipuçları oluşturun.

Atalet devreye girmeden önce istenen eylemleri teşvik etmek için sinyaller oluşturun. Bu uygulamalar, sürekli motivasyon artışı ve sorumluluk sağlamak için faydalı veya zararlı alışkanlık hatırlatıcıları planlamanıza olanak tanır.

İlerleme için kendinizi ödüllendirin

Genellikle kısa süreli memnuniyet sağlayan dışsal ödüller aramak yerine, içsel ilerleme ve yeterlilik kazanımlarına yönelik ipuçlarına odaklanın. Başarıları netleştirmek için disiplin hedefi verilerini takip edin, ardından sayısal hedeflere ulaşmanızı kutlayın. Bazen kendinize daha büyük ve daha küçük ödüller vererek beklentilerinizi artırmanız da mümkündür.

Alışkanlıklar ve haftalık sistemler oluşturun

Arzu edilen eylemler ve çevresel tetikleyiciler, sinirsel alışkanlıklara kodlandığında, bunların ivmesi disiplinin otomatikleştirilmesine yardımcı olabilir. Rutinleri yapılandırmak için haftalık planlama şablonlarını kullanın. Ardından planları paylaşacak sorumluluk ortaklarınızı belirleyin. Ortak çaba, motivasyonun sürmesine yardımcı olur.

Başkalarına karşı sorumlu olun

Ortak çabadan bahsetmişken, disiplin hedeflerinizi sosyal olarak dile getirmek, hesap verebilirliği ve takibi teşvik eder. Bir arkadaşınıza günlük tutmaktan veya hedeflerinizden bahsetmek bile, onlara ulaşma olasılığınızı sessiz kalmaktan daha fazla artırır. Birinden ilerlemenizi kontrol etmesini istemek, işleri daha aktif bir hale getirir. Paylaşılan yolculuklar yükümlülük, karşılaştırma, işbirliği ve dostluk yoluyla motivasyona ilham verir.

Hatalarınızdan ve başarısızlıklarınızdan ders alın

Son olarak, ara sıra yaşanan tökezlemelerin sizi durdurmaması gerektiğini bilin. İlerleme düz bir okla değil, doğrusal olmayan dalgalı bir çizgiyle gerçekleşir. Hata yaptığınızda, bu durumda neyin işe yaradığını veya disiplini engellediğini belirleyin, sistemlerinizi buna göre uyarlayın ve kendinize yeniden taahhütte bulunun.

Bu tür dikkatli ayarlamalar kişisel farkındalığı artırır ve iyileştirme çabalarınızı kalibre eder. Gelişmeye yönelik zihniyet perspektifinizi koruyun ve devam eden uygulamanın, sinirsel çerçeveler sağlamlaştıkça öz düzenleme becerilerini güçlendireceğine güvenin.

Mutluluk disiplinli olmaktan mı geçiyor?

 

Disiplinli yatırımın 7 adımı

 

Sabırlı ve disiplinli yatırımın püf noktaları

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)