BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDev ekonominin 3 zaafı----

Dev ekonominin 3 zaafı

Dev ekonominin 3 zaafı
12 Aralık 2023 - 17:04 www.finansgundem.com

Rusya Bilimler Akademisi Ekonomi Enstitüsü uzun yıllardır yaptırımlara maruz kalan İran örneğinden yola çıkarak Rus ekonomisinin 3 temel zaafiyeti bulunduğu sonucuna vardı.

Kremlin, Batı’nın ve ABD’nin yaptırımlarına rağmen Rus ekonomisinin çökmediğini, tam tersine büyüme eğilimine girdiğini duyurdu. Ekonomi uzmanları, yaptırımların Rusya ekonomisini hedef aldığını ancak bir çöküş yaşanmadığını kaydetti. Ekonomistler aynı zamanda ortada parlak bir tablonun olmadığını da ortaya koydu.

3 TEMEL ZAAFİYET

Rusya Bilimler Akademisi Ekonomi Enstitüsü uzun yıllardır yaptırımlara maruz kalan İran örneğinden yola çıkarak Rus ekonomisinin 3 temel zaafiyeti bulunduğu sonucuna vardı. Çalışmayı haberleştiren RBC gazetesi bu zaafiyetleri 3 başlıkta topladı:

"Ham madde uzmanlığından" çıkış imkanı olmaması:

Uzmanlar teknolojik sınırlılıklar ve ithalatın önündeki yaptırım engelleri nedeniyle işletmelerin kullandığı teknolojilerin süratle eskidiğini belirtiyor. Ayrıca dış pazarların kapanması pek çok sektörü kârlı olmaktan çıkarıyor. Bu da ülkeyi ekonomiyi çeşitlendirmekten alıkoyarak "ham madde uzmanlığına", yani petrol ve doğal gaz sektörlerine mahkum ediyor.

"Alternatif" ortaklara bağımlılık:

Analistler Rusya'nın yüzünü batıdan doğuya çevirdiğini, ancak doğulu ortakların batılıların yerini kısmen doldurabildiğini, ayrıca Rusya'nın zor durumda olmasından, "petrol fiyatlarında indirim" örneğinde olduğu gibi pragmatik davranarak fayda sağladığını belirtiyor. Analistler ayrıca stratejik olarak Çin'e yönelmenin ekonomiyi daha istikrarlı yapmadığını, sadece bu ülkeye olan bağımlılığı arttırdığı uyarısında bulunuyor.

Rubledeki değer kaybı ve enflasyon:

Enstitüye bağlı ekonomistler yaptırımların etrafından dolanmayı başarmanın para biriminin değerini korumaya ve enflasyonu düşürmeye yeterli olmadığını belirtiyor. Buna göre enflasyonun temeln nedeni yapısal dengesizlikler, yani ihracat azalırken yaptırımların maliyetleri arttırması ve kritik ithalat ödemeleri için eldeki döviz miktarının azalması.

İran örneğini inceleyen uzmanlar ayrıca yaptırımların kısa ve uzun süreli etkileri bulunduğunu, bunlardan birinin de stagflasyon, yani durgunlukla enflasyonun aynı anda görülmesi olduğunu belirtiyor. (Türkrus)

Ruslar Türkiye'yi terk ediyor

 

Ruslar külçe altına akın etti

 

Rusya’da maaş milyonerlerinin sayısı yükseldi

 

Rusya'nın altın ve döviz rezervleri arttı

 

Mishustin: Rus ekonomisi %3 oranında büyüyecek

 

Mevduat faizi yükseldi, Ruslar bankalara koştu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)