BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDell: Uzaktan çalışan terfi edemez----

Dell: Uzaktan çalışan terfi edemez

Dell: Uzaktan çalışan terfi edemez
19 Mart 2024 - 18:14 www.finansgundem.com

Teknoloji devi Dell uzaktan çalışanlarla haftanın en az 3 günü ofise gelenler arasında keskin bir ayrıma gitti. Firmadan yapılan açıklamaya göre uzaktan çalışanların terfi veya yeni bir pozisyona geçebilme ihtimali kısıtlandı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tamamen uzaktan çalışanlar son zamanlarda terfi ve maaş artışı konularında kendilerini eksik hissediyor olabilir. Amerikan teknoloji devi Dell ise bu konudaki sorulara net bir cevap verdi: Böyle hissetmekte haklılar.

Business Insider’ın haberine göre Dell’in uzaktan çalışanları yeni bir pozisyona atanmak veya terfi etmek istiyorlarsa haftanın en az üç günü ofise gelmek zorundalar. Teknoloji firmasından yapılan açıklamaya göre firmanın tüm çalışanları arasında hibrit ve uzaktan çalışanlar olmak üzere iki kategorinin oluşturulduğu yeni bir çalışma politikası başlatıldı. Buna göre çalışanların hibrit kategorisinde yer alabilmesi için üç ayda en az 39 gün belirli bir ofiste mesai yapması gerekiyor.

Üç aylık süre içerisinde 62-64 iş günü olduğu göz önüne alındığında söz konusu zaman dilimi çeyrek boyunca haftada en az üç gün ofise gelmek anlamına geliyor. Uzaktan çalışanlarınsa adından da anlaşılabileceği gibi mesaileri saatlerinin %100’ünü uzaktan çalışmasına izin veriliyor. Ancak bu özgürlük beraberinde bazı imkanlardan da feragat etme anlamını taşıyor.

Dell açıklamasında, “Uzaktan çalışan ekip üyelerimizin bunun bedelini anlaması önemlidir: şirketteki yeni pozisyonlara başvurmak da dahil olmak üzere kariyer gelişimi için bir ekip üyesinin hibrit olarak yeniden sınıflandırılması gerekecektir” denildi.

 Habere göre bir Dell yöneticisi ekibin yaklaşık %10 ila %15’lik kısmının uzaktan çalıştığını tahmin ediyor. Teknoloji devinin açıklamasında, “Dell konumu değil işi önemser” denildi.

Fortune’un haberine göre söz konusu hamle teknoloji sektörünün uzaktan çalışmaya yönelik değişen bakış açısını yansıtıyor. Geçen yıl boyunca Google, Meta ve Amazon uzaktan çalışmaya yönelik politikalarını değiştirdi ve haftanın büyük çoğunda çalışanlarının ofise gelmesini istedi. Dell’in kararı ise uzaktan çalışanların şirkette kariyerlerini nasıl ilerletebileceklerine dair işaretleri öne sürüyor.

Dell’in geçmişte uzaktan çalışma yönteminin en önemli destekçilerinden biri olması yeni politikayı basın nezdinde daha dikkat çekici hale getirdi. 2022’de Dell hibrit çalışmanın faydalarını öven bir blog yazısı yayınladı. Blog yazısında firmanın hedefinin %60’lık işgüçlerini herhangi bir gün uzaktan çalışmaya uygun hale getirmek olduğu belirtilmişti. Açıklamada ayrıca şirketin hibrit çalışmayı kritik bir yetenekli çalışan mıknatısı olarak gördüğü de açıklandı.

Bugün gelinen noktada ise Dell mesai haftasının tüm günlerinde olmasa bile bazı günlerde hibrit çalışanlar ile tamamen uzaktan çalışanlar arasında keskin bir ayrım yapıyor.

Pandemi sırasında uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasından bu yana, kariyer uzmanları ofise gelmemenin bir çalışanın kariyeri üzerinde yaratabileceği sonuçlar hakkında görüş bildirdiler. Ocak ayında yapılan bir araştırma, 2023'te yüz yüze veya hibrit çalışanların %5,6 oranında terfi aldığını, tamamen uzaktan çalışanların ise yalnızca %3,9'unun terfi aldığını ortaya koydu. Özellikle genç çalışanlar, daha az iş başında eğitim aldıkları ve deneyimli meslektaşlarını gözlemleyerek tecrübe elde edebilme yeteneğinden mahrum kaldığı için daha nadir terfi alabildi. Uzaktan çalışanlar işlerinde daha az destek alabiliyor. Zira Zoom üzerinden yapılan eleştiriler yapıcı geri bildirim sunulmasını zorlaştırabiliyor.

Bazı çevreler üst düzey yöneticilerin halihazırda yakınlarında olan insanlarla birlikte çalışmayı tercih etmesine de vurgu yapıyor. Bir şirketteki üst düzey karar vericilere fiziksel olarak daha yakın olan kişiler, daha iyi görevler ve nihayetinde terfilerle ödüllendirilebiliyor. Ancak uzaktan çalışanlar, belirli bir etnik kökene, cinsiyete veya cinsel yönelime sahip işçiler gibi yasal olarak korunan bir sınıfın parçası olmadıklarından, önyargı kurbanı olsalar bile çok az ayrımcılık başvurusunda bulunabiliyor.

Z kuşağı ofise dönüyor ama bir şartla…

 

Uzaktan çalışma gençler için tuzak mı?

 

Ortak hesap nedir, nasıl çalışır?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)