BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZ kuşağı ofise dönüyor ama bir şartla…----

Z kuşağı ofise dönüyor ama bir şartla…

Z kuşağı ofise dönüyor ama bir şartla…
14 Mart 2024 - 18:13 www.finansgundem.com

Z kuşağı sosyallik merkezli yaşamlarını terk edip ofise dönmeye hazır; ancak bir şartla…

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Başta ABD olmak üzere tüm dünyada işverenlerle çalışanların arasını bozan uzaktan çalışma pratiği yeni bir boyut kazanıyor. Anketler Z kuşağının bir şartlı olarak ofise dönmeye hazır olduklarını gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Z kuşağı, ebeveynlerinden daha zengin olmaya kararlı olduklarını söyleyerek maaşlarına zam yapılması durumunda ofise döneceklerini ve sosyal yaşamlarını terk edeceklerini söylüyor.

İstikrar arayışı

Fortune’dan Eleanor Pringle’ın haberine göre, iş gücüne giren her genç çalışanın, eğer bu, ebeveynlerinin seviyelerinin ötesinde bir servet inşa etmek anlamına geliyorsa, çalıştıkları şirketi terk etmek istemediği ortaya çıktı.

Z kuşağının kariyerlerinde aradığı  pek çok şey var. Esneklik, hobilerine ve tutkularına ayıracak daha fazla zaman ve refaha daha fazla odaklanmak ise bunların başında geliyor. Ancak şu anda yaşları 12 ila 27 arasında olan bu grup, aynı zamanda, bir krizin her zaman kapıda olduğu bir ekonomide büyüdü ve büyüyor.

Küresel bir salgının tüketicilerin finansal durumunda daha da fazla belirsizlik kattığı bir ortamda, Z kuşağının diğer isteklerinin üzerinde ‘istikrar’a giderek daha fazla öncelik vermesi belki de bu nedenle sürpriz değil.

Bu tespit, genç çalışanlara kariyer hedeflerinin finansal hedefleriyle nasıl uyumlu olabileceği üzerine bir anket yapan içerik ve yazı platformu EduBirdie’ye ait. Anketi yanıtlayan 2.000 katılımcı, iş gücünün çoğunun karşı karşıya olduğu asırlık soruyu özetliyor: “Para mı mutluluk mu?”

Rapor, ‘zevk’in en üst sırada yer aldığını, katılımcıların yüzde 37'sinin bunu öncelikleri olarak tanımladığını, bunu yüzde 31'le ‘çok para kazanmak’ seçeneğinin izlediğini ortaya koyuyor.

Ancak verilere daha derinlemesine bakıldığında daha karmaşık bir hikaye ortaya çıkıyor. Yüzde 15'lik bir kesim, amaçlarının işte güvende hissetmek olduğunu söylerken yalnızca yüzde 12'si odaklarının toplum üzerinde olumlu bir etki yaratmak olduğunu ifade ediyor. Bu, genellikle ESG merkezli demografik Z Kuşağı'ndan bir sapma olarak tanımlanıyor.

Fedakarlık yapmaya istekli

Ancak veriler, daha fazla kazanmak söz konusuysa, genç çalışanların de önemli fedakarlıklar yapacağını gösteriyor. Grubun ana finansal hedefi ise ev satın almak.

Z kuşağının yüzde 41’le neredeyse yarısı, maaşlarına zam yapılması söz konusuysa evden çalışmayı bırakacağını, yüzde 37’si hobilerinden vazgeçeceğini ve yüzde 31'i daha fazla para için arkadaşlarıyla sosyal vakit geçirmekten vazgeçebileceğini ifade ediyor.

İşveren çalışan çatışması

Şimdiye kadar, çalışanların ofise dönmesini isteyen işverenler, havuç yerine sopa yaklaşımını benimsedi. Google, performans incelemelerinin bir parçası olarak ofise katılımı azalttı, Amazon ise çalışanlarına haftada üç günden fazla ofiste olmadıkları takdirde terfilerin söz konusu olmayacağını bildirdi.

JPMorgan CEO'su Jamie Dimon, uzaktan çalışmak isteyenlerin bunu başka bir işverenle yapmak zorunda kalacağını, Deutsche Bank'ın da aynı yolu denediğini ancak büyük bir dirençle karşı karşıya kaldıklarını aktardı.

Aslına bakılırsa, ofise dönüş çabası, esneklik ve bağımsızlık konusundaki iyi bilinen isteklere rağmen, genç çalışanlar açısından gayet makul bir seçenek olabilir. Gayrimenkul analitiği şirketi Placer.ai'nin bu ayın başlarında yayınladığı bir raporda, Z kuşağının ve Y kuşağının aslında ofislerine geri dönmeye en istekli gruplar arasında olduğu, “ultra zengin” X kuşağının ise geri dönmeye daha dirençli grup olduğu ortaya çıktı.

Ebeveynlerinden daha fazla kazanma arzusu

EduBirdie'nin raporu, aynı zamanda yeni bir trendi de ortaya çıkarıyor: “Z kuşağının ebeveynlerinden daha fazla kazanma arzusu.” Katılımcıların yaklaşık yüzde 63'ü ebeveynlerini zengin olarak tanımlamıyor ancak kendileri zengin olmak istediklerini söylüyor; yüzde 20’si ise ebeveynlerinin zengin olduğunu ve kendilerinin de zengin olmak istediğini belirtiyor.

Ancak genç çalışanlar aynı noktaya ulaşmak istiyorlarsa önceki nesillere göre çok daha fazla kazanmak zorunda kalabilir. Örneğin, ev satın almak, giderek daha zor hale gelen emlak piyasasıyla mücadele edecek olan ankete katılanların yüzde 29'u için bir öncelik olarak öne çıkıyor.

Benzer şekilde katılımcıların yüzde 11'i, artık bir af politikası gelmeyeceğini öngördükleri öğrenci kredilerini ödemeyi umduğunu söylerken, yüzde 29'u da sadece enflasyonla harap olmuş daha zor bir ekonomik ortamda ‘rahat’ bir yaşam sürmek istediklerini söylüyor.

Z kuşağının ebeveynlerinden bağımsız olarak kazanma arzusu da Y kuşağı akranlarının rapor edilen bakış açılarından farklı. Z kuşağının yüzde 55'i hiçbir zaman finansal açıdan bağımsız olamamaktan endişe duyduklarını söylerken, Alliant Credit Union'ın geçen yıl yaptığı bir araştırma, Y kuşağının yüzde 53'ünün ebeveynlerinden en az 350.000 dolar miras almayı beklediğini ortaya koyuyor. Ancak aynı rapor, baby boomer kuşağının yüzde 55'inin 250.000 doların altında bir miras bağışlamayı planladığını bulguluyor.

Amerikan rüyası

Y kuşağı akrabalarından dolayı hayal kırıklığına uğrayabilirken EduBirdie'nin konuştuğu Z kuşağı çok büyük bir gerçeği keşfediyor: "Aile ve ilişkiler onlar için kariyerden daha önemli."

Ankete katılanların neredeyse yüzde 70'i sevdiklerinin işten önce geldiğini, yüzde 60'ı da sağlıklarına kariyerlerinden daha çok değer verdiklerini söylüyor.

EduBirdie'nin veri lideri Ksenia Hubska şunları söylüyor: “Z Kuşağının çalışma ve yaşama şekli modern ‘Amerikan Rüyası’nı yansıtıyor. Mutluluğu paranın üstünde tutuyorlar, aileye değer veriyorlar ve istikrarlı bir gelecek hedefliyorlar. Tembelliklerine dair yanlış anlamalara meydan okuyan veriler, dengeye ve doyuma aç, kararlı bir neslin resmini çiziyor. Hâlâ bir ev sahibi olmaya ve finansal açıdan güvende olmaya kararlılar ancak başarı için refahtan ödün vermeyi de istemiyorlar.”

2000’lerin ofisleri: Z kuşağının kâbusu

 

Z kuşağı aile evinden çıkamıyor

 

Z kuşağı ‘sağa kaydırarak’ iş arıyor

 

Ofis doluluk oranları son 9 yılın zirvesinde

 

Z kuşağı rekabet edebilmek için ofise daha fazla gelmek zorunda

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)