BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇürük tahvil yatırımcıları iflaslara hazırlanıyor----

Çürük tahvil yatırımcıları iflaslara hazırlanıyor

Çürük tahvil yatırımcıları iflaslara hazırlanıyor
03 Ocak 2023 - 14:20 www.finansgundem.com

Merkez bankalarının uyguladığı yüksek faizler ve resesyon beklentileri çürük tahviller gibi riskli yatırımlara olan talebi düşürdü. Analistler kredi finansmanı bulmakta zorlanan şirketlerde iflas dalgası konusunda uyarıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de çürük tahvillerin en büyük alıcılarının 2023'te yatırımlarını 1,4 trilyon dolar azaltması bekleniyor. Söz konusu beklentinin en büyük sebebi ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarının kredi puanlarını düşürmesi ve kredilerin temerrüde düşme riski.

Teminatlı kredi yükümlülüğü araçları (CLO), ABD’nin düşük dereceli kurumsal kredilerinin yaklaşık üçte ikisine sahiptir. Ancak kredi notlarının düşürülmesi nedeniyle bu araçlar kredi yatırımlarını azaltmak zorunda kalabilirler.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre çürük tahvil olarak da adlandırılan düşük notlu kredilere yönelik yatırımların azalması piyasaları da huzursuz edebilecek bir potansiyel taşıyor. Çürük tahvillere yönelik yatırım talebinin azalması aynı zamanda şirketlerin finansman elde etmelerini de zorlaştırıyor.

CLO'ların güçlü performansı yeterli olmayabilir

Kredi yatırım araçlarını satmadan önce kredileri çeşitli risk kategorilerine göre paketleyen CLO’lar aslına bakılırsa ekonominin zorlu olduğu dönemlerde oldukça iyi performans gösterdi. Ancak analistler, daha kaliteli risk dilimlerine sahip yatırımcıları korumak için tasarlanan mekanizmaların, borç seviyesi yüksek ve riskli olanlara yönelik kredi iştahını azaltabileceğini belirtiyor.

ABD CLO ihraçları, pandeminin zirve yaptığı dönemde balonlaşan bir piyasaydı. Sıfıra yakın borçlanma maliyetlerinin sermaye piyasası faaliyetinde daha geniş çaplı bir yükselişe yol açmasıyla CLO piyasası da 2021'de benzeri görülmemiş bir şekilde 183 milyar dolara ulaştı. Refinitiv'in verilerine göre, FED’in enflasyonla mücadele etmek için geçen yıl para politikasını sıkılaştırdığı ve küresel sabit gelir piyasanın diğer kısımları tutukluk hissedildiği sırada dahi, CLO'lar 126 milyar dolar daha topladı. Bu rakamlar üç yıldır üst üste ulaşılan bir rekor bir sermaye seviyesini işaret ediyor.

Ancak Financial Times’ın haberine göre CLO'ların düşük dereceli kredi sağlayabilme konusunda da sınırları bulunuyor. Kredi kalitesi spektrumunun dibine yakın derecelendirmeler taşıyan yüksek riskli şirket tahvillerini ifade eden "CCC" notlu kredi yatırım ürünleri için alt sınır yüzde 7,5.

Ödemelerde öncelik yüksek notlu kredilerin

FED’in faiz artışlarının ve resesyon korkularının yol açtığı yüksek borçlanma maliyetleri zemininde, analistler bu sınırların ihlal edileceği konusunda uyarıyorlar. Bu koruyucu sınırların sarsılmasıyla, "özkaynak" olarak bilinen en riskli CLO dilimlerini tutan yatırımcılara nakit akışları kesilebilir ve ödemeler hiyerarşinin daha yukarısındaki yatırımcılara yönlendirilebilir.

Böyle bir durum, yeni kaldıraçlı kredilere olan talebi potansiyel olarak azaltabilir. Pandeminin başlangıcı sırasında da birçok riskli tahvil üretici, tahvil ihracı patlamasından sonra kendilerini nasıl yeniden finanse edeceklerini düşünmeye başlamıştı.

Barclays analistlerinin konuyla ilgili aralık ayında paylaştığı notta, “CLO'larda temel teminat olan kaldıraçlı kredilerin Faiz maliyetleri artıyor. Aynı anda şirket bilançolarının da düşmesi bekleniyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında CLO’ların artan stresle karşı karşıya kalması beklenmektedir. Bizim görüşümüze göre, ihraççılar muhtemelen nakit akışı baskısıyla karşı karşıya kalacak. Bu tablo sonuç olarak kredi notlarının düşmesine ve temerrütlerin artmasına neden olacaktır” ifadelerine yer verildi.

Bazı CLO'lar için söz konusu durum, CCC notlu kredi havuzundaki yatırımların rahatsız edici bir hızla çıkması ve düşük riskli şirket tahvillerine yatırımların azalması anlamına geliyor.

Çürük tahvillerin faizleri olağanüstü seviyelere ulaşabilir

Deutsche Bank Research'ün Avrupa ve ABD Kredi Stratejisi Başkanı Steve Caprio, "Yüzde 7,5 barajını biraz aşmaktan bahsetmiyoruz. En kötü senaryonda CCC’lerin potansiyel olarak yüzde 12 ila 15’e kadar çıkması ihtimalini söylüyoruz” uyarısında bulundu.

Bank of America analistleri CCC notlu kredi havuzlarının getirilerinin olası bir finansal stres sırasında yüzde 8-10 aralığına ve daha şiddetli bir stres senaryosu durumunda yüzde 15’e kadar yükselebileceğini belirtiyor. Analistler Kovid zirveleri sırasında CCC odaklı CLO’ların getirilerinin %10’a kadar yükseldiğini hatırlattı.

İsviçre bankası UBS ayrıca kaldıraçlı kredi kayıplarındaki bir artışın, CLO'lardaki CCC varlıkların getirilerini yaklaşık yüzde 15'e çıkaracağını ve böyle bir artışın CLO'lardan gelen talebi durdurması gerektiğini belirtiyor.

Caprio düzenli ödemelerin durdurulması halinde riski çok yüksek olan CLO dilimlerine girmek için yeni yatırımcıları ikna etmenin zor olacağını sözlerine ekledi.

Hisse senedi ve tahviller zıt yönde hareket edebilir

 

Wall Street’in favori 6 sektörü

 

Uzun vadeli tahvil faizi 8 yılın en düşüğünde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)