BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBrexit görüşmelerinde kamyon krizi----

Brexit görüşmelerinde kamyon krizi

Brexit görüşmelerinde kamyon krizi
19 Ağustos 2020 - 11:29 www.finansgundem.com

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı almasının ardından geçiş süreci bu sene sonunda bitecek. Ortak pazara olabildiğince imtiyaz sağlayarak girmeye çalışan İngiltere Türkiye’nin sahip olduğu kabotaj haklarının bir benzerini istiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği, İngiltere'nin İngiliz kamyoncular için AB'ye geniş kapsamlı erişimin sürdürülmesi yönündeki açılış taleplerini reddederek, Çarşamba günü devam etmesi beklenen Brexit ticaret müzakerelerini çatışmalı bir zemine soktu.

İngiltere'deki karayolu taşımacılığı sektör grupları, 31 Aralık'taki Brexit sonrası geçiş dönemi sonuna kadar anlaşma sağlanamaması halinde Manş Tüneli’nin her iki tarafındaki nakliyecilere ve işletmelere zarar vereceği, maliyetlerin yükselteceği ve PAN-AB tedarik zincirlerinin kullanılabilirliğini azaltacağı konusunda uyardılar.

Avrupa Birliği Brexit Komisyonu AB üye ülkelerine, İngiltere'nin karayolu ticaretine erişim talebinin "temelde dengesiz" olduğunu söyledi.

Karayolu taşımacılığında büyük kriz

Financial Times’ın haberine göre İngiltere İngiliz kamyoncuların hem AB üye ülkeleri içinde hem de aralarında teslimat yapmaya devam etmelerine izin verilmesini diğer bir ifadeyle kabotaj hakkı istiyor.

Komisyon ise İngiltere'nin kabotaj hakları talebinin Brexit öncesi AB ortak pazarına erişim seviyelerine çok benzediği ve AB nakliyecilerinin işlerinin kesintiye uğramış olmamasını sağlamak için yeterli seviyede faaliyet alanı garantisi vermediği konusunda üye ülkeleri uyardı.

Financial Times’ın ulaştığı görüşmelere ilişkin bilgi sahibi ismini vermek istemeyen bir kaynak, "Komisyon’un görüşü, İngiltere'nin talebinin temelde dengesiz olduğu ve İngiliz nakliyecilere ortak pazar üyeliğine son derece yakın olan hak vereceği yönünde" dedi. Bir diğeri kaynak, "İngiltere'nin bugünküyle hemen hemen aynı erişimi sürdürmesine izin veremeyiz" diye ekledi.

İngiltere'de enflasyon arttı

 

Anlaşma için zaman daralıyor

AB-İngiltere ticaret anlaşmasıyla ilgili müzakereler birden fazla anlaşmazlık sebebiyle durmuş gözüküyor ve bu da iki taraf için geçiş döneminin sona erme tarihine kadar anlaşma yapmak konusunda çok az zaman bırakıyor.

Katılımcılar bu hafta Brüksel'de düzenlenen müzakereler turunda, balıkçılık hakları ve devlet sübvanselerinin iki kilit nokta olduğunu ilerleme kaydetme beklentilerinin düşük olduğunu belirtiyorlar.

Her iki tarafın da yıl sonuna kadar anlaşma sağlayabilmesi için Eylül ayına veya en geç Ekim ayına kadar anlaşmazlıkların üstesinden gelmeleri gerekiyor.

Finans sektörünün Brexit kâbusu

İngiltere Türkiye’nin sahip olduğu hakları istiyor

AB'nin Brexit müzakerecisi Michel Barnier, geçtiğimiz ay Londra'da kamuoyu önünde yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Brexit sonrasında AB'ye aynı seviyelerde erişim bekleyemeyeceğini belirterek, karayolu taşımacılığının İngiltere'nin "tek pazar benzeri faydalar talep etmeye devam ettiği" bir alan olduğunu söyledi.

İngiltere, kamyonların tıpkı Türkiye’nin sahip olduğu gibi AB ülkelerine tam geçiş, AB üyesi ülkelerine nakliyat yapma ve üye ülkeler arasında toplam üç durak yapabilme hakkına sahip olmasını talep ediyor. İngiltere'nin talebi, yedi günlük bir süre içinde en fazla üç kabotaj işlemi gerçekleştirme hakkına sahip olan AB sürücüleri için mevcut kurallara çok benzer, ancak bunları tek bir üye devlet içinde de yapabilirler.

AB'den Türkiye'nin yeni navtex ilanına tepki

İngiliz müzakereciler de yüksüz kamyonlar için sınırsız seyahat izni istiyor. Bu kapsamda AB'de birden fazla turne konseri yapan bir müzik gruplarını veya orkestraları kapsayacak şekilde konser ve tur operasyonları için haklar ve otobüs operatörleri için ek haklar talep ediliyor.

Buna karşılık, İngiltere, Birleşik Krallık'taki AB sürücülerine diğer ülkelere geçiş hakları ve Britanya içerisinde iki kabotaj durağı hakkı sunmayı öneriyor. Zira bu özellikle İrlanda için hayati önem taşımakta. İrlanda, İngiltere'yi Avrupa'ya yapılan ihracatlar için bir "kara köprüsü" olarak kullanıyor.

Doların etkisiyle altın fiyatları geriledi

 

Yunanistan en büyük adasını ABD'ye veriyor

 

Allianz Group ağır darbe aldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)