BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBir global patronun 24 saati nasıl oluşuyor?----

Bir global patronun 24 saati nasıl oluşuyor?

Bir global patronun 24 saati nasıl oluşuyor?
10 Şubat 2015 - 12:48 www.finansgundem.com

Yıldız Holding Başkanı Murat Ülker yoğun iş trafiği arasında yaşamını nasıl organize ediyor? Rauf Ateş Capital Dergisi'nde yazdı.

Coca-Cola'nın CEO'su Muhtar Kent ile kendi uçağı ile Atlanta'ya seyahat sırasında söyleşi de yapmıştım. Önce başkanlık, sonra da CEO koltuğuna oturmasının ardından sürekli "havada kalmasının" kendisini nasıl etkilediğini sormuştum. Neredeyse 150 gününü uçakta geçirdiğini, hayatını, uyku düzenini ona göre oluşturduğunu söylemişti. Uçakta da buna göre kendine düzen kurduğuna şahit olmuştum.

Yıldız Holding Başkanı Murat Ülker ile geçen ay içinde sohbet edince, onun da aynı "global seyahat" ajandasına sahip olduğunu gördüm. Önce Godiva, ardından ABD'deki satın almalar ve son olarak United Biscuits ile birlikte Japonya'dan Amerika'ya, Rusya'dan Güney Afrika'ya kadar dünyanın her tarafından müşteri, şirket ve fabrika sahibi haline geldi.

"GOYA" diye adlandırdığı "saha ziyaretlerini" de seven Murat Ülker'e, bizim gibi çok sayıda kişi de aynı soruyu yöneltmiş: "Ajandanızı nasıl organize ediyor, yaşam için zaman ayırabiliyor musunuz?"

Ben de bu soruyu yöneltince Murat Ülker'den ekteki grafiği aldım. Hemen dosyasından 2014 yılında 24 saatini nasıl geçirdiğini gösteren tabloyu çıkardı ve bana verdi. Siz de görüyorsunuz. "Aile ve yaşama" ayrılan zaman, tahmin edildiği gibi düşük değil. Murat Bey, zamanının yüzde 25'ini kişisel yaşam ve hobilere ayırmış. Üstelik ilk sırada da bu kategori yer alıyor. Ardından şirket idari işleri, yönetim kurulu ve üst yönetim toplantıları geliyor.
Konuşmalardan ve merhum Sabri Ülker'in hayatını anlatan kitaptan anladığım kadarıyla Murat Ülker'in liderliği ve  ajandasını yönetme yaklaşımında babasının büyük payı var.

Şöyle ki:

 1.Ülker'in ilk yıllarında, Murat Bey'in çocukluk döneminde cumartesi günleri okul ve iş vardı. Cumartesi günleri Murat Bey de işe gider, babasına yardımcı olurdu. Ancak, pazar günleri Sabri Bey mutlaka ailesiyle olur, Florya'da piknik, Sirkeci'deki Konyalı Lokantası'nda aile yemeği yapılırdı. Yaz aylarında seyahatler mutlaka vardı.

2. "Gez Oturma Yerinde Artık" (GOYA), Murat Ülker'e babadan kalma bir strateji... Bu, fabrika, müşteri, bakkal, pazar yeri, ülke ve şirket gezilerini kapsıyor. 2014 yılında sahada kalmaya zamanının yüzde 10'unu ayırması da buna verdiği önemi gösteriyor.

3.Davetlere asla gitmiyor. Bunu da babasından aldığı Öğüte borçlu. "Oğlum istediğin davete gidersin,  stemediğine gitmezsin. Davetlerin çoğu arkadaşın... Birisine gidip, diğerine gitmezsen arkadaşın gönül koyar. Benim sana tavsiyem, hiçbirine gitme."

4.İnsan kaynaklarına ve lider yetiştirmeye çok önem veriyor. Bütün liderlerini şirket içinden çıkarıyor. Daha yeni gazetede kendisine bağlı çalışacak "CEO gücünde" iki lider aradığına yönelik ilan çıktı. "Mentorluk" bu alanda önem verdiği konulardan biri. Tabloda da görüyoruz zaten...

 5.   Rahmetli Sabri Ülker, "üretimi" ve "fabrikayı" çok severdi. Çocukluğu Topkapı'daki fabrikada, makine aralarında geçmiş birisi olarak Murat Ülker de üretimi, fabrikaları, yeni yatırımı çok seviyor. Hala fabrika gezmeye ciddi vakit ayırıyor.

6.   "Babam uzun vadeli düşünür, uzun vadeli davranırdı" diyen Murat Ülker'in aynı yoldan gittiğini, son satın almalarla açıkça görüyoruz.

7.   Sabri Ülker, "İşleri dağıtmayın" önerisini sık dile getirir, "Oğlum, peynirleri dağıtma" derdi. Ülker'in yeni stratejisinde ana ürün/sektör doğrultusunda büyümeyi, yani babanın izlerini göreceğiz.
  
MURAT ÜLKER'İN YENİ ZAMAN YÖNETİMİ

*Yönetim Kurulu Danışmanlığı
*Direkt bağlı üst yönetim ile yüzyüze görüşmeler
* Şirket dışı görüşmeler & net working
*GOYA
*Yönetim kurulları ve diğer üst yönetim toplantıları
*Kişisel yaşam & hobiler
*İdari işler, toplantılar ve mentorluk
(M.RAUF ATEŞ /CAPITAL DERGİSİ)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)