BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBir banka daha geliyor----

Bir banka daha geliyor

Bir banka daha geliyor
03 Haziran 2013 - 08:07 www.finansgundem.com

Kamu bankalarının faizsiz bankacılık açılımından sonra sektöre yeni yabancı girişleri de bekleniyor

Dubai merkezli Abu Dabi Islamic Bank (ADIB) Türkiye’de banka kurmak isteyenler arasında. Abu Dabi’nin en büyük bankaları arasındaki ADIB, bireysel ve kurumsal bankacılığa odaklanmış durumda
Akşam'dan Ayfer Arslan'ın haberine göre, AKP hükümeti Türk bankacılık sektörüne yeni katılım bankalarının girişine yeşil ışık yakarken, kamu bankalarından sonra Dubai merkezli Abu Dabi Islamic Bank (ADIB) Türkiye’de bankacılık yapmak için kolları sıvadı. Edinilen bilgiye göre ADIB Türkiye’de katılım bankacılığı yapmak için iki seçenek üzerinde duruyor.  En büyük hissedarları Arap Emirlikleri Uluslararası Yatırım Şirketi ve Abu Dabi Yatırım Konseyi olan ADIB’ın,  ya tek başına, ya da yerli sermaye ile ortaklaşa banka kurmak istediği öğrenildi.
Abu Dabi Islamic Bank (ADIB) en büyük hissedarları Arap Emirlikleri Uluslararası Yatırım Şirketi ve Abu Dabi Yatırım Konseyi olan 1997 yılında, Amiri Kararnamesi’yle kurulmuş bir kamu bankası.
Merkezi Dubai’de olan banka, 1998 yılında resmen açılarak, ticari faaliyetlere başladı. Bankanın tüm operasyon ve işlemleri İslami Şeriat İlkeleri’ne uygun olarak yürütülüyor. Hisseleri Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası’na kote olan bankanın kurucuları hisselerin yüzde 29’unu elinde bulunduruyor. Geri kalan yüzde 71’lik kısım da borsadaki yaklaşık 100 bin hissedara ait. 
YENİ LİSANSLARA KAPI AÇIK
AKP hükümeti katılım bankacılığı sektörünün büyümesi için kamu ve özel bankaların ayrı bir iştirak olarak Banka kurmalarını destekliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın verdiği bilgiye göre, önce Halkbank, ardından Ziraat ve VakıfBank bu alanda yatırım yapacak. Babacan, yeni lisanslara da kapıların açık olduğunu söyledi. 
Abu Dabi’nin en büyük bankası
Abu Dabi Islamic Bank, yılın ilk çeyreğinde 389 milyon 600 bin dirhem (106.070.000 $) net kar açıkladı. Geçen yıla göre karını yüzde 8,1 artırdı. Bankanın kurucuları arasında Abu Dabi iktidar üyeleri, Abu Dabi Yatırım Konseyi ve tanınmış Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları var. Banka, küçük ve orta ölçekli işletmelere, kurumsal müşterilere ve bireylere yönelik çalışıyor. Banka bireysel müşterilere her türlü tüketici kredisini sağlıyor. Kurumsal ve bireysel müşteriler için özel bankacılık hizmetleri de var.
Katılım bankalarının aktifteki payı yüzde 5’i aştı
Katılım bankalarınca  toplanan fonların geçen yıl yüzde 23 artarak 49,2 milyar TL’ye yükseldi. Kullandırılan fonları da yüzde 22 artarak 50 milyar liraya ulaştı. 2012 yılında bankacılık sektörü aktiflerde yüzde 12.6 büyürken, katılım bankalaları yüzde 25.2 büyüyerek 70.2 milyar liralık büyüklüğe ulaştı. Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin verilerine göre, mevduatta  bankacılık sektörü yüzde 10.8, katılım bankaları yüzde 22 büyüdü. Katılım bankacılığının toplam bankacılık sektöründeki payı aktiflerde yüzde 5,1, kredilerde yüzde 6, mevduatta ise yüzde 6,1’i buldu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)