BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisOrta sınıf neden yok oluyor?----

Orta sınıf neden yok oluyor?

Orta sınıf neden yok oluyor?
27 Mayıs 2024 - 18:43 www.finansgundem.com

Dünyanın dört bir yanında finansal açıdan orta sınıfa dahil olanların sayısı hızla alt sınıfa düşüyor. Finans uzmanlarına göre orta sınıf gelirlerindeki bu düşüşün birden fazla sebebi bulunuyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pew Araştırma Merkezi verilerine göre Amerika Birleşik Devletleri nüfusunun yaklaşık yarısı orta sınıf olarak nitelendiriliyor. Bu oran önceki on yıllara göre önemli ölçüde düşük. Örneğin 1970’lerde Amerikalıların %60’lık kısmı orta sınıf olarak gösteriliyordu. Günümüzde ise ABD’de yılda 50.000 dolar ile 150.000 dolar arasında kazanan orta sınıf olarak görülüyor. 50.000 dolardan daha az kazanan hanelerse alt sınıf olarak kategorize ediliyor.

GoBankingRates’in haberine göre son 40 yılda orta sınıftakiler hızla alt sınıfa doğru kayıyor. Finans uzmanları bireylerin orta sınıftan alt sınıfa gerilemesinin nedenlerine dikkat çekildi.

Acil durum fonları yok

Mali danışmanlar en az üç ila altı aylık harcamalardan oluşan bir acil durum fonu oluşturmanın hayati bir finansal güvenlik hamlesi belirtiyor. Zira bu tür bir fona sahip olmamak beklenmedik durumlarda büyük bir kayba yol açabilir.

Dayspring Resources Başkanı Léonie Rosenstiel, "Bir işi kaybetmek ve yeterli tasarrufa veya diğer gelir kaynaklarına sahip olmamak büyük bir sorundur. Buradaki sorun belirli bir işin olmamasından ziyade alternatif gelir akışlarının eksikliğinin bir sonucudur” açıklamasında bulundu.

Rosenstiel, bu gibi sorunlara karşı korunmanın en iyi yolunun, çok fazla bakım gerektirmeyen pasif ve artık gelir akışları yaratmak olduğunu söyledi.

Yakınlarının bakım sorumluluğunu alıyorlar

Rosenstiel, sevilen birine bakmanın asil bir davranış olduğunu kabul ediyor. Ancak bu davranış finansal strateji oluşturmanızı engelleyebilir kaynaklarınızı tüketebilir. Yakınlarınıza bakmak aynı zamanda işten izin almanızı da gerektirebilir. Her ikisi de finansal açıdan çok maliyetli olabilir.

Finans uzmanı bireylerin bakımını yapmakla yükümlü oldukları kişiler için ciddi harcamalar yapabileceğine dikkat çekti. Rosenstiel ayrıca “Bakıcılık yapmak, zamanınızı işinizden uzaklaştırır. Sahip olduğunuz tek gelir akışı buysa, para kazanamazsınız” uyarısında da bulundu. Finans uzmanı bir bakım evi konusunda karar kılınsa bile bunun masraflarının astronomik rakamlara çıkabileceğine de dikkat çekti.

Rosenstiel yakınlarınıza ne kadar yardım edebileceğiniz konusunda gerçekçi bir bakış açısına sahip olmayı tavsiye ediyor.

Pahalı sağlık harcamaları yapmak zorunda kalıyorlar

Finans uzmanı Erika Kullberg, “Sağlık harcamaları yıkıcı olabilir. Özellikle de ciddi vakalarda, yıllarca, hatta on yıllarca süren sağlık maliyetlerine yol açabilir. Yetersiz sağlık sigortası birçokları için bir sorun olduğundan tıbbi harcamalar oldukça kolay bir şekilde uzun vadeli borçlara yol açabilir” dedi.

Uzmanlar bu tür borçlar için ilgili hayır kurumlarından destek almaktan çekinmemek gerektiğini tavsiye ediyor.

Diğer borçlarını ödeyemiyorlar

Sağlık harcamalarından doğan borçlar orta sınıfı finansal açıdan aşağı çeken tek borç türü değil. Finances De·mys·ti·fied'in kurucusu ve CEO'su Dominique Broadway, "Yüksek kredi kartı bakiyeleri, öğrenci ve mortgage kredileri, özellikle hane halklarının geliri düşerse veya beklenmedik harcamalar ortaya çıkarsa kontrolden çıkabilir. Borçlar bir kez birikmeye başladığında kurtulmak çok zor olabilir" diyor.

Biriken kredi kartı borçları konusunda uygulanabilecek en uygun yöntemlerden birisi yüksek kredi kartı faizlerinden kurtulmak için borç bakiyesi transfer yöntemlerinden faydalanmak olarak gösteriliyor. Ödeme yönteminin kolaylaşması sayesinde borçların üstesinden gelmek mümkün olabilir. Haberde ayrıca bir mali müşavirden destek alınması da tavsiye ediliyor.

Enflasyona karşı kaybediyorlar

Basitçe söylemek gerekirse fiyatların yükselmesi insanların ekonomik sınıflarının düşmesine neden olabilir.

Kullberg konuyla ilgili açıklamasında, “Pek çok pazarda ve sektörde sürekli olarak daha yüksek fiyatlar nedeniyle çoğu insan yaşam tarzlarını ayarlamakta zorlanabilir. Sonunda ise birçoklarının finansal merdivenden aşağı düşmesine yol açabilir” dedi.

İlk başta imkansız gibi görünse de, bütçenizi mevcut fiyatlandırmaya göre ayarlamanız ve ardından harcamalarınızı kısmanız önemlidir. Bütçenizi birkaç ayda bir tekrar gözden geçirdiğinizden emin olun, hâlâ gelirinizin ve günümüz fiyatlarınızla eşleşip eşleşmediğine dikkat edin.

Diğer bir seçenek de zam istemektir. Broadway, "Maaşınız artan kira, sağlık ve eğitim masraflarına ayak uydurabiliyor mu? Ücretler enflasyonun gerisinde kalırsa, yaşam tarzınızı sürdürmek neredeyse imkansız hale gelir” açıklamasında bulundu.

Maaşınızda bir artış almayalı uzun zaman olduysa ve bunun için bir şeyler söyleyebiliyorsanız uzmanlar zam istemenin doğru bir hamle olabileceğini söylüyor. Zira söylenebilecek en kötü şey hayır cevabıdır ve en iyi senaryoda, artık mali durumunuzla denkleştirmek zorunda kalmazsınız.

ABD ekonomisi için ‘kartopu’ uyarısı

 

ABD’de yüksek enflasyon orta sınıf yaşam algısını sarsıyor

 

ABD’de alt orta sınıf artık bu 5 lüksten mahrum

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)