BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHerkesin oluşturması gereken tasarruf hedefleri----

Herkesin oluşturması gereken tasarruf hedefleri

Herkesin oluşturması gereken tasarruf hedefleri
22 Mayıs 2024 - 18:05 www.finansgundem.com

Ünlü finans uzmanı Dave Ramsey’e göre birikim hedefleri çok daha çeşitli amaçlarla oluşturulabilir. Ramsey kredi veya borç yükü altına girmektense harcama beklentilerine göre ayrı ayrı birikimler oluşturmayı öneriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Herkes her ay gelirinin bir kısmını biriktirmesi gerektiğini bilir. Yine de birçok çalışma, Amerikalıların yarısından fazlasının en önemli tasarruf hedefleri olan emeklilik tasarrufları için kenara para ayıramadığını gösteriyor.

Daha da kötüsü, birçok kişi emekliliğin dışındaki diğer hedefler için de tasarruf etmiyor. Popüler finansal yazarı ve Ramsey Solutions'ın Kurucusu Dave Ramsey'e göre, borca girmeden yaşamaya hazır olmak için bir dizi farklı tasarruf hedefleri belirlemek gerekiyor.

Ramsey çoğu insanın düzenli olarak planlamadığı ancak herkesin sahip olması gereken 5 tasarruf hedefini sıraladı.

Hediyelere özel birikim

Yıl içerisinde birçok sebepten hediyeler için para harcamamız gerekebilir. Doğum günlerinden bayramlara, mezuniyet hediyesinden anneler günü hediyelerine kadar hediye verilebilecek birçok farklı durum vardır. Ancak birçok kişi bu çok da beklenmedik olmayan sürprizlere karşı para biriktirmiyor.

Örneğin arabanızın her yıl acil bir tamire ihtiyacı olmayabilir. Ancak çocuğunuzun her yıl doğum günü olacağını kesin olarak bilirsiniz. Bunun için aktif olarak bir plan da yapmanız gerekir.

Ramsey sırf alınması gerekebilecek hediyelere özel bir tasarruf fonu kurulmasını tavsiye ediyor. Bu sayede evlilik yıldönümünüzde beklenmedik bir harcamayla karşı karşıya kalmak yerine halihazırda bunun için biriktirdiğiniz parayla eşinizi mutlu edebilirsiniz.

Kara gün fonu

Acil durum fonu olarak da adlandırılan bu fon hayatın sürprizlerle dolu gerçeğinden ilham alır ve borçtan uzak kalmanıza yardımcı olur.

Ramsey’in araştırmasına göre Amerikalıların %78’i herhangi bir 10 yıllık dönemde en az bir kez finansal bir krizle karşılaşıyor. Böyle bir krizle karşılaştığınızda hazırlıklı olmak kritik derecede önemlidir.

Ünlü finans yazarı 1000 dolarlık bir miktarı fonun başlangıcı için tutmanızı, daha sonrasında ise üç ila altı aylık gelirinizi karşılayacak derecede bu fonu büyütmenizi tavsiye ediyor.

Otomobil fonu

Ramsey herhangi bir otomobil alımını nakit ödeme ile gerçekleştirme taraftarı. Asla sıfır bir araç almamanızı tavsiye eden finans yazarı alacağınız aracın içerisine bindiğiniz anda aracın değerini kaybedeceğini belirtiyor.

Finans yazarı bunun yerine nakit olarak ödeyebileceğiniz kaliteli bir ikinci el araç satın almayı tavsiye ediyor. Bu sayede hem bankaya kredi için verilecek faizden kaçınılabilir hem de aylık kredi taksitlerinden kurtulmak mümkün olabilir. ABD’de ortalama bir sıfır araç için aylık ödemeler 700 doları aşıyor. Ancak nakitle satın almayı tercih edenler çok daha düşük miktarlarla birikim yaparak bütçelerine uygun arabayı satın alabilirler.

Peki nakitle araç almak isteyenler ne yapmalı. Öncelikle bir birikim stratejisi belirlemek gerekiyor. Örneğin 30 bin dolarlık bir araç satın almak isteyenlerin yeni bir tasarruf hesabı oluşturması ve bu hesaba ayda 500 dolar yatırması gereklidir. Tasarruf hesabının sağlayacağı getiri sayesinde arabanızı beklediğinizden daha erken bir tarihte satın almanız da mümkün olabilir.

Arabayı satın alma günü geldiğinde ihtiyacınız olan tüm para cebinizde olacak. Bu sayede araba almak için bir finansman şirketine ekstra bir ödeme yapmanıza da gerek kalmayacak.

Emeklilik fonu

Herkes emeklilik için birikim yapması gerektiğini bilir. Ancak gerçekliğe bakıldığında çok az sayıda kişi yeterince birikim yapabildiği görülüyor. Ramsey, insanların tasarruflarının şu anda nerede olduklarını, hangi hedefe ulaşmak istediklerini ve hedefleri için bugün ne kadar ayırmaya başlamaları gerektiğinin belirlemelerini tavsiye ediyor. Elbette bunun için derinlemesine bir inceleme gerekiyor.

Sağlam bir emeklilik planı olmayanlar, muhtemelen hedeflediklerinden çok daha uzun süreler çalışmak zorunda kalabilir ve belki de hiçbir zaman tam anlamıyla emekli olamayabilir. Yaşamak istediğiniz hayat bu değilse, hemen tasarruf etmeye ve yatırım yapmaya başlamanız gerekiyor.

Eğitim fonu

Ramsey her ne kadar emeklilik fonlarınıza öncelik vermenizi vurgulasa da çocuklarınız için mümkün olduğunca erken yıllarda birikim yapmaya başlamanızı öneriyor. Finans uzmanına göre ABD’de ortalama bir üniversite öğrencisi 30 bin doların üzerinde öğrenci kredisiyle mezun oluyor ve bu borç kariyerleri boyunca onları takip ediyor. Ramsey çocuklarınızın eğitim hayatlarında bu gibi borçlardan kaçınması için erkenden birikime başlamanızı tavsiye ediyor.

Dave Ramsey’den üniversitelilere: Eve çıkmak için çok erken

 

Duymak istemeyeceğiniz 5 finansal tavsiye

 

Uygulayanı servet sahibi yapan 5 iyi alışkanlığı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)